Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)

"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fantáziadús címet a Barátság-kőolajvezeték mintájára adtam a receptnek: az étek ugyanis a népek közti szeretetteljes összefogás eredményeképpen jöhetett létre. (Ezúttal tényleg, nem úgy, mint a kőolajvezeték... mindegy.) Én, a magyar, ugyanis Angliában tanultam német barátaimtól, akik francia szakácskönyvükből nézték ki az algériai receptet. (Franciaország és Algéria "szeretetteli" kapcsolatát most ne firtassuk...)
Mikor karácsonyra hazalátogattam, mindenképp meg akartam mutatni az otthoniaknak mind a keleties csicseriborsót és kuszkuszt, mind a nálunk szintén nem túl gyakori bárányt (anyukám eddig csak Erdélyben evett, és a lehártyázás-zsírozás miatt nagy mumusnak számított). El is kértem a receptet, s óriási akció keretében még bárányt is tudtam szerezni. A Hunyadi téri piacon kétszer álltam sorba, s egy fél vagyont fizettem a combért... Ezután hatalmas családi teamwork kellett a bari kicsontozásához. De végül siker koronázta a dolgot, s újévkor csodás búcsúebéd kerekedett belőle.

hozzávalók / 6 adag

A páchoz

A raguhoz

ajánlat

Egész nyugodtan lehet marhahúsból is készíteni. A bárány ne legyen akadály, mert itt a fűszerek és kiegészítők íze a leglényegesebb. Kuszkusz az igazi mellé, de akár rizzsel is lehet próbálkozni.
Ha nincs előfőzött kuszkuszunk, akkor sem kell megijedni! 1,5 dl száraz kuszkusz 1 perc alatt megpirítunk 2 ek olajon, majd felöntjük 2,5 dl forró, sós vízzel. Lefedjük, 1 percig még a tűzön hagyjuk, majd 10 percre félretesszük gőzölődni, és kész is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bárányhúst 1,5-2 centis kockákra vágjuk. (Ennyi hús kb. 1 egész, csontos combon vagy lapockán található, ezek megfelelők ehhez a fogáshoz. Kicsontozni sokáig tart, ezt nem számoltam az elkészítési időbe!)
  2. Elkészítjük a pácot, beleforgatjuk a húst, s egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt is egy éjszakára áztatjuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
  3. Másnap a csicseriborsót új vízben feltesszük főni 1,5 órára (kuktában 1 óra), vagy amíg megpuhul.
  4. A húst némi extra olívaolajjal, pácostul pár perc alatt megpirítjuk, majd kiszedjük az edényből. Az edényben maradt szaftot egy pohárba öntjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen. (Ha csak olaj marad az edényben, azt benne hagyjuk.)
  5. Felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, s az edényben maradt olajon (ezt kiegészíthetjük) megdinszteljük őket. Ezután felöntjük a szaftos vízzel, majd felforraljuk.
  6. Mikor forr, hozzáadjuk a megpirított húst, kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, lefedjük az edényt, s mérsékelt tűzön, lassan rotyogtatva 1 órán át - vagy amíg a hús megpuhul - főzzük.
  7. Ekkor beletesszük a megfőtt csicseriborsót, az olívabogyót, a mazsolát, néhány csík citromhéjat, s további 20 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha kell, utánasózzuk.
  8. Kuszkusszal tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott korianderzölddel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 385
elküldve: 2
receptkönyvben: 94
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csicseriborsós bárány kuszkusszal, olívás-mazsolás bárány, fahéjas-köményes bárányragu kuszkusszal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

503
olívaolaj 4 ek
cukor 2 teáskanál
őrölt fűszerkömény 2 teáskanál
fahéj 1 tk
kurkuma 1 tk
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bárányhús 50 dkg
csicseriborsó 20 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
víz 2.5 dl
fekete olajbogyó 20 db
mazsola 2 marék
citromhéj 0.5 citromból nyert
olívaolaj 5 ek