Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bastilla

Bastilla
Bastilla
125 perc / előkészület: 80 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Marokkó mesés előétele, amelyet egyszer kell csak megkóstolni ahhoz, hogy örökre a rabjává váljunk.

hozzávalók / 10 adag

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

  • 6 db tojás (ha kisebbek, akkor 7)

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

ajánlat

A tetejére szórhatunk egy kis fahéjat is, Marokkóban szoktak.

Szólj hozzá!

elkészítés

A csirkés réteghez

  1. Az egész csirkét jól átmossuk, szárazra töröljük. Ha nem találtunk ilyen pici csirkét, akkor használhatunk combot, szárnyat vegyesen, de a mellett ne vigyük túlzásba, mert túl száraz!
  2. Egy akkora lábasba, amit aztán csirkével együtt le tudunk fedni, felmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a finomra vágott petrezselymet és az összes fűszert. Kicsit összekeverjük, majd rátesszük a csirkét.
  3. Kb. 10-15 percig főzzük (minél kisebb, annál kevesebb ideig). Hozzáöntjük az alaplevet, és kis lángon addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul (nekem fél óra volt, de én bébicsirkével dolgoztam, ellenőrizzük villával biztos, ami biztos).
  4. Kivesszük a csirkét a léből (beinhaláljuk a szaft mesés illatát), és félretesszük kicsit hűlni. Addig elkészíthetjük a tojásos réteget.
  5. Ha a csirke kihűlt, leszedjük a bőrét, a húst lefejtjük a csontokról, és apróra vágjuk, vagy szálasra szedjük. Félretesszük.

A tojásos réteghez

  1. A tojásos réteghez fogjuk azt az isteni szaftot, ami visszamaradt a csirke főzéséből, visszatesszük a gázra. A tojásokat egy tálba ütjük, felverjük.
  2. Hozzáöntjük a szafthoz, és kis lángon, kevergetve készítünk belőle egy rántotta-szerű zöldes valamit. Nem kell állandóan kevergetni, csak néha. A tojás kb. 10 perc múlva lesz kész, ha elpárolgott a folyadék. Ne szárítsuk ki nagyon, de ne hagyjuk totyakosan sem, mert eláztatja a tésztát.
  3. Tegyük félre hűlni.

A mandulás réteghez

  1. Készítsük el a mandulás réteget. Ha volt eszünk és hámozott mandulát vettünk, akkor csak le kell darálnunk. Ha nem, és olyan okosak voltatok, mint én, akkor dobjuk két percre forró vízbe, öblítsük le róla a vizet, majd egyesével nyomkodjuk ki a mandulákat a héjukból.
  2. A darált mandulát keverjük össze a porcukorral és a fahéjjal, keverjük össze a narancsvirágvízzel.

A tésztához

  1. Elkezdhetjük az összerakást! Előre szólok, hogy nekem ebből a mennyiségből két kisebb, kb. 15 centi átmérőjű bastilla lett, de mivel először csináltam, nem mertem kockáztatni a réteslap miatt.
  2. Egy tortaformát vagy bármilyen kerek formát, akár jénait is kenjünk ki vastagon olvasztott vajjal. 3 félbehajtott lappal kezdünk: az egyiket középre tesszük, a másodikat rá, úgy, hogy félig fedje az első lapot, félig lógjon túl a tepsiről felénk, a harmadikat szintél félig fedve, félig túllógatva a másik irányba.
  3. Egy ecsettel kenjünk rá vajat. Újabb félbehajtott réteslapok következnek, 5-6 darab, a tepsink méretétől függően - mind a négy irányba lógjanak túl a felük a tepsin, középen pedig egy részt fedjenek. Ezt is kenjük meg vajjal.
  4. Ha ez megvan, szépen eligazgatjuk rajta az azóta kihűlt tojásos réteget. Ráteszünk két darab félbehajtott réteslapot, és lekenjük vajjal.
  5. Szépen rátesszük a csirkés réteget, kanállal óvatosan lenyomogatjuk. Ismét fedjük le 2 duplán hajtott réteslappal, majd kenjük le vajjal. Fontos, hogy a réteslap mindent fedjen!
  6. Simítsuk el rajta a mandulás réteget is, kanállal segíthetünk, de nem kell nagyon összenyomni.
  7. Az oldalt kilógó tésztákat, amik még alapozáskor kerültek oda, most a tetejére hajtjuk, hogy mindenhol fedjék a mandulás részt. Kenjük le tojással.
  8. És ha azt hittétek, hogy nincs több réteslap, akkor nagy csalódás lesz a most következő rész: a maradék lapokat egyesével rátesszük a bastilla tetejére, és oldalt begyűrögetve eligazgatjuk. Nem kell aggódni, ha jól dolgoztatok, nem fog kiszakadni. Kinek mennyi lap maradt, de 6-7 réteg még nyugodtan mehet rá. Minden második réteget kenjünk meg vajjal. A végén kenjük körbe tojássárgával.
  9. Ha kész, 180 fokosra előmelegített sütőbe dugjuk, és kb 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.

A tálaláshoz

  1. Várjuk meg, míg egy kicsit hűl - langyosan a legjobb - és egy két kanál porcukorral megszórva, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 992
elküldve: 0
receptkönyvben: 109
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

húsos rétes, marokkói rétes, fűszeres húsos rétes

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Mon, 2014-07-28 10:21

utána néztem, hogy a fűszerkeverék hogyan készíthető el házilag:
Ras El Hanout - házilag

Hozzávalók:
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál köménymag
1/2 rúd fahéj
7 szem szegfűbors
1/2 teáskanál édeskömény
30 szem feketebors
2 szem szegfűszeg
1/2 teáskanál kardamommag
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1 csipetnyi tengeri só

Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon – nagyon figyelve arra, hogy meg ne égjen - megpirítom az alábbi fűszereket: szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, köménymag, fahéj, koriandermag, bors, kardamommag. Folyamatosan mozgatva pirítom, amíg az illatuk el nem kezd áradni. Ekkor lehúzom, és miután kihűltek, mozsárban megtöröm őket. A többi fűszerrel elkeverem, és légmentesen záródó edénybe teszem.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-07-28 18:00

Szia Viola!
Köszi az extra segítséget. :) Én is megpróbáltam utánajárni a dolognak, de mivel nincs egyetlen "recept" nemcsak a házi, de a bolti keverékek is sokszor más-más dolgokat tartalmaznak, feladtam. :)
Köszi, hogy kimásoltad ide. :)
Szép napot,
Üdv,
Nóra

viola01
Hagymafaló / viola01 Fri, 2014-08-08 13:23

Nincs mit, csak gondoltam más is szívesen elkészítené a receptet, nem csak én. :) Ez a legegyszerűbb változat volt, amit találtam.

719
csirke 1 db
vöröshagyma 1 nagy db
petrezselyem 0.5 csokor
alaplé 5 dl
ras el hanout 1 ek
fahéjrúd 1 db
kurkuma 1 kk
sáfrány 1 csipet
olívaolaj 2 ek
gyömbér 1 cm
1 tk
bors 2 késhegynyi
tojás 6 db
mandula 40 dkg
porcukor 5 dkg
narancsvirágvíz 1.5 ek
fahéj 1 kávéskanál
réteslap 2 csomag
vaj 8 dkg
tojássárgája 1 db
porcukor 4 ek