Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báránysült vörösboros mártással

Báránysült vörösboros mártással
Báránysült vörösboros mártással
135 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a főétel kitűnő ünnepi fogás.

A bárányhús nem csak ízletes, de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek, amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva, és jól van fűszerezve, rendkivűl finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.

hozzávalók / 4 adag

A sülthez

A burgonyafánkhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A báránycombot előző nap megtisztítjuk, éles késsel lehártyázzuk, a mustárral, olívaolajjal, fokhagymával, fűszerekkel (só kivételével) jól záródó edényben bepácoljuk. (A fűszereket jól beledörzsöljük a résekbe is.)
  2. Másnap beáztatjuk a Pataki tálat, a bepácolt bárányt zsírosabb oldalával lefelé sütőtálba tesszük, ráöntjük a pácot, a hagymákat és a gombát negyedelve köré tesszük, majd hozzáadjuk a húslevest.
  3. 220 fokos sütőben megsütjük kb. 15-20 percig, amíg jól átmelegszik, majd átfordítjuk, és 170 fokon pároljuk-sütjük kb. 90 percig, míg a hús puha nem lesz.
  4. Sütés közben ellenőrizzük, ha elfővi a levét, vízzel pótoljuk.
  5. A sütés utolsó harmadában levesszük a fedőt, hogy szép színt kapjon.
  6. Miután megsült, kivesszük az edényből, melegen tartjuk.
  7. A pecsenyelevet kézi mixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a vörösbort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd beleteszsük az erdei gyümölcsöket, 5 percig főzzük, majd beletesszük a vajat, és ezzel beforraljuk a mártást. Ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal. Ízlés szerint lehet cukrot is beletenni, hogy pikánsabb legyen a mártás.
  8. A burgonyát sós vízben héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük.
  9. Hozzászitáljuk a lisztet, az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük.
  10. A tésztát, miután megkelt, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a szeletelt báránycombbal és a mártással.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 703
elküldve: 9
receptkönyvben: 97
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült báránycomb erdei gyümölcsökkel és burgonyafánkkal, vörösboros báránysült

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fodorné Piros
Fodorné Piros Fri, 2014-12-26 16:02

Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy a sűrített paradicsomot mikor és hol kell hozzáadni ill. hogy a 1,5 dkg az ugye 1,5 kg akar lenni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2014-12-26 16:57

Kedves Piros!
A sűrített paradicsomot én a pácoláshoz, a fűszerekhez adtam hozzá.
A bárány pedig 1,5 kg, el lett írva, véletlenül. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.

A blogomon talász még bárányhúsos recepteket: http://szilvasgomboc.cafeblog.hu/?s=b%C3%A1r%C3%A1nyh%C3%BAs+&byBlog=1

Remélem, tudtam segíteni!
Kellemes ünnepeket kívánok!

Üdvözlettel,
Veruss

szkisaniko
szkisaniko Tue, 2012-04-10 14:30

Én is most készítettem életemben először bárányt, de hihetetlenül finom lett. A burgonyafánk is és persze a mártás is isteni lett.
Köszönöm szépen a receptet.
Anikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-04-10 16:45

Kedves Anikó!
Nagyon örülök, hogy Neked is tetszett a receptem, és meg vagy vele elégedve! :)
Jó érzés, mikor pozitív visszajelzést kapok egy-egy recepttel kapcsolatban:)
További szép napot kívánok!

kissasszony
kissasszony Tue, 2012-04-10 12:39

Életem első báránysültje így készült. Mindenki nagyon elégedett volt, a mártás egyszerűen kitűnő!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-04-10 16:46

Kedves Kissasszony!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, hogy kedvet kaptál hozzá, hogy ezt készítsd el és annak is örülök, hogy ízlett a végeredmény :))
További szép napot kívánok!

2061
bárányhús 1.5 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
gomba 3 nagy db
dijoni mustár 1 ek
rozmaring 2 tk
petrezselyem 1 ek
fokhagyma 4 gerezd
négyszínű bors 1 kk
sűrített paradicsom 1 ek
olívaolaj 2 dl
száraz vörösbor 1.5 dl
vaj 5 dkg
alaplé 5 dl
0 ízlés szerint
erdei gyümölcs mix 25 dkg
burgonya 20 dkg
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 1 db
élesztő 1 dkg
tej 0.5 dl
cukor 0.5 ek
vaj 1 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl