Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános alagút Sienne konyhájából

Banános alagút Sienne konyhájából
Banános alagút Sienne konyhájából
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Általában igyekszem minden nap valami desszerttel rendelkezni, mert akkor kontrollálni tudom, mennyi szénhidrátot esznek a kicsi öregjeim. Nem szabadna nekik sokat, de édességben nem ismernek tréfát. Ha nem sütök sütit, akkor mérhetetlen mennyiségű bolti teasüteményt eszegetnek. Tehát inkább sütök.

Ez egy olyan torta, aminek a krémjébe egyáltalán nem tettem semmiféle cukrot, teljesen édesítőporral készült, de senki nem mondta meg róla. A piskótát nem akartam szacharinnal csinálni, mert azt tapasztaltam, hogy általában ezek a kémiai anyagok elbomlanak a hő hatására és elveszítik édességüket és ki tudja mi keletkezik bennük az édességet adó anyag helyett.

Talán annyit megengedhetünk magunknak, úgyis vékony a piskóta ebben a tortában.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Ez a kedvenc piskóta receptem, könnyen megjegyezhető, ugyanis mindenből 3 kell bele. Illetve pont annyi, amennyi tojásból készítjük. Rendes piskótakarikához is remek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. (Gázsütő közepes tűz.) Előkészítünk egy négyszögletes tepsit. Megkenjük vékonyan margarinnal, belesimítunk gondosan mindenhol odaragasztva a tenyerünkkel egy sütőpapírt, majd a papírt megfordítjuk. Így mindkét oldala meg van kenve. (Szeretem, ha nem csúszkál a papír, azért kenem meg alul is.)
  2. Öszekeverjük a piskótát a következő pontban ismertetettek szerint.
  3. Felverjük a tojások fehérjéjét a kicsi citromlével kemény habnak, a 3 kanál cukrot hozzáadjuk és azzal még verjük kicsit.
  4. Most már kézi habverővel vagy fakanállal és nem túl erőteljesen, össze ne törjön a hab - hozzáadjuk a tojások sárgáját egyenként, majd a 3 kanál vizet ugyanígy.
  5. Legvégül hozzáadjuk a 3 kanál lisztet a benne elkevert sütőporral.
  6. Belesimítjuk a tepsibe és pár perc alatt - épp csak a rózsaszínesedés kezdetéig - megsütjük.
  7. Még melegen, papírral együtt, szárazon feltekerjük, mert ha kihűl, már eltörne. Így hozzászokik a kunkorisághoz :).
  8. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet:
  9. Felverjük a tejszínt a habfixálóval kemény habnak, hozzáverjük a mascarponét, az édesítő keveréket, a vaníliát, a mandarinhéjat és levet (vagy citromot, de mandarinnal sokkal egzotikusabb íze lesz).
  10. 1 banánt apróra kockázunk és azt is a krémbe keverjük (nem turmixoljuk, mert attól megfeketedik és ragacsossá teszi a krémet.) Ha nagyon kemény a krém, azaz nem sima, kenhető, keverjünk bele 1-2 kanálka tejfölt.
  11. A piskótáról lehúzzuk a papírt, rákenjük a krém 3/4-ét, belefektetjük a banánokat úgy, hogy a hegyes végeiket levágjuk és érjen végig a piskóta hosszán.
  12. A piskótát feltekerjük, kívülről bevonjuk a maradék krémmel, villával vagy cakkos lapkával fatörzsesre csíkozzuk.
  13. Az étcsokit kicsi vízzel felolvasztjuk (mikróban 20 másodperc), pici vajat vagy margarint hozzákeverünk, majd díszítésként a tortát összecsurgatjuk (kihagyható lépés). Én egyszerűen belekapartam egy nylon zacskóba és icipici lyukat vágtam a sarkán, azzal csorgattam meg.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29x34 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 487
elküldve: 15
receptkönyvben: 223
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: 3

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

banános alagút süti, banános-mascarponés alagút

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Delaney
Delaney Sun, 2014-05-04 19:42

Ma megsütöttem ezt a sütit.
Annyi problémám volt vele, hogy a tészta mennyiségéhez nagyon sok volt a krém úgyhogy két piskótát sütöttem, és így tökéletes lett az arány.
Isteni finom egyébként ízre, mindenkinek nagyon ízlik :) Köszi!

sienne
Sienne / sienne Sun, 2016-02-21 11:23

valószínűleg az én tepsim nagyobb, a tészta vékonyabb, de több krém fér bele :)

511
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
víz 3 ek
sütőpor 1 kk
citromlé 1 kk
margarin 1 ek
habtejszín 250 ml
mascarpone 250 g
gyümölcscukor 3 ek
habfixáló 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
mandarin 1 közepes db
banán 4 db
étcsokoládé 2.5 dkg
vaj 1 ek