Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackmag vagy mandulamag

Barackmag vagy mandulamag
Barackmag vagy mandulamag
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a süti az egyik legnagyobb kedvencem. Nagyon sokáig kerestem egy finom receptet, végül a nagymamámnál leltem rá.

Elismerem igen munkaigényes, de megéri. Nyami-nyami!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a darált diót és a porcukrot, a kakaót és a rumot.
  2. A tésztát jól összedolgozzuk, és fél órára a hűtőben pihentetjük.
  3. Még a tészta hűl, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. Fél óra elteltével kezdődhet az érdemi munka. Speciálisan erre kialakított formákat lehet bármely háztartatási boltban kapni. A kitöltésük viszont rendkívül időigényes és aprólékos. Tehát megtöltjük a formákat. Érdemes egyszerre 40 formát kitölteni, legalábbis ennyi belefér egy nagyobb tepsiben. Vigyázzunk arra, hogy ne tömjük tele a formákat, mert a tészta kifolyik, ahogy sül.
  5. Ha megvagyunk, akkor az előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük a sütiket.
  6. A formákból még melegen kell kivenni a kész maghéjakat, mert beleragadnak. Kb. 160 darab forma tölthető meg egy adaggal
  7. Ha mindent kisütöttünk, ráérünk kényelmesen elkészíteni a krémet. A 3 tojást összekeverjük a 22 dkg porcukorral, és lassú tűzön krémet főzünk belőle. Ha már hólyagosodik, levesszük a tűről, és hagyjuk kihűlni.
  8. Amikor kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a margarint és a mandulaaromát. A hűtés nagyon fontos, mert ha a meleg krémhez keverjük a margarint, kicsapódik és nem túl gusztusos a látvány.
  9. A kész krémmel összeragasztunk két kis mandulahéjat, és tálcára vagy dobozba helyezzük, a tetejüket porcukorral megszórjuk.
  10. A süti kb. 12 óra alatt megpuhul, és lehet fogyasztani. Aki nem tud annyit várni, mint pl én, az már menet közben is nyalakodhat.:)
  11. Sokaknak nincs türelme vagy lehetősége formákat sütögetni. A süti lusta-változata az, hogy két alufólia között a tésztát kb., 5 mm-re nyújtjuk és tepsiben kisütjük. Még frissen, hogy ne törjön, kettévágjuk, és az egyik lapot megkenjük a krémmel, majd a másikat ráhelyezzük. Ha a süti megpuhult, akkor kedvünk szerint rombusz vagy téglalapra vágjuk, és tálalás után porcukorral meghintjük. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 624
elküldve: 9
receptkönyvben: 132
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

-Angel-

Mióta szakács: 2013.04.03.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsmag, barackmag főzött krémmel, mandulamag alakú aprósüti

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marcsi.61
marcsi.61 Tue, 2014-07-01 21:16

Én a sütikhez csak egyetlen formát használok, amit grillezéshez használatos fóliával kibélelek kb. 4 X 4 cm-es darabokat vágok, egy tepsire valót. A sütit miután belenyomtam a fóliával bélelt formába, kiveszem a fóliával együtt a formából, és tepsibe rakom. Nem veszti el a formáját, és sokkal gyorsabb így, nem ragad bele a süti, ha kiborítottam sütés után, újra felhasználom a fóliákat, a következő tepsihez.

Babocza
-Angel- / Babocza Mon, 2013-04-08 10:41

Egy kicsit igen. Ezért nem kell kitömni teljesen a formákat, mert kibuggyan a tészta.
Igen-igen. Ezt beleírtam a receptbe is :)

824
finomliszt 35 dkg
margarin 25 dkg
dió 20 dkg
porcukor 22 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
rum 0.5 dl
tojás 3 db
porcukor 22 dkg
margarin 25 dkg
mandulaaroma 30 ml