Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bársonyos csokoládétorta céklával

Bársonyos csokoládétorta céklával
Bársonyos csokoládétorta céklával
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyuéktól a múltkor kaptunk pár szép céklát. Gondoltam, most hétvégén készítek valamit belőlük. Az eredeti recept Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című szakácskönyvéből származik. Én kisebb módosításokkal készítettem. Szintén a karácsonyi főpróba szereplője. :)

A céklát alapos súrolás után alufóliába csavarva 1,5-2 órát sütöttem 190°C-on előző este. Ha aznap sütjük a céklát, hagyjuk a fóliában langyosra hűlni, mielőtt megpucolnánk és lereszelnénk.

A végeredmény egy belül krémes, nagyon-nagyon csokoládés sütemény.

Békés, boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

A tortához

A forma kikenéséhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy hőálló tálba belekockázzuk a margarint, beletördeljük a csokoládét, és betesszük olvadni a melegedő sütőbe. Így nem kell külön vízgőz felett végezni az olvasztást.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a Xukor zérót, hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel simára keverjük. Közben a csokoládét kivesszük, átkeverjük, ha még nem olvadt el teljesen, visszatesszük kicsit a sütőbe, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen.
  4. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót.
  5. A csokoládét a margarinnal szép fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk, mielőtt összeállítjuk a tésztát. Addig egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk margarinnal, és liszttel áthintjük.
  6. A langyos olvasztott csokoládét a tojásokhoz adjuk, összekeverjük, hogy szép egynemű masszát kapjunk.
  7. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd legvégül beleforgatjuk a reszelt céklát. Nem szabad sokáig kevergetni, mert tömör lesz a tészta. Belekanalazzuk a tortaformába, elegyengetjük, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszurkálva pár kis morzsa tapad még a tűre. Ne süssük túl, mert kiszárad.
  8. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 411
elküldve: 9
receptkönyvben: 118
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

céklás csokoládétorta, csokoládétorta céklával, cukormentes-céklás csokoládétorta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mizantróp
mizantróp Sun, 2014-03-09 17:40

Szia Ági! Jövőhéten sütném ezt a finomságot és az a kérdésem, hogy a teljes kiőrlésű búzaliszt helyettesíthető-e zab/kókusz/mandulaliszttel vagy egyéb őrleménnyel? Gondolom más arányban kell velük dolgozni, meg nem is biztos, hogy megtartanák a tésztát... Mit gondolsz?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2014-03-09 20:01

Szia! Ez aztán a fogós kérdés... :) Talán zabliszttel próbálnám meg, bár nem tudom, mennyire maradna sűrű a tészta. Mondjuk ez alapból egy elég "tömény" süti. :) Lehet, hogy kicsivel több sütőport tennék hozzá, és az lazítana rajta. Remélem ízleni fog, ha kipróbálod! Üdv: Ági

Ketkislany
Ketkislany Sat, 2014-03-08 01:00

Isteni lett! Mi muffinformaban sutottuk, mert mostanaban mindent igy ker a kislanyom, hat, csodajo lett igy is. Koszonjuk a receptet!

Ketkislany
Ketkislany Sat, 2014-03-01 01:57

Nagyon etvagygerjeszto! Nekem nincs ilyen Xukor Zerom, xilitet hasznalok, meg barna es feher cukrot. Mibol mennyit hasznaljak a Xukor helyett?

lulla
lulla Thu, 2013-11-07 05:31

Kedves Ági, ezer köszönet a receptért! Ezen a héten már harmadszor sütöttem meg, és még csak csütörtök van :) Nekem egy picit kevesebb csokival jobban ízlik, de így is finom, és a cékla valami fantasztikusan puhává teszi a belsejét, gyönyörű színe is van tőle. Muffinformában is jól működik. Tökéletes recept.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-11-07 08:13

Kedves lulla,
ennek igazán örülök, hogy ennyire ízlik a süti! :) Igen, a csoki valóban oltári sok benne. :D Én is csodálkoztam először, aztán gondoltam üsse kő... Biztos, hogy kevesebbel is finom lett, klassz, hogy volt kedved kísérletezni vele! Igen, muffinként is jól szuperál. Én is szeretem úgy, mert lehet vinni kirándulni. ;) Köszönöm, hogy megírtad!
Üdv: Ági

wiwievi
wiwievi Mon, 2013-02-04 17:58

Szia!Most csináltuk meg a sütidet, köszi a receptedért, hát Isteni Isteni fini lett, én fekete csokiból csináltam, szóval gratulálok, fantasztikus élmény.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-02-04 18:13

Szia wiwievi! Nagyon szívesen! De örülök neki, hogy megsütöttétek! Annak meg még sokkal jobban, hogy ízlett és hogy megírtad! Nagyon köszönöm! :) Üdv: Ági

681
margarin 25 dkg
étcsokoládé 25 dkg
erythritol 15 dkg
tojás 3 db
1 csipet
teljes kiőrlésű liszt 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
cékla 30 dkg
margarin 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
erythritol 1 ek