Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bableves füstölt kolbásszal (Bableves 7.)

Bableves füstölt kolbásszal (Bableves 7.)
Bableves füstölt kolbásszal (Bableves 7.)
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept a téli napok tartalmas csülkös bablevesének könnyű alternatívája, a szalonna és a kolbász elhagyásával vegetariánusok is fogyaszthatják, ez esetben - a kolbász füstölt ízét pótlandó - tálaláskor szórjunk a tetejére reszelt füstölt sajtot. Még annyi, hogy alapvetően mindenféle leveskocka ellenes vagyok, soha, semmihez nem használok, a fagyasztóban garantáltan mindig van pár liter alaplé. Ez az egyetlen leves, amit valami rejtélyes oknál fogva így szeretek. Állok elébe a köveknek...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Kiváló vasárnapi ebéd, én ezúttal belga waffelt (goffrit) készítettem második fogásként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Áztassuk a babot egy éjszakára hideg vízbe. (Ha erre nincs idő, az sem gond, de akkor a főzési idő lényegesen meghosszabbodik.)
  2. Tegyük föl a babot, a vöröshagymát, a zeller zöldjét és a zöldpaprikát 2 l hideg vízbe, fedő alatt főni (kb. másfél óra, ha éjszakára beáztattuk, plusz 1 óra, ha nem).
  3. Mossuk, pucoljuk és daraboljuk fel a zöldségeket.
  4. Készítsünk rántást: az olajon kisütjük a füstölt szalonna zsírját, utána eltávolítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a lisztet és halvány rózsaszínre pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikakrémet és egy gerezd zúzott fokhagymát, majd további fél percig pirítjuk.
  5. Amikor a bab teljesen megpuhult, eltávolítjuk a főzővízből a hagymát, a paprikát és a zellerszárat, pótoljuk az elpárolgott vizet, hozzáadjuk a zöldségeket, a húsleveskockákat és puhára főzzük (kb 20 perc).
  6. Először egy kevés hideg vízzel, aztán ugyanannyi forró levessel plusz 1 evőkanál tejföllel elhabarjuk a rántást, és a leveshez adjuk.
  7. Felkarikázzuk a kolbászt, a leveshez adjuk, egyet rottyantunk rajta és kész.
  8. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Lehúzzuk a fazekat a tűzről és a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 112 803
elküldve: 11
receptkönyvben: 577
elkészítve: 28/33
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bableves kolbásszal, kolbászos bableves, füstölt kolbászos bableves

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Wed, 2011-12-14 17:23

Kedves Emma!
Par hete bukkantam ra a receptedre az oldalon, es azota mar tobbszor is elkeszitettem, nagyon fincsi. Leveskockat nem hasznaltam egyszer sem, anelkul is nagyon finom, telt az izvilaga, a jo csiposkolbasz megadja azt az igazi fustos izt, amire vagyik az ember lanya, ha bablevesre gondol :)
Az etolaj pedig barmikor helyettesitheto vajjal, zsirral, vagy szolomagolajjal, es akkor mindenki megbekelhet :)
Koszi, hogy megosztottad!
Chocaholic

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2012-09-26 13:16

Azért inkább maradjunk csak az eredeti disznózsírnál, ételízesítő tényleg nem kell bele. Aki vajat és szőlőmagolajat/olívát, kókuszzsírt akar használni, az úgy sem kolbászos, szalonnás bablevest fog enni (LOL), hanem valamivel koleszterin-szegényebbet.
De azért biztos érdekes lenne a kókuszzsíros szalonnás-kolbászos bableves.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sun, 2011-10-23 11:07

Étolaj,piros arany,marha leveskocka,tyúkleveskocka.....édes jó Istenem hova keveredtem egy vegyi üzembe?

modosa
modosa / modosa Sun, 2011-10-23 13:31

Kedves Tarackos! Igen, pontosan úgy van, ahogy mondod: a konyha egy vegyi üzem. És abban is igazad van, hogy nagyon nem mindegy, milyen alapanyagokat használnak abban az üzemben a kész termék előállításához. Ha elolvastad, amit a sztori részben írtam, láthatod, hogy sosem használok leveskockát, csak saját készítésű alaplét, kivéve a bablevesnél. Mentségemre legyen mondva, hogy bioboltban veszem, csak természetes alapanyagokat tartalmaz, tartósítószer nélkül.
Az étolajjal szerintem nincs gond, csak nem tartalmazza azokat az értékes anyagokat, amit a hidegen sajtolt, viszont olyan karakteres az íze, hogy ehhez az ételhez nem használnám.
A pirosaranyat magam készítem, őstermelői piacon vásárolt paprikából, himalájai sóval.
Remélem megenyhültél kicsit :) üdv, Emma

Babar-G
Babar-G / Babar-G Wed, 2012-09-26 22:26

Jajj ez a bió dolgok, meghogy nem használsz ezt meg azt mert izé meg rozé azt ott van az a Jack Daniel's Barbecue szósz-os cucc...olvasd már el hogy mi van benne!!!

De leírom neked ide:
Összetevők: víz, dextróz, fehérborecet, sűrített paradicsompüré, sűrített mazsolalé, só, sűrített tamarind kivonat, sűrített narancs- és citromlé, szárított vöröshagyma, datolyakrém, szárított fokhagyma, Jack Daniel's whiskey (1%), módosított kukoricaliszt, színezék (E150c), szójaszósz (tartalmaz: vizet, szójababot, sót, búzalisztet, cukrot, színezéket: E150c; tartósítószert: E202, stabilizátor: E415; tartósítszer: E202; füst íz aroma.
Tartalmaz búzát, glutént és szóját, vegtáriánusok is fogyaszthatják.
Származási ország: Angila.

Hmmm..ez tényleg fulll egészséges!!! xD

modosa
modosa / modosa Wed, 2012-09-26 23:07

Kedves Babar-G!
Én mindösszesen annyit írtam, hogy nem használok leveskockát, mert mindig van a mélyhűtőben alaplé, ez a bableves az egyetlen kivétel, viszont ha már egyszer erre vetemedek, akkor jó minőségűt használok. Nem azért, mert bió, hanem azért, mert jók benne az alapanyagok.
Sehol, semmilyen írásomban nem találsz olyat, hogy csak bió, vagy csak egészséges az, amit főzök, vagy amit elfogadok. Nem hiszek semmiféle szélsőségben, igyekszem ennek megfelelően táplálkozni is.
Hiszek viszont a másik tiszteletében és elfogadásában, amit ezen a felületen sajnos nem mindenki tart szem előtt.
Kár, hiszen ez az oldal - elvileg - a kulináris örömök, tapasztalatok megosztásáról, nem pedig cinikus, a másikat leszóló bejegyzésekről szól.

modosa
modosa / modosa Mon, 2011-09-12 11:10

kativan@én nem (féltem a már így is eltorzult vonalaimat..), de ha tálaláskor megszórod egy kis pörccel, abból nagy baj nem lehet :)

469
fejtett bab 0.5 kg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
zeller 1 kis db
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 nagy fej
zöldpaprika 1 db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 3 db
gyulai kolbász 20 dkg
finomliszt 2 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
füstölt szalonna 5 dkg
paprikakrém 1 kávéskanál
leveskocka 2 db
leveskocka 2 db
tejföl 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 l