Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báli ruhás hercegnőburgonya

Báli ruhás hercegnőburgonya
Báli ruhás hercegnőburgonya
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Külföldi au-pair munkám során minden kreativitásomra szükségem volt, hogy három pici nagyon válogatós gyereket esténként vacsoraasztalhoz ültessek és (ha minden jól megy) megetessek. Sokszor már csak az ételszínezés (kizárólag természetes módú) praktikája segített. A hercegnőburgonyának ezt a továbbgondolt változatát az én kis 5 éves madárcsontú balerina csemetém (tele szájjal) nevezte el bálban táncoló burgonyának, amit aztán mindig jóízűen majszolgatott. Tapasztalat, hogy a pink színnel az egyszerű krumpliétel még a legválogatósabb kicsiknek is eladható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyakorló anyukák és baby-sitterek jól tudják, hogy a legnagyobb ételkritikusoknak, a gyerekeknek a legnehezebb a fogukra való (ugyanakkor tápláló) ételt készíteni. Sokszor mesébe illő jelenetekkel kell fűszerezni még egy hétköznapi étkezést is, hogy falatonként leimádkozzunk valamit a torkukon. A burgonya ebben a szemet gyönyörködtető formában nagyon kelendő, így hasonlóan válogatós porontyok szüleinek jó szívvel ajánlom a receptet, és persze azoknak is, akik ezzel a látványos körettel díszített asztalnál kápráztatnák el szeretteiket.

A maradék burgonyapürét is átvarázsolhatjuk a recepttel, nálam kiváló újrahasznosítási módnak bizonyult.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és még forrón krumplinyomóval összetörjük. Közben hozzáadjuk a margarint is, hogy szépen beleolvadjon és krémessé varázsolja a masszát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük. (Úgy készítjük elő a burgonyát, mint a krumplipürét szoktuk.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Miután kihűlt a pürénk, alaposan elkeverjük benne a tojások sárgáját (a tojásfehérjét félretesszük, arra a recepthez nincs szükség).
  3. Kettéosztjuk a burgonyamasszát, és az egyik feléhez evőkanalanként hozzáadjuk a céklalevet (több vagy kevesebb céklalevet is használhatunk a kívánt szín eléréséig).
  4. A felhasznált céklalé lehet bolti is, de én a céklasalátáról szoktam leönteni, leszűrni a recepthez megkívánt mennyiséget. (Céklasaláta: 1 kg héjában megsütött, megtisztított és felkarikázott céklához 1,5 citrom kifacsart levét, 1 tk sót és 1 kk édesítőt adok, majd felöntöm vízzel, hogy a céklát teljesen ellepje a tálban.)
  5. Nyomózsákba vagy tortadíszítőbe (tipp: esetleg üres, tiszta majonézes dobozba) töltjük a rózsaszín, céklás masszát, és sütőpapírral bélelt tepsire (ecset segítségével olajjal is lekenem) kis formákat nyomunk. A burgonyapép maradék, színtelen részével is ugyanígy járunk el. Végül 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor a pink és a fehér színű hercegnő burgonyát vegyesen helyezzük a kínálótálra.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 334
elküldve: 3
receptkönyvben: 27
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

színes burgonya, balerina hercegnő burgonya, rózsaszín hercegnő burgonya, pink hercegnő krumpli, színes hercegnő burgonya, rózsaszín krumpli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

309
burgonya 1 kg
margarin 5 dkg
tojássárgája 3 db
0 ízlés szerint
céklalé 10 ek
napraforgó olaj 1 ek