Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bálmos

Bálmos
Bálmos
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban néprajz szigorlatra készülve elő kellett vennem a régi jegyzeteket, megtaláltam, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Aztán az egyik régi Nők Lapja Konyhában rábukkantam Lajos Mari receptjére, úgyhogy már minden adott volt az előállításhoz.
A bálmos egyébként a puliszka testvére, azzal a különbséggel, hogy régen Erdélynek csak azon a részén ismerték, ahol a juhtenyésztés elterjedt volt. Ették köretnek birkapörkölthöz, magában hidegen, szilvalekvárral édességnek, az asszonyok felkockázva árulták borkorcsolyának a kocsmákban.
Akárcsak a puliszka, a dödölle vagy bármelyik szegényember-vacsorája, ez is nagyon laktató.
És bár a bálmos eredendően juhtejből készült tejfölből készül, ha azt nem találunk, sűrű házi tejfölből is kitűnően elkészíthető.

hozzávalók / 4 adag

A bálmoshoz

A tálaláshoz

ajánlat

Száraz fehérbor, esetleg egy kupica igazi házi pálinka...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A juhkefírt és a tejet egy lábasban összekeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és felforraljuk.
  2. Ha forr, folyamatos kevergetés közben belekeverjük a kukoricadarát, és megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik (kb 2 perc).
  3. Az 1 dl tejfölben elkeverjük a tojássárgáját.
  4. Lehúzzuk a tűzről a besűrűsödött bálmost, és hozzákeverjük a tojásos tejfölt.
  5. Erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit hűljön.
  6. Addig elkészítjük a "feltétet": a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy kis kockákra.
  7. A szalonnát egy serpenyőbe dobjuk, kicsit sütjük, ha már eresztett magából egy kis zsírt, akkor rádobjuk a hagymát, és addig kavarjuk, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig szép pirosas lesz.
  8. A tejfölt a juhtúróval kikeverjük.
  9. Addigra a bálmosunk hűlt annyit, hogy újra foglalkozhatunk vele. Szobahőmérsékletű libazsírba mártott kanállal szépen kiszaggatjuk, és tányérokra halmozzuk (a libazsír opcionális, nem muszáj a szaggatáshoz használni).
  10. Az adagok tetejére kerül a tejfölös juhtúró, arra pedig a szalonnás hagyma.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 69 960
elküldve: 11
receptkönyvben: 647
elkészítve: 16/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

juhtúrós-hagymás puliszka, juhkefírből készült puliszka, tejfölös puliszka

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kőri Ibolya
Kőri Ibolya Mon, 2014-02-03 09:49

Kedves " Dacota" ,, mjjbaba jól mondja, de atoll a recepted nagyon jó, GRATULÁLOK, nekem ***** ér, és nagyon köszönöm hogy felraktad a receptet , tisztelettel ,Ibolya.!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-11-12 11:53

Szia,
Én a piacon szoktam egy nénitől, de a budapesti Nagycsarnokban biztosan kapsz. Ha mégsem, akkor sűrű házi tejfölből készítsd, úgy is nagyon finom lesz! :)
szép napot!
Üdv,
Nóra

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2012-02-22 13:08

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.21. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

focze973
focze973 Wed, 2012-02-22 10:45

Dacota!-nem akartam senkit megsérteni,igazat adok neked (is) Vannak tájak,emberek,és szokások.Nem hiába mondják:-ahány ház,annyi szokás.Bizony lehet enni így is-úgy is,ki ahogy szereti,vagy ahogy megszokta.Az enyém is csak egy vélemény volt,szerintem Ez az eredeti.ott ahol ez az étel a mindennapok tápláléka.Azért te csak ontsad továbbra is a receptjeidet,minél többen kipróbálják,annál jobban elterjed a hagyományos ételek receptje.Köszönöm.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-02-22 10:56

Rendben!
És ígérem, hogy ha hozzájutok az alapanyagokhoz, megfőzöm az isteni gyimesi bálmost is, és feltöltöm. Biztos nem lesz olyan jó, mint amit az esztenában kaptam, de majd igyekszem. És reménykedem, hogy hamarosan visszajutok Gyimesbe újrakóstolni, mert azért az ott az igazi :)
Szép napot!
Nóra

Princess-Clean
Princess-Clean Tue, 2012-02-21 14:40

Nagyon finom étel, én is Erdélyi vagyok és a finom "bálmos pulicka" egyből a gyermekkori szép emlékeket idézte elő. Nagymamám előszeretettel főzőt"bálmos pulickát" és juhtej savóval főzte. Volt szerencsém az Erdélyi havasokban közvetlen a juhászoknál megkóstolni az elkészített bálmost finom friss juhtúróval. Hát fenséges egyszerű és nagyon finom étel mindenkinek ajánlom.::)))))

focze973
focze973 Tue, 2012-02-21 11:59

Ez
amiről ti beszéltek,nem bálmos! Csak egy Gyimesi tudja igazán,aki kalibázott világéletében.Az igazi BÁMOS-nem bálmos!-azt szín tejfölben,rejszínbe főzik,és cukrosan eszik,édesen,semmi köze aszalonnához,hagymához!-egy Gyimesi.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-02-21 13:49

Kedves Gyimesi!
Igen, igen, én is kóstoltam azt a bálmost, Gyimesközéplokon, fent a hegyen. A vendéglátóm készítette. Nyílt tűzön, bogrács felett. Isteni volt!!! Mindenki cukorral ette, én tettem rá egy kis szilvalekvárt is. Imádtam :)
Ennek ellenére, hidd el nekem, hogy a bálmos szót erre az ételre is használják, csak nem Gyimesben. A nép ételeknek tájanként rengeteg elnevezésük van, és előfordul, hogy két különböző ételt ugyanúgy hívnak két különböző tájegységen.
Remélem azért nincs harag! :)
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

vicuskám
vicuskám Tue, 2012-02-21 11:58

Mi sima puliszkával szoktuk készíteni, ugyanígy kiszaggatva és rétegezve juhtúróval, szalonnával meg tejföllel. Akkor nem bálmosnak hívják, csak juhtúrós puliszkának, de úgy is nagyon finom :)

mjjbaba
Ilona-Baba / mjjbaba Tue, 2011-01-18 13:33

Én is erdélyi vagyok,úgy hogy tudom az" eredeti báloms "receptjét.amit a mai nap csak utánozzák,nem is csoda, hisz csak ott lehet elkészíteni ahol/akiknek juhuk van és a juhsajtot készítik,t.i. az "igazi bálmos" a juhtej savójából készül,vagyis miután beoltották a juhtejet,az meg összeállt és kialakult a sajt,az a lé ami megmarad abból, vagy ordát készítenek amit enyhén melegítenek, vagy bálmost.Nagyon egyszerű mivel egy 4személyre való 4 liter savót oda tesznek főniegy kiskanál sóval, amikor fő beleszórják a málélisztet és addig kavarják/ keverik ,magi a massza csillogó lesz ,mivel kicsapódik a juhvaj!Ezért elég sokat kell kavargatni.... Akkor az igazi és finom! Magában, vagy köretnek birka tokány mellé tálalják.Igazi rusztikus étek!

Sancho
Sancho Fri, 2011-12-30 11:02

Igen igazad van. Az orda előtti soványtejben főzik meg a puliszkát, azt tálalják.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-08-26 09:53

Kedves Gabriella!
Örülök, hogy ízlett Nektek, és hogy ismétlésre is gondoltok!
Szép napot!
Üdv:
Nóra

954
juhkefir 5 dl
tej 3 dl
kukoricadara 300 g
tejföl 1 dl
libazsír 1 ek
juhtúró 20 dkg
tejföl 1 dl
vöröshagyma 2 nagy fej
kenyérszalonna 15 dkg