Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános joghurt-mousse torta

Banános joghurt-mousse torta
Banános joghurt-mousse torta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom, könnyű desszert. Lisztmentes. Ha az alapból kihagyjuk azt a kevéske cukrot, akkor "hozzáadott cukor"-mentes is lesz. Nálunk abszolút családi kedvenccé vált a csoki-dió-banán hármas. A vékony brownie alap és a magas banán mousse a pirított dióval egyszerűen tökéletes. Imádtuk.

hozzávalók / 6 adag

Az alaphoz

A mousse-hoz

Az oldalára

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alaphoz

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy kapcsos vagy levehető aljú tortaformát kivajazunk. Lehetőleg jó magas falú legyen a forma, mert magas lesz a mousse.
  2. Az étcsokit a vajjal mikróban olvasszuk össze, keverjük simára, szitáljuk hozzá a kakaóport, és azzal is keverjük csomómentesre.
  3. A tojást habosítsuk ki a cukorral, öntsük a csokis vajhoz, és keverjük egyneművé, végül forgassuk bele a darált diót. Öntsük az előkészített formába, kb. 20 perc alatt süssük készre.
  4. Ha az alap kihűlt, vegyük ki a formából, mossuk el a formát, és a kihűlt tésztát helyezzük vissza. Ez a lépés lényegében kihagyható, én nem szeretek kockáztatni, hogy esetleg akkor derül ki, a tészta nem sült meg/leragadt, amikor már rákötött a mousse is, és nem lehet majd kiemelni a szeleteket szépen a formából, így biztosra megyek.

A mousse-hoz

  1. A mousse-hoz a tejszínt verjük kemény habbá, tegyük hűtőbe felhasználásig.
  2. A banánokat a joghurttal turmixgépben dolgozzuk össze, ha nem találjuk elég édesnek, édesítsük kedvünk szerint. Forgassuk a tejszínhabot óvatosan a masszába.
  3. Egy kis tálkába tegyünk kb. fél dl vizet, szórjuk rá a porzselatint. Ha megduzzadt, kb. 20 mp alatt melegítsük meg mikróban, keverjük csomómentesre. Sose forraljuk fel, mert akkor elveszti kocsonyásító képességét. Egy kis teaszűrő segítségével passzírozzuk át, és adjuk a banános joghurthoz, így biztosan nem lesznek zselatincsomók a krémben.
  4. Öntsük a masszát a formába a tészta tetejére, és 1 éjszakára tegyük hűtőbe.

Az oldalára

  1. Ha megkötött, egy éles késsel vágjuk körbe, és óvatosan emeljük le a forma oldalát/alját, pirított, durvára darált dióval borítsuk be az oldalát, és szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 49 567
elküldve: 23
receptkönyvben: 778
elkészítve: 47/47
Facebookon megjelent: 2

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

banános-joghurtos mousse torta, habos torta, csoki-dió-banán torta, brownie torta banán mousse-szal és pirított dióval

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

onyxka
onyxka / onyxka Mon, 2017-03-27 21:00

Elkészítettem holnapra. Nagyon jól néz ki! Az én tortaformám 26cm, így az alaphoz valókból mindent duplán vettem (talán picivel több csokit adtam hozzá ~110-120g lehetett). Diót és mogyorót pirítottam, majd úgy őröltem le és vegyesen került bele. A moussehoz 7 közepes banán, 300 ml habtejszín, 20 g zselatín, 200 ml víz és kb 500 ml görög joghurt került (350 ml poharas volt, abból egy pohár belement és a másiknak kevés maradt az alján, ezért írom, hogy kb.).
Holnap olvasztott csokival akarom a tetejét díszíteni.

eaglet1
eaglet1 Sat, 2015-09-26 13:44

Szeretném megosztani a tapasztalataimat a tortával kapcsolatban. Kétszeres anyagmennyiséggel készítettem el egy 24 cm-es kapcsos tortaformában.

1, Hőlégkeveréses sütőben sütöttem 180 fokon. A 20 perc nagyon sok lett volna, 14-15 perc elég volt neki.
2, A zselatin mennyisége szerintem nagyon sok, a 20 gramm helyett 12-13 gramm is elég. Kevésbé lenne gumis a krém.
3, Legközelebb úgy próbálom megcsinálni, hogy a görög joghurt felét/harmadát tejszínhabbal helyettesítem. A nehéz banánpüré nagyon elnyomja ezt az arányaiban kevés tejszínhabot, így amikor összekevertem, nem igazán tudta fellazítani a krémet.
4, A krémbe el tudnék képzelni még valami extrát. A görög joghurt egyedi ízt ad neki, de szerintem ezt még lehetne fokozni. Ezen még majd gondolkozom. Talán egy kis vaníliával vagy mandulával.
5, Érdekes harmóniát alkotna a kesernyés tészta és a picit fanyar banános-joghurtos krém egy kis édes tejszínhabbal a tetején.

Mindenesetre egyedi, jó recept! :)

galaktikushercegno
galaktikushercegno Tue, 2015-02-24 15:54

Nekem nem kocsonyásodott meg... :( Már máskor is probálkoztunk ilyen zselatinos sütivel, most ezzel a mikrós módszerrel is kipróbáltam, de tök folyékony maradt a krém. Mit csinálok rosszul? Segítség... :-s
•Eszter•

eaglet1
eaglet1 Sat, 2015-09-26 13:56

Kedves Eszter!

Sokat kell gyakorolni a zselatinos krémeknél a megfelelő hőmérsékletet, amíg tényleg tökéletes lesz. Attól függ, mennyire hideg a krém, annyira kell felmelegíteni a zselatint. Ha nem elég meleg a zselatin, összecsomósodik a krémben, mielőtt elkeverné az ember. Ha pedig túl meleg, akkor elfolyósítja a krémet. Alapszabály, hogy a zselatint soha nem szabad beleönteni egyszerre a krémbe. Ehelyett a krém folyamatos (inkább árforgatása, mint) keverése mellett határozott sebességgel kell belecsorgatni abba.
Hogy nagyjából viszonyítani lehessen: egy "hűtőhideg" krémbe olyan meleg zselatin kell, amibe még kényelmesen bele lehet nyúlni kézzel, de ilyen meleg vízben már nem szívesen fürdene az ember. :)

Remélem, tudtam segíteni.

giuditta25
Szofika / giuditta25 Tue, 2015-02-24 20:28

kedves Eszter, a zselatint csak langyosítani szabad, épp annyira, hogy felolvadjon, ha túl forró, akkor elveszti zselésítő képességét.Elképzelhető, hogy túl forró lett és azért. Nem lett csomós,mikor hozzákeverted a krémhez? Mindig folyamatos keverés mellett, 2-3 részletben add hozzá a zselatint, sose egyszerre öntsd bele, úgy jónak kell lennie. Ennyi ötletem van. De ha nem megy a zselatin, akkor használj Express Zselatin fixet, azt nem kell oldani,melegíteni, csak beleszórni a port a folyadékba, és meg fog kötni. Sok sikert, üdv: Szofi

galaktikushercegno
galaktikushercegno Tue, 2015-02-24 20:57

Szerintem nem lett forró, viszont bizony egyszerre öntöttem bele... (irul-pirul)
Na majd még próbálkozom, ha más nem, Express Zselatin Fix-szel... :)

aantee
aantee / aantee Tue, 2015-01-20 11:28

A tepsi mérete viszont sztem nem stimmel: a képen nem tűnik annyira nagyon picinek a szelet, meg nem is nagyon van 15 cm átmérőjű forma - legalábbis mifelénk, nem lehet, h el lett ez írva?

giuditta25
Szofika / giuditta25 Tue, 2015-01-20 11:34

Nem,nem lett elirva,15 cm atmeroju tortaformaban keszult.Nagyobb (23-24 cm-es tortahoz) a hozzavalok 1,5-2 szerese kell,attol fugg mennyire magasra szeretned a mousset!udv:szofika

415
vaj 55 g
étcsokoládé 50 g
cukrozatlan kakaópor 12 g
tojás 1 db
cukor 25 g
dió 25 g
banán 4 közepes db
görög joghurt 4 dl
habtejszín 150 ml
zselatin 20 g
víz 50 ml
dió 3 dkg