Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell
Bakonyi csirkemell
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sertéshússal is elkészíthető.
A cukor az ellentétes ízek kiemelése miatt kell. Szinte minden ételbe tehetünk!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Száraz fehérbort ajánlok hozzá, pl.: St. Andrea A kutyafáját.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemellet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, kevés liszttel megszórjuk.
  2. Kevés olajon lepirítjuk a húsokat, majd félretesszük azokat.  
  3. A húspirító serpenyőbe beledobjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Szükség esetén pótoljuk az olaj mennyiségét.
  4. Közben felteszünk egy kis edényben vizet forrni. Ha felforrt, beledobjuk a keresztbe metszett paradicsomot egy percre. Kivesszük, lehűtjük, majd lehúzzuk a héját.
  5. Apró darabokra vágjuk a fentiek szerint tisztított paradicsomot és a paprikát, majd a hagymára tesszük. Esetleg kevés vizet öntünk alá, és így pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával.
  6. A cikkekre vágott gombát hozzáadjuk az alaphoz, enyhén lepirítjuk. Egy csipet cukrot teszünk bele.
  7. Beletesszük az elősütött húsokat az edénybe, kevés vízzel felöntjük. Ha elfőtte a levét, pótoljuk egészen addig, amíg a hús puhára nem párolódik.
  8. Amikor a hús megpuhult, kevés liszttel kikavart tejföllel sűrítjük be, majd összeforraljuk
  9. Galuskával tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 190
össznézettség: 374 337
elküldve: 61
receptkönyvben: 2 565
elkészítve: 268/299
Facebookon megjelent: -

szakács

Keca

Mióta szakács: 2009.10.11.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkepaprikás gombával, bakonyi csirkemell galuskával a'la Keca

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kabocapor
Kabocapor Sun, 2018-11-25 14:04

Tökéletes!!! Bevonult a családi "Imádjuk" receptek közé. :)

Simkrisz82
BartaSimon / Simkrisz82 Sat, 2018-03-03 16:59

Fenomenális! Imádjuk!
Sosem ettem bakonyit mert sem az anyukám sem az anyósom nem főzött.
Én szeretek újítani!
Rögtön 2 adaggal kezdtem na de főzés közben rájöttem hogy az egész szomszédságot meghívhatnám egy jó kis lakomára, de nem !
Megfeleztem az adagot mielőtt beleraktam volna a tefjölt és beraktam a fagyóba.
A 4 éves kislányom szavait idézve: " anya ha ilyet főzöl én még a husit is megeszem és az összes gombát mert imádom! "
Kell ettől nagyobb dícséret!

Bútorné Tari Anita
Bútorné Tari Anita Sat, 2018-02-17 08:17

Holnap sokadszorra újfent elkészítem, a párom kedvence ,így télvíz idején én házi eltevésű lecsót teszek bele, akár csirkéből, akár sertéshúsból, galuskával, mindegyikkel nagyon finom! Ez a recept telitalálat!!!

Hallenback
Keca / Hallenback Sat, 2018-02-17 08:22

Örömmel olvasom Anita, ha javasolhatom, egy üveg száraz borral emeljétek még a vacsora fényét. Beszélgessetek, lazítsatok. Jó étvágyat!

szeretlekcsirke
szeretlekcsirke Thu, 2016-10-06 11:46

Már sokszor készítettem receptet a Nosaltyról,de ma úgy döntöttem beregizek,h le is írjam a tapasztalatokat.Ez a legjobb bakonyi csirke recept!Amire figyelek,h mindent pont úgy csináljak ahogy a receptben van,mert ez úgy isteni ahogy van!Eddig magamon és a gyerekemen kívül 8 családtag kóstolta és mindnek nagyon ízlett.Örülök,h felraktad és remélem van más recepted is,m szétnézek a házad táján,hátha van még ilyen kincsed

Hallenback
Keca / Hallenback Thu, 2016-10-06 12:04

Nagyon örülök! Sajnos jó ideje nem töltök már fel receptet, de bizonyára fogsz még találni szuper dolgokat, akár nálam is.

๓ ξ ي ĩ
๓ ξ ي ĩ Sun, 2016-08-14 20:11

Olyan mint amit az oviba kaptunk! Imádom az ilyen igazi, egyéni ízű emlékkajcsikat :P

Hallenback
Keca / Hallenback Tue, 2015-12-22 13:27

17ik hely, nem is rossz ahhoz képest, hogy sok éve már nem teszek fel már receptet. Lehet megint el kellene kezdenem feltölteni...:)
Békés, áldott ünnepet Mindenkinek aki megfőzte, vagy megnézte a receptet!

Hallenback
Keca / Hallenback Wed, 2015-12-23 06:35

Nos, pár órával később már lecsúsztam az utolsó, 19ik helyre. Vagy ez lett 18ra a +1 ráadás? :)

raczmargit2
raczmargit2 Fri, 2014-10-24 17:18

Gitka
Bocsánat!
A pirospaprika és egy kevés őrölt bors kimaradt a hozzászólásomból, amit a megsült Tv paprikás vöröshagymában elkeverek, mielőtt a gombát,... ráteszem.

Hallenback
Keca / Hallenback Fri, 2014-10-24 17:35

Nos, ez így már szinte egy másik recept, de változtatni merni jó dolog, örülök, hogy egyfajta alapot adott receptem:)
Boldog főzést! :)

raczmargit2
raczmargit2 Fri, 2014-10-24 17:07

Gitka
Nagyon szeretjük ezt az ételt.
Sertés szűzérméből készítem, mert az pillanatok alatt megpuhul, és karajjal együtt vásárolva elviselhető az ára is. Nem kell belőle sok. Éppen olyan hamar megpuhul a szűzérme, mint a gomba.
A henger alakú húsból 1-2 cm-es körszeleteket vágok, attól függően, hogy milyen nagyságú hússzeleteket szeretnék az ételbe tenni. A húst a két tenyerem között óvatosan szétnyomom, hogy ne szakadjon el. Megborsozott, enyhén megsózom, lisztben megforgatom és lassú tűzön, egyik oldalát fedő alatt, a másik fedő nélkül egy serpenyőben készre sütöm. A puha húst kiveszem a serpenyőből és félreteszem. Az ott maradt zsiradékon megpirítom a kockára vágott vöröshagymát és a tv paprikát (ha valaki ragaszkodik az erős ízhez, akkor a zöldpaprikát). Amikor az megpirult, ráteszem a felszeletelt gombát, és a húst is amit megsütöttem, és 10 percig főzöm, hogy a gomba ne legyen kemény. 5 perc múlva hozzáadok 2-3 db Lukullus paradicsomot frissen, vagy mélyhűtve, amiről előtte forró víz alatt lehúzom a héjat (az utólag is kivehető a kész ételből). Akinek nincs, az lecsóval pótolhatja. 10 perc főzés után az ételt behabarom (1 csapott evőkanál lisztet, pici hideg vízzel és kevés sóval egy pohárban kikeverem, utána hozzáadom 20%-os tejfölt és csomómentesre keverem, majd hideg vízzel felhígítom és a sűrű ételhez öntöm a híg levet, majd belefőzöm. Ha nem lett csomómentes, akkor nagyobb lyukú fém teaszűrőn előtte átszűröm, csak utána öntöm az ételhez, kevergetés mellett. A habarással állítom be, hogy mennyi szaftja legyen az ételnek. Ha kevésre, vagy túl hígra sikerült, akkor készíthetünk hozzá minimális liszttel, só nélkül és arányában több tejföllel és szükséges mennyiségű vízzel, még egy kis habarást. Legközelebb már tudni fogjuk, hogy mennyi kellett bele, ha megfigyeljük.
Forró, sós, olajos vízben szarvacska tésztát főzök hozzá.
Én sem fokhagymát, sem erős paprikát nem teszek ebbe az ételbe .
Sokkal kevesebb hússzelettel, sok gombával és bőséges szafttal készítem.

plazacica20
plazacica20 Sat, 2014-03-08 20:47

nem rég keztem el tanulni fözni es elsöre nagyon jol sikerült köszi a receptet

kemagi
Kemagi / kemagi Sat, 2014-03-01 15:05

Nagyon finom, de én még megbolondítottam egy kis petrezselyemmel és tárkonnyal. :)

tomi75
tomi75 Sat, 2012-12-15 08:39

Az egyik kedvencem, ami ebben a receptben teljesen felesleges; a liszt és a cukor, ami pedig hiányzik az a füstölt bacon (az ad neki pikáns ízt).

Hallenback
Keca / Hallenback Sat, 2012-12-15 09:38

Neked felesleges, én anno így készítettem.
Liszt: a sűrítés miatt van rá szükség.
Cukor: az ellentétes ízeket emeli ki.
Füstölt bacon: abból sok íz nem sül ki, max akkor, ha füstölt szalonnát használsz. Utóbbival egyet is értenék. Mert a bacon és a szalonna nem ugyan az...
Összességében azt kell mondjam, gyorsan elárultad, h a főzés miértjéhez és hogyanjához nagyon nem értesz, a konyhában annyira vagy otthon, mint Ringen a felhúzós autó. Minden jogod megvan arra, hogy véleményt alkoss mások ételéről, de ha te ennyire zseniális vagy, akkor miért nem fejből (recept nélkül) vagy saját, itteni recept alapján (vagy nincs?) készíted el?
Javaslom kérj tanácsot olyantól, aki tisztában van az alapokkal, és ad egy biztonságos kiindulási pontot a főzési tudásodhoz.

Henni
Henni / Henni Sun, 2017-01-01 13:48

Semmi durvát nem írt, az elején megjegyezte, hogy ez az egyik kedvence, de feleslegesnek találja a lisztet és a cukrot, amiben végül is igaza van. Mehet bele, ha az ember úgy szereti, de alapvetően felesleges.

Azt meg véletlenül sem ajánlanám, hogy minden ételbe tehetünk cukrot, mert így is évről-évre több millió ember hal meg cukorbetegségben a túl nagy mértékben fogyasztott gyorsan felszívódo szénhidrátok miatt (is). Inkább kerülni kell, semmint mindenbe tenni :)

bogi0212
bogi0212 Tue, 2012-10-16 12:17

Már egyszer elkészítettem és akkor is írtam ide Neked. Tegnap újra elővettem a receptedet és most sem csalódtam. Bátram ajánlom mindenkinek :)

Hallenback
Keca / Hallenback Tue, 2012-10-16 12:22

Örömmel olvasom ismét! :) Remélem a magyar bor sem maradt el, hiszen erre már múltkor is felhívtam a figyelmedet! :-) Nem csak egészséges, de kiemelheti - a helyes választás esetén- az ételek rejtett ízeit, valamint picit "ünnepibbé" tehet egy átlagos estét!
Egészségetekre!

Control
Control Thu, 2012-06-07 18:41

Ez a recept nagyon profi, igazán finom lett a végeredmény, köszi!
Várjuk további finomságaidat :)

Hallenback
Keca / Hallenback Thu, 2012-06-07 20:40

Köszönöm, örülök, h ízlett. Remélem sikerült választani egy üveg finom bort is hozzá:))

Remélhetőleg hamarosan újra küldök majd ételeket.

Hallenback
Keca / Hallenback Wed, 2012-06-06 16:12

Örülök, h ízlett! :) Egy üveg finom, magyar fehér bort legközelebb bontsatok ki mellé:)))

bogi0212
bogi0212 Tue, 2012-02-28 18:15

Ez valami Isteni! Tejszínnel készítettem a tejföl helyett. Köszi a receptet :D

Hallenback
Keca / Hallenback Tue, 2012-02-28 18:45

A kreativitás egy nagyon jó konyhai erény, örömmel hallom, hogy jól sikerült!

Egészségedre!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2011-12-22 08:23

Szia Hallenback, tegnap elkészítettem ebédre és nagyon finom lett :-) Köszi a receptet, Üdv, Andi

Hallenback
Keca / Hallenback Tue, 2011-07-12 06:38

 
Jó étvágyat hozzá! Egy kellően lehűtött, magyar, száraz rosé nem árthat meg mellé!

mome
mome Wed, 2011-03-23 11:29

Már többször is megcsináltam a recepted szerint, sertésből is. Isteni lett! Köszi a receptet!
Ja, és még megbolondítottam baconnel! ;)

Hallenback
Keca / Hallenback Thu, 2010-07-29 21:05

Alapból a bakonyi sertésből készül, így nem csoda, hogy jól sikerült! Nagyon örülök neki, hogy ízlett! Remélem egy üveg finom, magyar bort is ittatok utána:-)

Egészségetekre!

Annamary
Annamary Thu, 2010-07-29 20:54

Tegnap megcsináltam sertéshúsból. Nem bírtunk betelni vele!!! Köszönet érte!

595
csirkemell filé 75 dkg
csiperkegomba 25 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
napraforgó olaj 0.5 dl
paradicsom 1 közepes db
paprika 1 db
fokhagyma 2 gerezd
tejföl 5 dl
cukor 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
csípős paprikakrém 1 csipet