Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baconos-kelkáposztás kelt csigák

Baconos-kelkáposztás kelt csigák
Baconos-kelkáposztás kelt csigák
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hiába várom én a gyönyörű tavaszt, ha az idő nem akarja azt mutatni. Az ételek és a sütik is, nem tudnak könnyedebb alapanyagokból készülni, mert még mindig hideg van, és valahogy a laktatóbb ételt kívánja az ember. A gyerekeim és a párom is sütit kért, de már annyi édeset, nutellásat, és más édes töltésűt készítettem, hogy makacs módra, sós ízekben gondolkodtam. A hűtőben és a spájzban való szétnézés után ez az eredmény született. Nagyon finom lett, és bizony, alig bírták kivárni, hogy annyira kihűljön, hogy enni lehessen.:-)
Ennyi a történetem. A tavaszt attól még nagyon várom:-)!

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A tésztához

A tetejére

A tepsi előkészítéséhez

ajánlat

Akár finom bor is.
Ugyanakkor egy finom, könnyű levessel második fogás, de főétel is lehet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát tisztítjuk, félbevágjuk, mossuk, torzsáját kivágjuk, vékony kis csíkokra vágjuk.
  2. Egy fazékban sóval, borssal, fokhagymával, őrölt köménnyel feltesszük főni (kb. 15-20 perc alatt kész). Kóstoljuk!
  3. Kis lábasba a csíkokra vágott bacont fedő alatt pirítjuk, pároljuk.
  4. Nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, a tojásokat és az olvasztott vajat.
  5. Bögrében a langyos tejet a porcukorral és az élesztővel felfuttatjuk.
  6. A felfuttatott élesztőt a lisztes tálba öntjük.
  7. Jó alaposan eldolgozzuk, ha kell még tej és liszt, tegyünk bele szükség szerint, amivel jó hólyagosra gyúrjuk, dagasztjuk. Liszttel leszórjuk a tetejét, konyharuhával letakarva, 40 percig pihentetjük langyos helyen.
  8. A kelkáposzta kész, leszűrjük, és egy tálba a baconnal, a tejföllel, a túróval, sóval, borssal, reszelt sajttal összekeverjük.
  9. Deszkán a tésztát jól összedolgozzuk, majd négyfele vesszük, és átgyúrjuk, egyenként kinyújtjuk.
  10. A kinyújtott tésztába beletesszük a töltelék negyedét, hosszában feltekerjük, és kb. másfél-két cm-es szeletekre vágjuk.
  11. Az olajozott, sütőpapírral bélelt  tepsibe tesszük szorosan egymás mellé, tetejét a felvert tojásos tejjel lekenjük.
  12. Elkészítjük a másik tepsit is, és addigra már annyira meleg a sütő, hogy az első tepsit be is tehetjük, és kb. 15 perc alatt kész. A teteje aranysárga legyen.
  13. A tepsiben hagyjuk kihűlni, úgy vegyük ki, mert forrón nem is lehet igazán szépen kiszedni a tepsiből.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x20x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 174
elküldve: 0
receptkönyvben: 83
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: sós süti
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt tészta túrós-keles töltéssel, kelkáposztás batyu

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2014-12-15 21:37

Igen, a hozzávaló liszt mennyiség 1 kg, de nem tudom kijavítani, nem értek ehhez az új belépési rendszerhez, mostanság nem tettem fel, és sokáig még nem tudok itt ülni, hogy kisilabizáljam, remélem, egyszer megoldom a hozzávalóknál..... aki úgyis rátermett és gyakorlott, biztos észreveszi és korrigál, a többieknek írom, hogy az 1 kg. És nagyon elnézést kérek. :)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Mon, 2014-12-15 15:00

Kedves Eva-Anyoca!

Hat huztam, halogattam az elkeszitest, de vegre megsutottem tegnap. Hat ez fantasztikusan finoooom, nom nom nom. :o) Neked mindig olyan jo otleteid vannak, koszi!
Bekes Adventi keszulodest kivanok!

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2014-12-15 21:20

Kedves witch!

Furcsa, de máshoz a bacont és a kelkáposztát már használtam fel, és az fincsi lett ,.... örülök, hogy addig kerülgetted, amíg eldöntötted, mégis elkészíted, és hogy sikeres lett, ízlett.
Remélem, fog majd máskor is készülni . :) :)
Szia:Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2014-12-18 20:26

Kedves Eva-Anyoca!

Ja, nekem csak azert tunt szokatlannak a toltelek, mert nem csak bacon meg kelkaposzta van benne, hanem turo, tejfol meg fustolt sajt. De valami fantasztikus finom es az egesz ilyen kremsajtos-fuszeres-zoldseges csiga lesz.
Biztos maskor is fogom sutni, mert mi szeretjuk a sos csigakat is, nem csak az edeseket.

L♥ve, witch

witch
witch / witch Sun, 2014-11-23 16:04

Kedves Eva-Anyoca!

Huuuu, ez a toltelek nagyon jol hangzik! Hamarosan kiprobalom.
Megkaptad a levelet, amit a szakacs oldaladra irtam? Megjott a csomag!!!!

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2014-12-15 21:16

szia witch!

nem is tudom, hány napja, majdnem mozdulatlanságra voltam ítélve, úgy beállt a gerincem, ( szülés előtt, 20 éve !!!!!!!!!!!!!!!! , a 4. csigolya tájt bevágtak a császározás előtt két gerincérzéstelenítőt, nem altattak, sajnos :( , és nem én kértem, hogy így szülhessek !!!!!!!!!!! :( :( ) , vannak időjárási helyzetek , amikor cefetebbül érzem, na ez most ilyen, - hogy az egyik helyzetből a másikba való mozdulás is őrült fájdalmat adott, sőt, egy pozícióba ülni, vagy feküdni se ment sokáig !!!!!!!!!!!!!!!!! Lekentem amivel csak orvosi tanácsra kenhettem, felírtak, meg gyógyszerek, iszonyat erősek, - ha legközelebb lesz, és sajnos nem múlt el maradéktalanul, félek, szuri lesz belőle... :( :(
Néha laptopot vettem az ölembe, amikor viszonylag hosszú ideig tudtam ülni, 15-20 perc már csúcs volt. Nem figyeltem, elnézésedet kérem. :(

Annak viszont örülök, hogy megérkezett, :D :) :D , erre nagyon de nagyon gondoltam, hogy ugyan megérkezett-e, és sértetlenül??? Na a legfontosabb, valószínű nem ilyet vártál, és mit szólhattál hozzá? Tetszik? Érdekes? Van benne, ami kipróbálandó !! - ugyanis ma is megoldható és finom elkészítés után. :)
Az tuti, hogy karácsonykor minden minimalizálva lesz, a bejglit lefújtam, a nagy krémes csodákat is, keverős-kavarós bögrés sütik lesznek, és nem sütendő sütik és torták, amiben a lányom ezerrel tud segíteni !!! :) :)
A főzést is olyanná tettem, amivel nem kell sokat babrálni, itt állni vagy ülni , ugrálni jobbra- és balra sokat.... ez van, nem örülök, de megoldjuk.
Szeretettel:Éva-Anyóca
Nem voltam fenn, néha olykor-olykor

witch
witch / witch Fri, 2014-12-19 15:26

Szia Eva-Anyoca!

Jaj de sajnalom, hogy ilyen rosszul vagy. :o( Kar, hogy nem tudok atugrani hozzad, hogy segitsek ebben-abban vagy legalabb felviditsalak. Elnezest meg nem kell kerned, mert tudom, hogy sok dolgod van vagyis lenne, ha nem kinozna ez a fajdalom, szoval ertem, hogy nem mindenkinek van ideje a gep elott ucsorogni.
Ez most csak egy proba, mert tegnap irtam egy hosszu levelet, de nem ment at, szoval folyt. kov.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-12-20 10:32

Kedves witch!

Igazán jól jönne nem csak sütni tudásod, hanem a fantasztikus nyugalmad, lelkesedésed, humorérzéked,.........bevallom rám férne nem is kicsikét !!! :)

Naponta felrohanok ide, de inkább a facebook miatt, itt csak hetente-kéthetente egyszer fordulok meg, bár igaz, ahogy közeledik az ünnep, nem tagadom, leselkedek, de ez a gerinc, az kiütött becsülettel-------------- :( :( Már tegnap jobb volt, mondjuk azt, érzem , hogy van, és óvatjával jövök-megyek, de hajolni, hajlásból emelni, hirtelen mozdulatot tenni nem lehet, attól nagyon félek... :(

Még átnézem a készítendő ételeket, és sütiket, hogy mi az, ami hiányzik , a fiam még megveszi, a férjem ma és holnap ( hiába aranyvasárnap ) , melózik, pedig ő nem kereskedő, ja és hétfő-kedd délelőtt is meló van.......csak karácsony napján lehet itthon.....hát valahogy így készülődgetünk az ünnepre...., most átnézem a listákat a hozzávalókról, és jónapot, elindul a készítés majd....., szerencse , hogy a nagy volumenű hozzávalók már meg vannak, akár liszt, akár húsféle, burgonya, hagyma,....stb. ...............stb. ....

Már a fa meg van, és az ajándékok, de csak egy-két vágyott apróság, csak ennyi... :)

Szép utolsó adventi hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Fri, 2014-12-19 15:35

Most engem is elkapott a gepszij, csak nekem az oregseg miatt sajognak a csontjaim. A neten nezelodve talaltam "orvossagot" erre: a kurkumat. Ebbol rakok kulonbozo italokba egy 1/2 teaskanalnyit es az helyre tesz, hogy tudjak mozogni. Eloszor probaltam fajdalom csillapitot, de az nem csinalt semmit.
folyt. kov., ha ez atmegy

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-12-20 10:34

szia!

átjött :) :)

itthon is ezerrel reklámozzák a kurkumát, és állítólag jó, használ :) :D

És ne mondd, hogy öregség, olyan nincs, ez csak egy állapot, kissé pocsék, de állapot....lélekben fiatalság, és amíg az van, addig baj nem szabad, hogy legyen. :)
Óvatosan csak, és gyógyulgassál !!!!! :)

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Fri, 2014-12-19 15:41

Igen megerkezett a konyvecske es sertetlenul! Te egy gondolat olvaso vagy, mert nagyon orulok ennek az ajandeknak! Gyerekkent nagyon szerettem olvasni, mert rengeteg szabadidom volt, szinte faltam a konyveket es ha valakivel beszelgettem, akkor az en mondokam ugy kezdodott, hogy : azt olvastam egy konyvben. Szoval nalam ez telitalalat! Raadasul egy ilyen csoda, ami tele van tortenetekkel, szokasokkal meg receptekkel, hat ez valami fantasztikus!!!!!!!!!!!!!!!! Mihelyt tul vagyunk az unnepi "oruleten" rogvest belevetem magam az olvasasba!!!!!! Utana meg a receptek kiprobalasaba.
folyt. kov.

witch
witch / witch Fri, 2014-12-19 15:43

De jo, hogy ilyen ugyes lanykad van es besegit. :o) En tudom, hogy miert ilyen: mert aranyos, kedves, gondoskodo szulokkel van megaldva!!!!!

szeretettel olellek: Aniko

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-12-20 10:37

Szia witch!

Igen nagyon nagy szerencse a lány, legalább addig is tud kikapcsolódni, és nem mellesleg segít, és valami ragad is rá, a készülődésből,...igaz, most karácsonykor se ételben nem, se sütiben nem olyan lesz, ami egy igazi karácsonyos, tedd oda menü,.....de hát ez van, ezt is meg kell tanulnia.. :) :)
Várom közben a vele való beszélgetést !!! :D

Éva-Anyóca

v.zsuzsi
v.zsuzsi Thu, 2014-02-27 12:18

10 dkg liszt???? Vagy nem jól olvasok?
Nem ma kezdtem, tehát gondolom, hogy 1 kg lehet, de légyszives javítsd ki!
Köszi :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2014-02-27 13:44

Kedves v.zsuzsi!

100 van írva, de igen, érdekes, eddig én sem vettem észre, na meg más se, gondolom, aki elkészítette, mert visszajelzést kaptam, az szintén ismerős volt konyhai területen, nem szóltak, köszi, . :) , -mostanában más mód variáltam, nem ezzel az ízkombinációval, de a gyakorlott háziasszony szólt belőled. :)
Köszönöm, ha tudom, javítom.. :)
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-15 21:18

Kedves Bató Edit!

Örülök neki nagyon, hogy sikerült és ízlett!:-))))
Szívesen az ötletért, sokat agyaltam, hogy feltegyem-e, de mivel újdonság, finom,laktató felbátorkodtam tenni. És ezek szerint volt értelme, köszönöm:-))) Egészségetekre!:-))))
Csak nem viszakozik az a Tavasz, mert egy kicsi eső jó, de sok már árt:-((
Neked is szép estét, köszönöm:-))
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-03-15 19:31

Kedves Éva-Anyóca!
A húsgombócleves után ez volt a második fogás és mindenkinek ízlett. Nagyon laktató és bőséges, pedig én fél adagból készítettem. Köszönet az újszerű ötletért.
Várjuk a tavaszt, bár az előrejelzés nem nagyon biztató.
Szép estét Neked, így a négynapos hétvége végén.
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-13 22:16

Kedves Bató Edit!
Köszi, hogy érdekel a receptem.Annyira szereti a család a kelt tésztás dolgokat, és édes vagy sós , mindegy.Akkor hirtelen, ezeket találtam a hűtőben, mert nem voltam hajlandó édeset csinálni,..néha sok:-))
Azt mondta a férjem, hogy mindegyik finom volt, amit eddig evett, de ez , különösen jó volt, ízlett neki:-)))
Teljesen fura ötletnek gondoltam, amikor pakoltam kifele a hűtőt, a spájzt, mim van itthon amit tölteléknek lehet használni,....és sós tölteléknek! Megérte variálni,kísérletezgetni.:-))
Remélem, Neked is sikerülni fog, sok sikert kívánok hozzá, és jó étvágyat!
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2011-03-13 20:08

Szia Éva-Anyóca!
Már sokféle kelt csigát készítettem, de ilyet, mint a Tiéd még sohasem láttam. Annyira újszerű a tölteléke, hogy felkeltette az érdeklődésemet. A hosszú hétvégén ki is próbálom.
Kellemes estét!
Puszi, Edit

1390
kelkáposzta 45 dkg
ételízesítő 3 teáskanál
négyszínű bors 1 kk
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
fokhagyma 1 gerezd
bacon 15 dkg
tejföl 5 dl
tehéntúró 50 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
füstölt sajt 15 dkg
finomliszt 100 dkg
tej 2.5 dl
porcukor 1 teáskanál
friss élesztő 5 dkg
2 teáskanál
cukor 4 teáskanál
tojás 3 db
vaj 125 g
tojás 2 db
tej 2 dl
napraforgó olaj 2 ek