Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balatoni lángos fokhagymaszósszal

Balatoni lángos fokhagymaszósszal
Balatoni lángos fokhagymaszósszal
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy szlovák oldalon találtam meg. Egy hölgy írta, hogy kórházban egy szobán 3-an feküdtek, éhesek voltak, aztán elkezdtek beszélgetni, hogy mit ennének meg. Egyik, hogy finom lángost, de neki sosem sikerül. Erre megszólalt a harmadik hölgy, hogy nem kell túl bonyolítani a receptet, mert vannak, akik tojást, tejet, tejfölt raknak bele. Ők voltak kirándulni Balatonnál, és ott ettek nagyon finom lángost. Az igazi lángoshoz liszt, víz, só, élesztő, pici cukor és fokhagyma kell, persze meg olaj a kisütéshez. Viszont 2-3 db közepes főtt krumplitól puha marad a lángos, és még másnap is fogyasztható. Sokan félnek, mert ahogy sütik, elég büdös van a konyhában az olajtól. Én nem lisztes deszkára fordítom ki a tésztát, hanem olajosra, és azon is nyomkodom szét, valójában a liszt ég az olajban.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

A tésztát kenyérsütőben dolgoztatom ki. Én tejet teszek bele víz helyett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meleg tejbe tesszük az 1 mk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Tetejére kevés lisztet szórunk.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, kevés vízzel, sóval elkeverjük. Ezzel kenjük meg a lángost.
  4. A kovászhoz adjuk a többi lisztet, tejet szükség szerint, és jól kidolgozzuk, kelesztjük.
  5. Elosztjuk kisebb gombócokra, 15 percig kelesztjük, és olajos kézzel széthúzzuk, majd forró olajban kisütjük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 272 526
elküldve: 18
receptkönyvben: 999
elkészítve: 46/72
Facebookon megjelent: 1

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lángos egyszerűen, az igazi lángos

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

júliusi6
júliusi6 Fri, 2016-11-25 15:59

Szuper recept! Mar tobbszor elkeszitettem, nem is tudom miert csak most irok hozza :) ez az a langos recept ami nekem el van mentve es mindig ezt keszitem, azt hiszem a fokhagymas szosz miatt tetszett meg, na meg a tortenet is aranyos ugyhogy tokeletes valasztas volt! Judit

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2016-12-02 19:08

Kedves vagy és nagyon örülök a visszajelzésnek,
már ezért megérte feltennem a receptet!
Üdvözlettel,helena26

hapci534
hapci534 Wed, 2016-09-07 09:53

A recept kivalonak tunik, csak egy kerdesem van. A balatoni langosok egy tulajdonsaga hogy egesz nap keszulnek. Tehat az elokeszitett teszta reggeltol estig, a rekkeno hosegben is hasznalhato marad. Van ennek valami furfangja?

Tájfun
Tájfun Sun, 2015-09-20 05:17

Langyos vízben is megkel az élesztő?
Tej allergia miatt kérdezem.

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2015-09-21 22:04

Természetesen ,hogy megkel, kevés cukorral elkverve és szórj a tetejére kevés lisztet.
Üdv.Helena

kissn
kissn Thu, 2015-07-16 11:12

Holnap elkészítem. A kisfiam tejfehérje allergiás, ezért gyűjtöm a használható tejmentes recepteket.

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2015-06-11 22:37

A kg nem szerepelt még akkor, amikor a receptet feltöltöttem,így kénytelen voltam dkg-ban megadni súlyt, a receptet 4 éve töltöttem fel. Kijavítottam,mert most már szerepel!

niki371
Niki. / niki371 Sun, 2015-01-11 17:25

Elkeszult es szuper lett!! :)
nem varialtam rajta, ez az igazi regi langos! Huzhato, nem szakad a formazasnal es ropogosra sult!!!! Koszi a receptet!!!

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2015-01-12 21:14

Kedves niki371!
Örülök,hogy elégedett vagy a recepttel,gyorsan elkészíthető és nagyon finom! Én imádom, de krumplival is érdemes elkészíteni,nálam az a nyerő!
Üdvözlettel,Helena

balintmonika
balintmonika Sun, 2012-11-11 22:35

Még soha sem voltam a Balatonon,ezért soha sem volt alkalmam kipróbálni a balatoni lángost.Ezt most bepótoltam.Az eredmény nem rossz,de én valahogy jobban hozzá vagyok szokva ahoz a változathoz amibe krumplit is kell főzni.Az azonban időigényesebb.Valamit valamiért...

Heni332
Heni332 Tue, 2012-08-21 21:28

Kedves helena26!Ez a recept egyszerű és tökéletes!Ma csináltam meg és fenséges volt.Ezután már csak ezt fogom megsütni!Köszi!:)

Judit32
Judit32 Wed, 2012-07-11 07:50

Szia.Azt szeretném kérdezni,hogy ebből kb.hány darab lesz?

Bamboza
Bamboza Sat, 2012-03-31 19:58

Nagyon finom lett - rövid idő alatt és a koliban is található alapanyagokból.. Ritkán teljesülő paraméterek. :) Hálás köszönet érte!

Opi
Opi Fri, 2012-01-13 09:07

Én is megcsináltam és isteni lett! Nekem is az első volt és nagyon féltem tőle, de szuper lett:)
Köszi szépen!

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2012-01-13 13:20

Nagyon örülök,hogy jól sikerült! Tapasztaltad,hogy nem kell félni ,gratulálok,ügyes vagy!!Finomabb az otthoni.
Még a tésztát is otthon gyúrom,ajánlom,sokkal finomabb!!

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2011-11-08 22:31

Nagyon örülök,hogy ízlett! Ez frissen a legfinomabb.Van amikor egy-két kisebb főtt krumplit teszek hozzá,így kicsit nehezebb vele dolgozni,de olajos papíron ajánlom,akkor nem tapad úgy,itt viszont valamivel több lisztet vesz föl,de még másnap is fogyasztható.
Próbáld ki ezt a változatot is,nagyon finom!

Anita427
Eternity / Anita427 Tue, 2011-11-08 20:00

Sziaaa! Ma elkészítettem a lángost recepted alapján :))) Életem első lángosai voltak. Szuper lett :)) Köszi a receptet :)

mares720716
mares720716 Fri, 2011-10-07 09:55

Ma elkészítettem ISTENI lett.Még az illata is csúcs volt.Köszönöm.Olajat leszámítva.

Matolcsiné
Matolcsiné Mon, 2011-10-03 08:27

Kedves Boribon!
Hidd el, hogy krumplival is nagyon finom! Nem kell nagy mennyiségre gondolni. Én azért szeretem így, mert nem lesz a közepe papírvékony és olajtól tocsogó. A legtöbb lángossütőnél készült termék ilyen. Na és nem legutolsó szempont, hogy Édesanyámtól így tanultam, és az nekem szent. Erre mondják, hogy ízlések és...

Damjanics
Damjanics Thu, 2014-03-13 09:10

Ez az olajtól tocsogás elég rémisztő, pedig elég sok étel van amit bő olajban kell sütni (szalmakrumpli, csirkecomb, fánk, stb. ) gyakorlatilag minden, ami nem elég lapos ahhoz, hogy serpenyőben süssük. Lehet próbálkozni hagyományos sütőben vagy légkavarásossal, de ezekben sem lesz olyan szép egyenletes színe és egyidejűleg teljes térfogatában megbízható átsütés, mintha forró olajban úszva sül. Állítólag bizonyos magasabb hőmérsékletet kell pontosan tartani, akkor az olaj nem diffundál bele az ételbe, hanem mintegy "légpárnásan" sül a finomság.

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2011-10-03 09:41

Mindenki úgy készíti,ahogy megtanulta.
Én is szoktam bele krumplit tenni,úgy lágyabb a tészta.
Tényleg az ízlések különbözők.

vitamin51
vitamin51 Sun, 2011-10-02 12:50

z1, igen csak megkeseredett emberke lehetsz, ha már a kákán is csomót találsz! Ez az egész itt nem a névről szól, hanem a receptről ami nincs elrejtve, vagyis a lényeg látható, olvasható, elkészíthető! Ki minek nevezi, egyéni joga, egy biztos, ha kellemes élmény fűződik hozzá, elnevezheti róla! Azért a lényeget látom Te is meg találtad benne, hisz a végére oda biggyesztetted, hogy lángos receptnek jó! :-) Kedves helena26, valóban jó a recept, aki "igazi" nem túlvariált lángost kíván, itt megtalálja a receptet!

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2011-10-01 09:09

Az nem kell hozzá,azt máshoz használtam,csak ott maradt véletlenül.
Nekem is sok lángos receptem van,de mindíg kerestem az igazit,a jót.
Van olyan,amiben még tojások is vannak.Nekem az nem lángos,meg a hűtős sem.
Ezeken már túl vagyok és rátaláltam erre a receptre.
Egyet változtattam rajta,hogy én tejjel készítem.

Damjanics
Damjanics Thu, 2014-03-13 08:40

A "hűtős" alatt mit értesz? Én a készre sütött, mélyhűtött natúr lángosra is képes vagyok rávetődni a bevásárló központban annyira kedvelem ezt a csemegét amit normálisan piacokon, meg útmenti bódékból kínálnak. Az idősebbek tudják, hogy a balatoni lángossütő, meg a keszegsütő fogalom volt az átkosban, a gyors meggazdagodás szimbólumai a "maszek" világban.

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2014-03-16 21:05

Kedves Damjanics!
A hűtős lángost sokan készítik. tojást, tejfölt,lisztet,élesztőt összekeverik, egy nagy zacskóba öntik,hogyha kel,akkor ne szakadjon szét a zacskó. Amikor sütni akarnak belőle, csak kimarkolnak egy bizonyos mennyiséget és megformálva,megsütik. Erre gondoltál ???Én ezt a fajta lángost nem szeretem,inkább a burgonyás változatot. 1x elkészítettem,de soha többet!

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-10-01 03:46

De jo, vegre az IGAZI langos recept!! Nem kell feltunningolni semmivel, krumplival meg plane nem. A langossutos langos a legszuperebb, es az csak sima kenyertesztabol keszul, krumpli es kefir nelkul. Csak a hozzavalok pontos mennyiseget nem tudtam (eddig). A fenykep alapjan megijedtem, hogy kokuszzsir is kell hozza...:-)))

Elise
Elise / Elise Fri, 2011-09-30 16:43

 de akkor is illenék valami szószféleséget utánabiggyeszteni a receptnek,nem?már ha a modi keresztel,akkor tessék :D

Matolcsiné
Matolcsiné Fri, 2011-09-30 16:02

Én föl szoktam tuningolni egy-két db főtt burgonyával. Azt belenyomom krumplinyomóval. Ha nincs kedvem kivárni, hogy megfőjön a krumpli, akkor nyersen belereszelem. Szeretem még,ha köménymag is kerül a tésztájába.

Damjanics
Damjanics Thu, 2014-03-13 08:27

Ha egy kicsit több nyers krumplit reszelsz bele és kisebb lángosokat sütsz belőle az a zirci krumplilángos, más néven "bububáj" amit (az unalmas) kenyér helyett a bableveshez adnak régi német szokás szerint.

Damjanics
Damjanics Thu, 2014-03-13 08:52

A fokhagymás víz a hozzá tartozó ecsettel ott van minden rendes lángossütőnél. Ezzel a gyanús lével (nem kell félni tőle) sajátkezűleg kenheted fokhagyma ízűre a lángosodat az üzletág hagyományihoz híven ingyen (!). Ez meg a sószóró használata a lángos alapkivitelének árában benne van. A következő extrák , a tejfölös és tejfölös-reszeltsajtos kenet már csak felárral kapható.

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2011-09-30 15:47

Köszönöm! A dcl kimaradt,pótoltam.
Én így találtam ezt a receptet,ezért írtam le .
varecha.sk .

z1
z1 / z1 Fri, 2011-09-30 15:38

...nyilván dl. ( deciliter )
Én inkább a névválasztástól estem hanyatt.
Na nem nagyon...
Z.

z1
z1 / z1 Fri, 2011-09-30 16:03

...mondhatnám, miért is ne?
De nem mondom.
De azt viszont igen, hogy ezen az alapon lehetne éppen Soroksár külsői, vagy éppen Mosonmagyaróvár belsői,
vagy akár Diósgyőr középsői is.
Vagy Alsóörs mégkülsőbbi, Kaposvár mégközépsőbbi...
Inkább nem borzolnám a moderátor idegeit.
Szerintem, ez egy rossz névválasztás még, ha olvasta is a receptet valahol.
Ez csak egy lángos recept.
Tekintsünk is rá, hát úgy mint egy lángos receptre, nem pedig úgy mint valami földöntúli csodára, ami egyébként a Balaton partján készült ( talán ) valahol.
Z.
Receptnek viszont jó!
Mármint lángos receptnek.

1165
finomliszt 1 kg
élesztő 5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
víz 5 dl
0 ízlés szerint
fokhagyma 5 gerezd