Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bagel - ahogy Zora készíti

Bagel - ahogy Zora készíti
Bagel - ahogy Zora készíti
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma úgy döntöttem, hogy korán kelek és friss péksütivel lepem meg kis családomat. A választásom végül erre a bagelre esett és nem is csalódtam, nagyon finomak és guszták lettek! Mire mindenki felkelt, már az asztalon illatozott a kis halom, és fergeteges reggelit csaptunk. smiley

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe egy kis mélyedést alakítunk ki, abba morzsoljuk bele az élesztőt, majd 1 tk cukorral és 4 ek langyos vízzel felfutattjuk az élesztőt.
  2. A tejet a vajjal addig melegítjük, míg a vaj fel nem olvad. Az egyik tojásfehérjét a másik tojással felverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 tk cukrot és 1 tk sót. (a maradék tojássárgát félretesszük, és majd azzal kenjük le sütés előtt a bageleket).
  3. A tejes-tojásos masszát hozzáadjuk a liszthez, és jó 10 percig dagasztjuk, addig míg elválik az edény falától. Ezután meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. Ha megkelt, átgyúrjuk mégegyszer a tésztát, majd 12 egyenlő részre osztjuk és kialakítjuk a jellegzetes bagel formákat. (Én a következőképp jártam el -így tűnt a legegyszerűbbnek- pici gömböket formáztam a tenyereim között, majd a mutatóujjammal átszúrtam a közepén és néhányszor megcsavartam az ujjam körül a levegőben, és már kész is a kis bagel.) Letakarva még kb. 15 percet kelesztjük.
  5. Eközben egy fazékban felforralunk kb. 3 l vizet 2 tk cukorral és 1 tk szódabikarbónával. Ha megkeltek a bagelek, jöhet a forróvizes fürdő, mindkét oldalukon kb. fél-fél perc. Kiszedjük, lecsepegtetjük őket és sütőpapiros tepsire tesszük.
  6. Lekenjük a tetejüket tojássárgájával és megszórjuk tetszés szerinti magokkal (nekem a mákos ízlett a legjobban).
  7. Végül sütőben megsütjük.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 306
elküldve: 2
receptkönyvben: 111
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

zora85

Mióta szakács: 2009.11.16.
8 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: bagel
hasonló kategóriák: édes leveles, croissant, kifli, buci, zsemle, briós, hamburger-buci, burek, pita, perec

egyéb elnevezések

péksütemény, magos bagel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Crazed
Crazed Sun, 2014-05-11 15:35

Az elso bagel, amit sutottem, ez volt a legszimpatikusabb recept.
Kicsit feltem a leragadastol, az elozo hozzaszolas miatt, de nekem egyaltalan nem ragadtak le (szilikonos sutopapirt hasznalok). Mivel most keszitettem eloszor es nem voltam biztos a recept sikereben, csak fel adagot keszitettem.
Az allaga tokeletes lett, nem kemeny, pont jo. Osszekevertem szezammagot lenmaggal es azt szortam a tetejere vegyesen.
Legkozelebb tobb lisztbol fogom sutni, mert tetszik a recept es 6 db tul keves!

647
finomliszt 25 dkg
rozsliszt 25 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 5 teáskanál
tej 2.5 dl
vaj 5 dkg
tojás 2 db
1 tk
szódabikarbóna 1 tk
víz 4 ek
szezámmag 1 ek
víz 3 l