Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baklawa narancsvirágvízzel

Baklawa narancsvirágvízzel
Baklawa narancsvirágvízzel
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk ez a sütemény nagyon kelendő, úgy fogy, mintha párologna, de nem is csoda, hiszen nagyon finom. Készítettem már úgy is, hogy minden réteg között volt töltelék, vagy csak középen, hol dióból, hol mogyoróból, de hallottam már mákosat is. Sőt, aki nem akar vesződni a rétestésztával, a levelestésztát is használhatja, szintén nagyon finom vele, de jó vékony rétegeket kell abból is nyújtani.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A réteslapot házilag is elkészíthetjük. Használhatunk leveles tésztát, vagy az alábbi recept szerint járunk el:
Rétestészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek ecet
  • diónyi zsír vagy olaj
  • annyi víz, hogy könnyen dolgozható legyen

Elkészítés:

  1. Jól összedolgozzuk. Fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk.
  2. 6 dkg olajat megmelegítünk, elkeverünk benne 6 dkg lisztet. Ezt egyenletesen rákenjük a tésztára, majd feltekerjük.
  3. 16 felé vágjuk, és még fél órát pihentetjük. Ezután tepsi méretűre nyújtjuk.
  4. Tölteléknek mandula helyett használhatunk diót is, esetleg mogyorót. Mindegyikkel nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tepsit kivajazunk, beleterítünk egy réteg rétestésztát.
  2. Jól megkenjük olvasztott vajjal, majd ráterítjük a következő réteget.
  3. Ezt ismételjük, majd a 8. lap után rászórjuk a porcukorral elkevert mandula felét.
  4. Ráterítünk 4 réteg lapot, mindegyiket jól megkenve olvasztott vajjal, majd rászórjuk a maradék mandulát. Ezután folytatjuk a rétegezést.
  5. Rombusz alakúra vágjuk, mindegyik közepébe egész mandulát szúrunk. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
  6. Amikor megsült, az alábbi sziruppal meglocsoljuk: 2-3 dl vizet felforralunk 10 dkg cukorral, majd elkeverjük benne a mézet és a narancsvirágvizet (keleti boltokban kapható, jellegzetes ízt ad a süteménynek, jellemző alkotója az arab süteményeknek). Ne ijedjünk meg, ha úgy látjuk, nagyon lucskos, fel fogja szívni a sütemény.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 943
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ZsuzsannaLilla

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

keleti édesség, mézes.mandulás keleti rétes

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

itthonboszi
itthonboszi Fri, 2012-02-10 18:53

Szeretném tudni, hogy a "tepsiméretű" centiméterekben mit jelent. Én egy 2 fős adagot szeretnék sütni, mivel a férjem semmilyen süteményt nem fogyaszt, így kénytelen vagyok "feláldozni" magam, és egyedül elfogyasztani egy tepsinyit a finomságból.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Fri, 2012-02-10 19:45

A tepsiméretűt azért írtam, mert én mindig magam készítem a leírtak szerint a rétestésztát. Így aztán akkorára nyújtom, mint az éppen kiszemelt tepsi. Vagy dupla méretűre, aztán összehajtom, így kevesebbszer kell nyújtani. Nekem nagyban kell készítenem, (gáztepsi), mert mind a négyen szeretjük, ha véletlen marad, akkor pedig elcsomagolom. Ha magad készíted a tésztát, akkor legfeljebb magasabb lesz (több réteg) kisebb tepsiben. Szerintem saccold meg a tepsi méretét, amiben sütni szeretnéd, és ehhez viszonyítva nyújtsad ki. Ha nagyobb lenne, én levágom a szélét.
Előregyártott réteslapot sosem használtam még, így azt nem tudom, hogy az mekkora.
Remélem, tudtam ezzel segíteni.

itthonboszi
itthonboszi Sat, 2012-02-11 15:47

Wow, woooow! Ez naaaagyon finom! Fagyasztott réteslapból készítettem, narancsvirágvizet fogalmam sincs hol lehet kapni Erdélyben, mindezek ellenére az eredmény csodás! Nem volt nehéz elkészíteni! Köszönöm a receptet!

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Sat, 2012-02-11 17:12

Nagyszerűűűű!!!! Ha hiszed ha nem, délelőtt az járt a fejemben, hogy vajon hogy segítsek, hátha túl körülményesen írtam körbe, mert röviden nem nagyon tudok magyarázni. A lényeg meg hátha elveszett a sok szövegben. De akkor minden oké, nagyon örülök, hogy tetszik a süti. Nem baj, ha nincsen narancsvirágvíz, én sokszor kihagyom, mert a gyerekek jobban szeretik anélkül. Azzal inkább arab ízvilágú, de én nagyon szeretem. Egyszer csináltam magam is, méghozzá akácvirágból, mert rájöttem, hogy annak épp olyan illata van, mint a narancsvirágnak. Szóval a szirupba főztem akácvirágot. Érdemes megpróbálni. Később bukkant a fiam Pesten a narancsvirágvízre.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2013-05-30 10:39

:D Hajrá, hajrá! (egyébként akác nélkül is finom, nehogy akáchiány miatt kelljen nélkülözni ezt a finomságot!...... legfeljebb pótoljuk rummal....)

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Fri, 2011-09-30 12:04

szerintem biztos finom azzal is. Az ilyen aromáknál teljesen hangulatfüggő, hogy mennyit teszek bele, van úgy, hogy kifelejtem, van úgy, hogy csak egy kis kupaknyit adok hozzá.
Azt hiszem, volt olyan is, hogy összetévesztettem a két üveget, és véletlenül a rózsavizet löttyintettem :)
Nem hiszem, hogy a receptekhez nagyon szigorúan kell ragaszkodni, próbáld meg, legfeljebb kitaláltál egy új sütit :) biztos nem rontja el, ha szereted a rózsavíz ízét.

egifeny
egifeny / egifeny Fri, 2011-09-30 13:17

nembaj, ugyis nagyon lestem, van e vmi uj hozzaszolas :D amint lesz ra lehetosegem, megsutom, nagyon felkeltette az erdeklodesem ez a recept :)
igazabol sose fogyasztottam meg rozsavizbol keszult edesseget, hazi kozmetikahoz hasznaltam :D

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Fri, 2011-09-30 17:23

a rózsavíz házi kozmetikai felhasználása viszont az én érdeklődésemet keltette fel :D
Szerintem -én ezt tenném, ha fogyasztásra még nem használtam volna a rózsavizet- csináld úgy, hogy először nem teszel bele rózsavizet, és ezzel meglocsolod a sütemény felét. Aztán teszel egy-két kupaknyit a maradék szirupba, és azt rálocsolod a másik felére. Így ki fog derülni hogy melyik ízlik jobban, a rózsavizes vagy a nélküli. Én a narancsvízzel is szoktam így, mert én imádom meg a férjem is, a gyerekek meg nélküle szeretik jobban. Így aztán mindenki kedvét leli a sütiben, és egy tepsivel (ha mindenki itthon van) nem tart ki két napig.
ha nincsen sok időd vacakolni a tésztával, használj réteslapot (én nem szoktam, úgyhogy nem tudom, egy csomagban mennyi van, minimum 8 réteg azért kell), és akkor seperc alatt kész a sütid.
sok sikert hozzá!

egifeny
egifeny / egifeny Sat, 2011-10-01 00:01

koszi :)
rozsaviz hazi kozmetikaban: siman tonik-kent, vagy kremekbe, viz helyett, neten sok receptet talalsz :)
se leveles tesztaval, se retessel nem dolgoztam eddig sose, igazabol mi a kulonbseg a ketto kozott?

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Sat, 2011-10-01 08:25

köszi, utánakeresek a rózsavíznek.
A levelestésztát többször hajtogatják és nyújtják, és ahogy sül, szétválnak rétegek, roppanós, ebben több a vaj. Pl. túrós batyu, kakaós csiga, sajtos rúd készül belőle, vagy krémes alap, de egyre többtől hallom, hogy rétesnek is ezt használja. Én a baklawához inkább rétesapot készítek, de szeretném majd kipróbálni ezzel is. A réteslap meg vékonyra van nyújtva (papírvékonyra) és egyenként teszed a rétegeket.

1540
réteslap 16 db
mandula 30 dkg
porcukor 10 dkg
fahéj 1 kk
narancsvirágvíz 0.5 dl
méz 10 dkg
mandula 10 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
víz 2 dl
vaj 1 ek