Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakonyi betyárleves gazdagon Hardex konyhájából

Bakonyi betyárleves gazdagon Hardex konyhájából
Bakonyi betyárleves gazdagon Hardex konyhájából
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a tradicionális magyar ételeket. Sokfélét kipróbáltam már. Ha vendégeink vannak, mindig valami tartalmas levessel szoktuk megkínálni őket. Ezt a levest egy ilyen alkalom hevében készítettem el először. Igaz, először egy sima bakonyi betyárlevest szerettem volna, de valahogy nem volt elég "tartalmas" az általam talált recept alapján, így én egy picit úgymond felturbóztam. Próbáljátok ki bátran! Megéri! Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 8 adag

Leves

Csipetke

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. A szalonnát apró kockára vágjuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk, a sertéscombot 2x2 cm kockákra vágjuk. Az erdei vagy csiperkegombát alaposan megmossuk, és nem túl apró kockára vágjuk fel. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, vagy nagyon apróra kockázzuk. A zöldségeket (fehér- és sárgarépa) vékony karikára szeleteljük.
  2. Egy fazékban a szalonnát lassú tűzön kisütjük, majd a zsíron, a szalonna kivétele nélkül a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ezután rádobjuk a kolbászt, ezt is egy picit megpirítjuk, kb. 2-3 percig.
  3. Hozzáadjuk a sertéscombot, és pár perc alatt kevergetve, fehéredésig, úgymond megkapatjuk, de amikor a combot beletesszük, rögtön meg is fűszerezzük. Tehát: sózzuk (csínján vele, mert a füstölt alapanyagok is és a húsleves is tartalmaz sót, méghozzá nem is keveset, én személy szerint a végén pótlom, ha kell). Borsozzuk, kakukkfűvel, cayenne borssal, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
  4. Beletesszük a zöldségeket, gombát és a megmaradt petrezselymet. Megpároljuk a zöldségeket.
  5. Meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 40 percig főzzük. Ez az idő persze változhat a sertéscomb jellegétől.
  6. Amikor már belátásunk szerint lassan kész a leves, akkor külön edényben habverővel kikeverjük a tejfölt, kevés forró levest merünk rá, simára keverjük, és az állandóan kavart levesbe óvatosan beleöntjük.

Csipetke

  1. A csipetkéhez a tojást összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Cipó alakúra formázzuk, és hagyjuk pihenni 20 percet, majd a levesbe csipkedjük lisztes kézzel, és 5-6 perc alatt készre főzzük.
  • elkészítettem: 28 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 280
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Hardex

Mióta szakács: 2015.03.04.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös gombaleves sertéshússal, bakonyi betyárleves gazdagon, gombaleves felturbózva

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

488
kolozsvári szalonna 20 dkg
kolbász 20 dkg
sertéscomb 30 dkg
alaplé 2 l
finomliszt 1 evőkanál
csiperkegomba 30 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
vöröshagyma 1 nagy db
petrezselyem 1 csokor
tejföl 2 dl
kakukkfű 4 kk
fekete bors 2 kk
fűszerpaprika 2 teáskanál
cayenne bors 1 csipet
0 ízlés szerint
tojás 1 db
finomliszt 3 evőkanál
2 kávéskanál