Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bagett egy francia nagyi receptje szerint

Bagett egy francia nagyi receptje szerint
Bagett egy francia nagyi receptje szerint
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a legjobban bevált bagett-receptem egy francia nagymamától származik, mint ahogy az elsőre kissé bonyolultnak tűnő formázási technika is. Megéri vele bíbelődni, mert lényeges a különbség az egyszerűen csak hosszúkásra tekert vagy kígyó alakúra formázottak és az így készült között. 

A kovászt a legjobb élesztő nélkül készíteni rozslisztből, de ahhoz legalább 1 hét kell. :) Ez a gyors változat is remekül beválik, ha nincs már a hűtőben igazi kovász, vagy ha nem sütünk olyan gyakran.

hozzávalók / 6 adag

A gyors kovászhoz

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva kelesztjük 1 órát, félidőben villával átkeverjük.
  2. A lisztet egy nagy tálba tesszük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a kovászt, majd az ecetes vizet apránként. Kívülről befelé haladva addig dagasztjuk ezt a nyúlós masszát, amíg lágy, de rugalmas, tál falától elváló állagú nem lesz.
  3. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk úgy, hogy a levegő szépen bent maradjon a tésztában.
  4. Hengert formázunk belőle, amit 6 részre osztunk. Mindegyiket kis téglalap alakúra formáljuk (nem nyújtjuk, csak kézzel széthúzgáljuk egy kicsit), majd a hosszabbik tengely mentén föntről lefelé félbehajtjuk, és egy gyors gördítő mozdulattal visszanyomjuk a tésztát a téglalap 2/3-áig. Megismételjük úgy, hogy most az alsó feléről kezdjük a hajtást, majd még egyszer fordítva.
  5. Végül a tészta középen így keletkezett vonal mentén tartva a hüvelykujjainkat jobbról balra haladva föntről lefelé apró mozdulatokkal lassan félbehajtogatjuk a tésztát. Ezt 3x megismételve kapjuk a klasszikus hosszú, csücskös bagettet. Vizes tenyérrel átkenjünk őket, liszttel meghintjük.
  6. A bagetteket egy éles késsel kissé bevagdossuk, majd konyharuhával lefedve még 15 percig kelesztjük.
  7. Forró sütőben a legmagasabb fokozaton 10 percig sütjük, majd lentebb véve a hőt még további 15-20 percig.
  8. Letakarva langyosra hűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 22 572
elküldve: 10
receptkönyvben: 273
elkészítve: 16/26
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
127 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

francia bagett, bagett házilag, gyorskovászos bagett

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TAdrienn
TAdrienn Sun, 2015-01-04 20:24

Hát, nem mondom, a formázással szenvedtem egy sort, és szerintem nem is csináltam teljesen jól, de a lényeg, hogy már melegítem a sütöt, szóval egy óra múlva már kész leszek :) Én amúgy kicsit megvariáltam a receptet, és a fele lisztet Update liszttel helyettesítettem. Mindjárt kiderül jó döntés volt e :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2015-01-08 13:53

Igen, elsőre kicsit nehézkesnek tűnik, és a leírás is kissé esetlen, de ha már 1-2 megcsinált az ember, gyorsan ráérez :) Az update dolgokat nem ismerem, úgyhogy nem tudom, mennyiben változtat rajta. Az ilyen típusú kenyereknél fontos a magas sikértartalom, gondolom, hogy ez abban a lisztben nincs meg. Így elképzelhető, hogy a tészta nem kel meg olyan szépen, és sütés közben ellaposodik...azért az íze biztosan finom lesz :)

TAdrienn
TAdrienn Sun, 2015-01-11 23:03

Hát, nem volt jó döntés, pontosabban a fele liszt túl sok volt, elég lett volna a negyedét helyettesítenem... de megcsináltam a leírás alapján is, és nagyon fincsi lett :))

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2015-01-14 20:15

Én is sokat kísérleteztem mindenféle lisztekkel mire rájöttem, hogy pl. hiába tök jó a teljes kiőrlésű liszt, abból tuti nem lehet pizzát sütni, viszont annál jobb kenyeret! :D

Kolonicsné Horváth Zsuzsa
Kolonicsné Horváth Zsuzsa Sat, 2013-02-09 18:18

Sajnos arról nem esett szó,hogy a tepsin hogyan helyezzük el. Jó kis tésztám lett,de csak a 2 szélső sült finomra,mert ahol összeért,ott ragacsos maradt. Biztos különállóan kellett volna. Sütőpír felhúzással elválasztva sült. üdv.:Zsuzsa

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-11 22:08

Kedves Zsuzsa,

Sajnálom, ha így sikerült. Én 3-at szoktam tenni egy hagyományos gázsütőbe való tepsire. Ha jól vannak formázva, és megfelelő hőmérsékleten sülnek, akkor nem terülnek szét, és szép ropogósra sülnek.
Remélem azért még kipróbálod máskor is ;-)

üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-08 22:16

Kedves Zilkazil, gyönyörű a bagett! Gyakorlott kenyérsütőnek hangzol, minden jót kivánok a NoSalty-n! Várom a további receptjeidet! A babos és a reteksaláta recepted is nagyon tetszik! Üdv, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-11 22:05

Kedves Torma, épp az imént dicsértem az egyik kenyered! Már látom, hogy jó helyre keveredtem :))
Igen, már régóta magam sütöm a kenyerünket, bár mostanában elég kevés időm van rá sajnos...de azért a kovászom nem purcan ki soha a hűtőben!
üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 06:39

Szia Zilka! Igen, en is azt gondolom, hogy jo helyre keveredtel! Egy gyakorlott kovaszos kellett is nekunk!!! Minden jot tovabbra is, Torma :)

chi
chi Fri, 2013-02-08 19:15

épp most készítem a szüleimnek :) Köszi a receptet! :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-02-08 12:54

Van egy nagyon jó videó, ami nagyjából ugyanezt a formázási módszert mutatja be:
http://www.youtube.com/watch?v=Idx4QJwcPHA

Nekem egy hagyományos gázsütőm van, és abban is szépen megsül. Ha vkinek ennél jobb fajta áll rendelkezésére, annak még jobban fog sikerülni :)

A tészta készítésekor az a fontos, hogy a kelesztés előtti állaga egy jó sűrű nokedlitésztához hasonlítson.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-02-08 12:20

Nagyon guszta, finomságos, és ráadás bagett, amire most nagyon rákacsintott a két gyerekem, köszönöm.:-)
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-02-08 11:50

Ez annyira gusztusos, hogy most nagyon jol esne egy szelet belole. Pont ugy nez ki ahogyan en szeretem a kenyeret: vilagosra sutve, belul lufi, kivul ropi....... Grarulalok! elmentem es megprobalom megsutni, de el sem tudom kepzelni, hogy az enyem is ilyen lesz. Koszonom a receptet! Udv. Veronika

308
finomliszt 10 dkg
élesztő 2 dkg
víz 1.5 dl
cukor 1 csipet
finomliszt 40 dkg
víz 2.5 dl
almaecet 2 tk
0 ízlés szerint