Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banh mi - vietnami bagett

Banh mi - vietnami bagett
Banh mi - vietnami bagett
88 perc / előkészület: 60 perc sütés: 28 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza,  a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják, melyet először a francia telepesek honosítottak meg Vietnamban. Ebben készül a jól felturbózott vietnami szendvics, melynek receptjét itt találjátok. A szendvicshez ezt a savanyúságot készítsétek el!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Reggelire, vacsira, de akár napközben egy saláta mellé is csodás. Én most autentikus módon, egy vietnami húsgolyós szendvicshez a Banh Mi Xiu Mai-hoz készítettem. Nézzétek meg a bele való savanyított jégcsapretek és sárgarépa kombót is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kis tálkában vagy bögrében futtassuk fel langyos vízben az élesztőt, egy kevés cukor sokat segít neki.
  2. Egy másikban mérjük ki a lisztet, majd a felét adjuk hozzá, és keverjük tökéletesen simára az élesztős-cukros langyos vízzel. Olyan legyen, mint egy sűrűbb palacsintatészta, ezt a részt hívják szivacsnak. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük úgy 2-3 órát vagy akár egy egész éjszakát, míg a tészta felszínén apró buborékok nem keletkeznek.
  3. Ekkor adjuk hozzá a maradék lisztet, egy teáskanál sót, és egy fakanállal dolgozzuk össze.
  4. Az így már kevésbé ragacsos tésztát borítsuk ki egy vékonyan lisztezett felületre, és kézzel gyúrjuk össze. A tenyerünk alsó részével toljuk, nyújtsuk a tésztát, kisebb, finomabb mozdulatokkal. Amikor szinte teljesen összeállt, akkor még jobbra-balra, váltott kézzel megdolgozhatjuk, tenyerünk közepétől a csuklónk irányába görgetve. A tészta ekkor egy nagyon finom tapintású, puha, rugalmas gombóccá áll össze. Olyan lesz, mint a baba popsija.
  5. Tegyük a formázott tésztagombócot egy kilisztezett tálba, és letakarva hagyjuk pihenni. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor betehetjük a tálat a sütőbe úgy, hogy csak a világítást kapcsoljuk fel, és alul, egy mélyebb tepsibe pedig felforralt vizet öntünk, ez egy óra alatt biztosan kétszeresére keleszti a tésztát.
  6. Ekkor finom mozdulatokkal szedjük át egy nagyon enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd harmadoljuk el.
  7. Mindegyik darabot kicsit kilapítva forgassuk ki, tehát a belseje legyen külseje, és úgy gyúrjuk egy gombócba. Konyharuhával letakarva, a pulton hagyjuk pihenni 10 percet a kiporciózott tésztát.
  8. Most jön a vadulás, a tésztagolyókat egyenként, picit ujjal nyújtsuk el, és csapjuk háromszor a pulthoz, majd a tenyerünkkel és a kézfejünkkel segítsünk úgy egy arasznyi hosszúra lapítani. Ekkor csavarjuk fel hosszanti irányba, és csípjük össze, ugyancsak hosszanti irányba a széleket. Görgessük át ujjaink alatt, sodorjuk a tésztát úgy, hogy a közepén kevésbé, a szélein nagyobb nyomást adjunk neki, így azok kellőképpen elvékonyodnak.
  9. Fektessük egymás mellé a bagett forma tésztákat egy sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk 1-1,5 órát pihenni a munkapulton.
  10. Legalább a sütést megelőzőleg 15-20 perccel melegítsük fel a sütőt – és benne a sütőtálcát – kb. 230 fokra.
  11. Közben végezzük el az utolsó simítást, pontosabban a metszést a bagetteken: hosszanti irányban, (kb 45 fok eltéréssel a tészta pontos közepétől) egy sniccer vagy egy nagyon éles és vékony pengéjű kés segítségével, hirtelen, gyors mozdulattal vágjuk végig a tésztahurkákat. Spricceljük be őket vízzel, és mehetnek az előmelegített tálcára papírostól.
  12. Ezután egyből süssünk! A sütőbe, ugyanúgy, mint a kelesztésnél, tegyünk egy tepsi forró vizet, sőt vizes spricnivel is fújjuk be a sütőt és a bagetteket.
  13. 8 perc múlva forgassuk meg a bagetteket, hogy mindkét oldalukon szépen süljenek, és spricceljük meg vízzel is őket. Körülbelül 20 perc, és kész a friss, csodás bagett. Frissen a legjobb. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 230°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 254
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

bagett, francia bagett, vietnami bagett, banh mi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

320
víz 180 ml
friss élesztő 12.5 g
cukor 1 ek
finomliszt 250 g
1 csipet