Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackos-túrós torta

Barackos-túrós torta
Barackos-túrós torta
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám 50. születésnapjára szerettem volna valamit sütni, de nem csak egy kis szokványos tortát, hanem egy szépen kinéző, különleges darabot. Keresgetve rátaláltam a Dr.Oetker oldalán egy epres túrós tortára, de mivel az epernek még nem volt ekkor szezonja, ezért barackos lett belőle (úgyis volt itthon egy konzervbarack). Hát így készült el ez a szépség :-)


hozzávalók / 12 adag

A kemény tésztához

A piskótához

A töltelékhez

A túrós krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Kemény tészta elkészítése:


  1. A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük. 
  2. Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát.
  3. Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk.

Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos):


  1. Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig.
  2. Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell).

Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni):


  1. A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni).
  2. A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot,  a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.
  3. Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot.
  4. Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta.

A torta tetejét feldíszítjük:


  1. A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni).
  2. A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk).
  3. Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-)

  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 77 872
elküldve: 13
receptkönyvben: 454
elkészítve: 18/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Janka

Mióta szakács: 2010.04.15.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ünnepi barackos túrótorta, gyümölcsös túrótorta, barackos torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marinegin
Galló Lívi / marinegin Wed, 2013-12-25 20:20

Szia! Most sütöm, és a piskóta hozzávalóinál nem írtad a vaníliás cukrot, de az elkészítésnél igen. Akkor kell bele igaz?

guce
guce / guce Sun, 2013-11-24 00:05

Felvéve a torta repertoáromba!
Én is több túróval készítettem+1 vaniliáscukorral.Nagyon ízlett az egész családnak! Köszönöm a receptet !

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2013-07-19 19:01

Igen, ez is jó zselatin, a port keverd a túróba (+többi hozzávaló), aztán forgasd bele a felvert tejszínt. De akár fordítva is lehet, hogy a tejszínbe kevered ezt a zselatint és úgy forgatod a túróba.
Szerintem zselatin és tortazselé között talán annyi a különbség, hogy a tortazselé néha színes :), meg picit cukros, szóval nyugodtan mehet tetejére szerintem a zselatin (ugye valamilyen kis folyadékkal összekeverve). Bár nem vagyok annyira zselatin szakértő, de remélem jó lesz ;-)
Habalapot nem ismerem, még nem használtam sosem, de gondolom abból is lehet kemény habot verni, annyi a lényeg, hogy aztán legyen tartása a sütiben

jtimi
jtimi Sat, 2011-10-08 17:51

A kislányom 1éves születésnapjára készítettem el, szép lett és remélem, hogy finom is lesz, holnap jönnek a vendégek és akkor majd meglátjuk. Én annyit változtattam, hogy a tetejére csokiöntetet raktam. Köszi a receptet! Egyébkén életem első tortája volt :)

maria5405
maria5405 Fri, 2011-09-09 14:13

el készitetem. Nagyon szép lett es nagyon finom is. Màr 3 rendelés van a következö hétre.
A turoskrémre 50 dgk turot hasznàltam.
Nagyon szépen köszönöm a receptet

.Mila.
.Mila. Thu, 2011-03-17 18:59

Szia!!!

Elkészítettem, annyit változtattam rajta h dupla adag túrót tettem a krémbe és 2 vaniliáscukrot mást mindent ugyan úgy csináltam így picit savanykásabb lett, féltem h az eredeti recept szerint édes lett volna nekünk... De így Isteni lett... Köszi a receptet!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-14 16:57

Köszönöm, megoldódott:) 1,5 óra elég volt neki ahhoz h megdermedjen.. már nem folyik remélem még jobban össze fog állni és akkor szeletelésnél is szép marad:) mert az enyém is kis csinoska lett:) scak egyedül ez aggasztott! Köszönöm a gyors reakciót!:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-14 15:48

Szia!

Nagyon jól néz ki a torta! A következő lenne a kérdésem.. félzsíros túróból csináltam. Amikor összekevertem a krémhez való dolgokat aszerint ahogy le volt írva.. én nagyon lágynak találtam a krémet.. így két zselatint tettem bele.. elolvastam mi volt a hátulján és azt írta. hogyha krém sűrítéséhez akarjuk használni, akkor 4-5 evőkanál vízzel keverjük le.. és én ebből kétszeres mennyiséget csináltam.. 30 perc elteltével még mindig elég hígnak találom a masszát :| vagy még van esély rá h megmerevedik rendesen?

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-01-14 16:55

Szia!
Hú, ez a kérdés most kicsit megfogott, mert viszonylag régen készítettem el ezt a tortát. Viszont az biztos, hogy én félzsíros túróból készítettem (azt szoktam használni). Én ráöntöttem a tortára és hűtőben pihent, a hideg sok mindenre képes :). Szóval szerintem meg fog dermedni (ha nem, akkor kérem az elnézésedet!)

Lizzy81
Lizzy81 Fri, 2010-12-31 18:03

  Hamarosan elkészül... Remélem jó lesz... Ez életem első tortája... :) De hasonlít arra amit a képen látok..., talán nem lesz nagy gond.. :) Ha szeletelhető is lesz, és ehető is, akkor megnyugszom.
Jaj, egy fontos kérdés: tényleg olyan keménynek kell lenni a kemény tésztának, mint egy ropogós keksznek? Vagy elrontottam?

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2010-12-31 18:25

Szia!
Igen, a kemény tészta tényleg kemény volt nálam is, így legalább kicsit tartja a tortát, amikor a szeleteket kiveszed (nem esik annyira szét, mint a véknyo piskóta). Remélem jól sikerül, drukkolok a szeletelésnél :-)

459
finomliszt 12.5 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
porcukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 7.5 dkg
víz 1 ek
tojás 3 db
porcukor 12.5 dkg
finomliszt 8 dkg
sütőpor 1 teáskanál
vaníliás pudingpor 1 csomag
sárgabaracklekvár 10 dkg
őszibarack konzerv 20 dkg
tehéntúró 25 dkg
porcukor 7.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
zselatin 25 g
habtejszín 3 dl
mandula 10 dkg
őszibarack konzerv 20 dkg
tortazselé 1 csomag
habtejszín 1 dl