Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babos zakuszka

Babos zakuszka
Babos zakuszka
225 perc / előkészület: 45 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben közkedvelt, reggelire, vacsorára fogyasztható. Önmagában és zöldséggel is finom. Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen lekap.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 l babot puhára főzünk, és ledaráljuk vagy turmixoljuk.
  2. A  paprikát és a hagymát  megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy ledaráljuk.
  3. A hagymát és a paprikát fele-fele arányban elosztott olajban külön lábasban megdinszteljük. Amikor üveges és nem recseg kóstoláskor, egybeöntjük. Beletesszük a fűszereket.
  4. Kb. fél órát főzzük, majd a babot hozzáöntjük. Ezzel még fél óra főzés következik.
  5. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.
  6. Tiszta, csavaros üvegekbe öntjük forrón, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (ha sokáig akarjuk eltartani egy-egy csipet szalicilt dobunk a tetejére, vagy 1 evőkanállal belefőzünk).
  7. Kenyérre kenve tálaljuk.

11 befőttes üveg zakuszka les belőle .

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 238
össznézettség: 108 351
elküldve: 18
receptkönyvben: 503
elkészítve: 22/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Minea

Mióta szakács: 2013.09.30.
1 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
kategória: sós krémek
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Givecs, babos zöldségkrém, pritaminos zöldségkrém

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DefiantKing
DefiantKing Thu, 2016-12-29 14:50

Sziasztok.

A "só ízlés szerint" az kb mennyi!?
Ti mennyit szoktatok bele rakni?

Előre is köszönöm.

hucko
hucko Tue, 2015-11-24 17:32

Szlovákiábol írok, mert megkostoltam a babos zakuszkát, es nagyon megszerettem. Rá akarok kérdezni a paradiscomlé és a olaj menyiségére.

Nálunk a 10 dl ugyan anyi mint 1 liter (paradicsomlé) és az olaj másfél liter = 15 dl.
Jól értettem ? Úgy van az eben a receptben is ?

Szorry, magyarul még nem írtam a magyar helyesírás nem az én erós oldalom :-)

csillu88
csillu88 Sat, 2016-01-16 03:08

Szia Hucko :) Először is nagyon szépen írsz és beszélsz magyarul, és köszönjük, hogy veszed a fáradtságot, és energiát fektetsz a helyesírásodba :)

A kérdésedve válaszolva pedig, igen 10 dl=1 liter nálunk és mindenhol ahol az úgynevezett "SI mértékegységrendszert" használják, röviden tömören, kb mindenhol, kivéve Amerikában :D Sok sikert a főzőcskézéshez, és reméljük Te is megosztasz velünk egy-két helyi kaját amit Ti, ottHoni magyarok szerettek :)

hucko
hucko Fri, 2016-04-01 12:31

Én csak azért kérdeztem, mert furcsa volt. Miért nem volt egyenessen 1 liter.
SI mértékegységrendszert nagyon jol ismerem ;-)
15dl az anyi mint 1,5 liter.

Nálunk úgy mongyuk másfél óra, és nem 90 perc ;-)

kellerbori
kellerbori / kellerbori Sun, 2014-07-20 14:34

Ez a recept van meg nekem is, csak annyi különbséggel, hogy a bab egészben kerül bele. Télen sokszor kerül az asztalra felvágottak helyett. Idén kipróbálom ezt a változatot is!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-10-14 21:30

Kedves Minea! Én is sokféle zakuszkát készítek nyáron, többek között babosat is :) Én nagyon szeretem úgy, ha a paprika fele pritamin, fele kápia. Ez utóbbit nyílt lángon meg szoktam sütni, ettől nagyon finom, füstös íze lesz az egésznek. Próbáld mi, ha van kedved. (és a több zakuszkafélének is jó ízt ad, ha a paprika vagy a padlizsán egy részét így sütöd meg) Üdv, Zilka

mtengyer
Minea / mtengyer Fri, 2013-10-18 13:49

Kedves Zilka, köszönöm , ki fogom próbálni így a paprikát, csak nőjenek még kicsit a gyerekek, egyelőre a gyors megoldásokat próbálom keresni. :-) Padlizsánost én is próbáltam, de nálunk az nem jött be :-) Kápia paprikát szoktam eltenni télire, így nyílt lángon sütve , meghámozom és lefagyasztom. Felengedés után édes-savanyú lébe áztatva tálalom. Ezt is szeretjük:-)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-10-18 17:57

Ez eleg jol hangzik, ki fogom probalni legkozelebb! Bevallom, a paprika sutogetest mindig atpasszolom en is...:)

1945
fejtett bab 3 kg
pritaminpaprika 3 kg
vöröshagyma 3 kg
paradicsomlé 10 dl
babérlevél 0 ízlés szerint
fekete bors 20 g
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 15 dl