Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balesetes kardamomos csiga

Balesetes kardamomos csiga
Balesetes kardamomos csiga
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alapvetően nem szeretem az édes csigaféléket. Amúgyis megosztják a fogyasztókat: van aki a leveles tésztás szanaszét hulló fajtát imádja, van, aki kelt tésztásra esküszik. Ritka napokon én is ez utóbbiak táborába tartozom.
Így történt, hogy fahéjas csigát szerettünk volna enni. Épp azon morfondíroztam, hogy láttam-e én frankfurti ittlétem alatt valaha csigafélét bármelyik pékségben is - de nem.
Elhatároztam, hogy csigát eszünk, ha törik, ha szakad. Nagy magabiztosággal álltam neki, egészen addig, amíg a fahéjas zacskó helyett a kardamomosat bele nem zúdítottam.
Az első pánik után, úgy döntöttem, akkor kardamomos csigát eszünk. Némi fahéjjal.
...nos, nem hiszek a véletlenekben. Biztos vagyok benne, hogy a gondviselés vezette a kezemet. Sokkal finomabb, mint a sima fahéjas. :-)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít
Ebből az adagból kb. 18-20 db lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral, sóval, fűszerekkel. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Puha tésztává gyúrjuk.
  3. Langyos helyen (pl. belangyosított sütőben) a duplájára kelesztjük.
  4. Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk. Elkeverjük az összes többi hozzávalóval a diót kivéve.
  5. A tésztát másfél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és megszórjuk annyi dióval, amennyit szeretnénk.
  6. A rövidebb oldalát fogva szorosan feltekerjük - ez ennél a puha tésztánál elég szitkozódós meló...De meg lehet csinálni.
  7. Másfél 2 centis szeleteket vágunk belőle és kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Ha szükséges, a csigákat még kézzel kívülről egy darabon újratekerjük, hogy szépen illeszkedjen. Ne legyen túl szoros, mert még kelniük kell.
  8. Megkenjük őket egy felvert tojással és szobahőmérsékleten kelesztjük még egy órát legalább.
  9. 190 fokra előmelegített sütőben halvány barnára sütjük.
  10. A tetejét még megkenhetjük 1 ek vízzel feloldott 2 ek porcukorral.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 539
elküldve: 2
receptkönyvben: 342
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kardamomos csiga, kardamamos kelt csiga

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kristanna
Kristanna / kristanna Wed, 2014-01-29 19:56

Üdv! A kérdésem az lenne,hogy az egész kardamomot,ha összetöröm mozsárban az is jó lenne? Mert egészet is alig találtam.

dadimami
dadimami Tue, 2013-12-03 22:54

Kedves Gargoyle!
Ez nagyon guszta, csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal, sokszor sütök én is kakaós, fahéjas csigát, de a tied veri az enyémet és az eddig látottakat is, mentem, legközelebb kipróbálom!
Üdv: Margó

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2011-01-24 10:35

Hát ez csodaszép és csodajó is lehet! Amilyen hevesen kutattam kardamom után, olyan szinten porosodott a megvásárlás után a kamrapolcon a gasztroihlet hiánya miatt. Talán mostmár én is előszedem... :) Puszi

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-01-23 20:42

Én is a kelt tésztákat kedvelem!Még sosem vettem kardamomt,csak szemeztem vele az üzletben.Legközelebb veszek.Puszi.Bogi
Ui:Örülök hogy megint főzöl nekünk is.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2011-01-23 14:28

Eszter, ha nálad a balesetekből is remek dolgok születnek, akkor íme egy ok, h. folytasd a főzést. Sztem azzal is örömöt szerezhetsz magadnak a konyhai dolgok kapcsán, ha a véletleneknek köszönhetően a családodat és magadat is megleped. Még sok ilyen accident-et kívánok neked! :-)))))
Pussz: Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-01-23 12:37

Hűűű, Eszti, ez gyönyörű!!
Jaj, te lány, tudod, hogy a kelt tészta a gyengém...már Te is a kísértésbe viszel... Na de csak maradjon ez a jó szokásod! :)
Puszi!

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sun, 2011-01-23 12:17

Sya!
Olvastam mostanában a blogod, és megijedtem, amikor írtad, hogy már nem okoz örömöt,ha jót főzöl..
Na, de nekünk igen! El ne tűnj! Ez erős felszólítás! Kinek fogok én folyton csacsogni, hogy nincs ez,nincs az..mit tegyek bele helyette..Na, és ki fog ide különlegesebbnél furcsább recepteket feltenni "véletlenekből"? Meg nem krémes, inkább téglasütiket, hogy én is hízhassak? :D
Na, jó..nem akarok parancsolni, de szeretném,ha továbbra is itt lennél, írnál nekünk heti okosokat, és felvilágosítanál minket különféle témákban :)
Rendben? :)
Évy voltam.

boribakter
boribakter / boribakter Sun, 2011-01-23 12:11

Kívánok még hasonló, felfedezésszerű "baleseteket"! :) Így keletkeztek a korszakalkotó étkek is. :)

917
finomliszt 50 dkg
tej 1.5 dl
élesztő 4 dkg
porcukor 10 dkg
vaj 15 dkg
kardamom 2 tk
1 csipet
tojássárgája 4 db
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
dió 10 dkg
fahéj 1 ek
kardamom 1 ek
rumaroma 2.5 ml
narancshéj 0.5 narancsból nyert
víz 1 ek
porcukor 2 ek