Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baszk csirkemellek lángolt szósszal

Baszk csirkemellek lángolt szósszal
Baszk csirkemellek lángolt szósszal
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony második napjának menüjén szerepelt ez az étel. Isteni. Anyukámmal közösen néztük ki a Lajos Mari-Hemző Károly Szárnyasétel c. szakácskönyvből. Annyit változtattunk a recepten, hogy csirkemellel készítettük csirkecomb helyett. Pikáns, porhanyós lett a hús, a szósszal pedig nem lehet betelni. Anyukám el is tett belőle későbbre. :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Burgonyakrokettet javaslok mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemelleket tisztítjuk, szeleteljük, besózzuk, egy kis ideig állni hagyjuk.
  2. Béleljünk ki egy tűzálló tálat vékony szalonnaszeletekkel, halmozzunk rá vastagabb hagymakarikákat, és tegyük erre a csirkemell szeleteket.
  3. Mindezt meghintjük borssal, majd hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, a bort, az olajat és a karikára vágott paradicsomot. Legvégül lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk.
  4. Ezután a csirkemelleket kiszedjük a szószból, elrendezzük egy tálon, melegen tartjuk. 
  5. A szószból mindössze csak a babérleveleket kell kihalásznunk. Botmixerrel a szószban maradt zöldségeket és a szalonnát összeturmixoljuk. Mindezt egy lábasba töltjük, és ízlés szerint paradicsompürével tovább sűrítjük. Erős lángon mártást készítünk. Egy csurgatás mézzel ízesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a csirkére öntjük.
  6. Az utolsó, látványos mozzanatot akár el is hagyhatjuk, de nem érdemes. Merőkanálban hevítsünk fel 5 cl alkoholt, gyújtsuk meg, öntsük a szószra. Amikor a láng kilaludt, tálaljuk. A "gyújtogatás" az asztalnál igazán jól mutat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 830
elküldve: 9
receptkönyvben: 473
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

baszk csirke, paradicsomos csirke, paradicsomszószos csirkemell

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kakao101
kakao101 Tue, 2015-03-03 12:28

Egyszer már megcsináltam, egyből a kedvenc lett. Most kívánságra mégegyszer.

pulyszka
pulyszka Wed, 2014-12-10 15:42

en mar tobbszor elkeszitettem es tenyleg nagyon finom es egyszeru. En is burgonyaropogost keszitek hozza.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Mon, 2013-03-25 15:23

Remélem, nektek is legalább annyira ízlik majd, mint nekünk. Mi krokettel ettük, de el tudok képzelni mellé főtt vagy tört burgonyát is. Jó étvágyat hozzá!

Angie
Angie / Angie Sat, 2011-12-31 15:34

Nagyon fincsinek tűnik a leírás alapján, hamarosan kipróbálom! Boldog Új Évet Kívánok és további jó főzőcskézést! üdv, Angie

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2012-01-01 18:54

Isteni étel, örülni fogsz neki :))) Remélem. Minden jót, szép új évet!

428
csirkemell filé 100 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 3 nagy fej
paradicsom 50 dkg
babérlevél 2 db
fehérbor 2 dl
sűrített paradicsom 50 g
fokhagyma 3 gerezd
méz 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
vodka 50 ml