Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackos és szilvás gombóc

Barackos és szilvás gombóc
Barackos és szilvás gombóc
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokáig próbáltam elkészíteni azt az igazi barackos (szilvás) gombócot, amit mamám is készített. Hiába kértem el a receptet, az első pár adag nem lett olyan. Aztán egyszer csak sikerült. Pedig a recept nem változott. De úgy látszik ehhez is idő kell és gyakorlás. Pedig nem nehéz elkészíteni, de én a tökéletesig nem nyugodtam. Sikerült :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hagyjuk hűlni.
  2. Amikor már langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat és beledolgozzuk. Ezután mehet bele a tojás és a só is. Majd végül a liszt. Kb. 25-30 dkg liszt szükséges hozzá. Attól függően, milyen burgonyánk van. Nem túl ragadós tésztává gyúrjuk.
  3. Lisztezett deszkán kb. 1cm vastagra nyújtjuk. 5*5cm-es kockákra vágjuk.
  4. A barackot és a szilvát megmossuk és elfelezzük. (Ha nagyobb darabokat sikerült vennünk, akkor negyedekbe vágjuk őket.)
  5. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, és a szilvákat és barackokat megforgatjuk benne. Vagy ha van otthon kockacukor, akkor egy kockacukor plusz fahéj mehet egy gombócba.
  6. A fahéjas és cukros gyümölcsöket a tészta kockák közepére helyezzük. Majd a négy sarkát összecsípjük, és golyókat formázunk belőlük. Lobogó vízben kifőzzük.
  7. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, készen vannak. Vajon pirított zsemlemorzsába hempergetjük őket, és tálalhatjuk is.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 335
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettyke

Mióta szakács: 2012.07.08.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

barackos gombóc, szilvával töltött gombóc

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

683
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
vaj 1 ek
1 csipet
tojás 1 db
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 2 ek
sárgabarack 5 db
szilva 5 db
zsemlemorzsa 1 bögre
vaj 1 ek