Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balázstelki joghurtos kenyér

Balázstelki joghurtos kenyér
Balázstelki joghurtos kenyér
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Könnyű falun, gondolhatná az ember fia (lánya), egykettőre bedagasztjuk a tésztát, bedobjuk a kemencébe, aztán már kész is a finom, parasztos, foszlós kenyér. Ez részben igaz. De hogy városon is lehet finom, rusztikus kenyeret sütni a tűzhely sütőjében, hát itt egy recept. Csak szenvedéllyel!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Legjobb a friss, fölözetlen tehéntejből készült, zsíros joghurt. Ha ilyen nincs, akkor 8-10 %-os görög joghurt. A fenti recept ideális módja, ha kovásszal avagy öregtésztával készül. De az már egy másik történet...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten félórányit pihentetjük. Ezalatt teáskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, de viszonylag kemény kenyértésztát nem kapunk, és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
  5. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, 4-5 percig tovább gyúrjuk, majd sütőformába tesszük. (Erre talán a legalkalmasabb egy nagyobb teflonozott WOK edény.)
  6. További egy órán keresztül kelesztjük, ezalatt a tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  7. Amikor legalább a kétszeresére nőtt, a tésztát gyors, könnyű mozdulattal langyos vÍzzel megkenjük, éles késsel két-három helyen megvágjuk, majd a sütőbe tesszük.
  8. 4-5 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve, hideg vízzel újból megkenjük, és egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük (ha csend van, hallani, ahogy repedezik a kenyér héja).
  9. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 2 305
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
34 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

joghurtos kenyér, házi kenyér, fehér kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

312
kenyérliszt BL80 100 dkg
cukor 1 teáskanál
víz 5 dl
élesztő 5 dkg
3 kávéskanál
joghurt 1 dl