Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

BBQ szósz házilag

BBQ szósz házilag
BBQ szósz házilag
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A múltkor kisebb mennyiségben készítettem hasonló szószt, de mivel jön az ősz, gondoltam, még elkészítek egy nagyobb adagot a finom édes napon érett paradicsomokból. A lucullus erre kiváló fajta, mert édes, kevés a magja, húsos gyümölcsű.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomok kocsányát kivágjuk, másik végén kereszt alakú metszést ejtünk, és 1 percre forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk (kb. nettó 5 kg lesz). Turmixban pürésítjük.
  2. A  hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, az olívaolajon megdinszteljük, majd amikor kezd pirulni, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is. Ezt is turmixban pürésítjük, hozzákeverve a zöld fűszereket is, hogy semmi ne legyen darabos.
  3. Egy nagy fazékba összeöntjük a hagymát és a paradicsomot, és feltesszük közepes tűzön főzni. Minden alapanyagot hozzáadunk, és kevergetve addig forraljuk, míg besűrűsödik kétharmadára, majd a felére (attól függ, mennyire sűrűre szeretnénk készíteni. Nekem ez 3 órát vet igénybe a mennyiség miatt.) Végül a vajat is hozzákeverjük, mert így selymesebb lesz. Átforraljuk vele.
  4. Az elkészített szósz kifertőtlenített üvegekbe töltjük színültig, celofánnal lefedjük, száraz dunsztba tesszük 3 napra, ott hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 38 800
elküldve: 1
receptkönyvben: 135
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
konyha: fúziós
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: szósz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fűszeres paradicsomszósz, barbecue szósz, paradicsommártás

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

engusz
engusz Sun, 2014-02-23 20:22

Kedves Éva,

pizzaszósznak szeretném elkészíteni. A receptben szereplő 12 adag kb. mekkora mennyiséget jelent?

Köszönöm,
Balázs

engusz
engusz Sun, 2014-02-23 20:46

Köszönöm a segítséget. Már bogarásztam a listát, elég sok dolgot kell beszerezni hozzá, de bánja a fene :-)

Egyelőre a füstölt pirospaprika tűnik a legnehezebben beszerezhetőnek (van egy kecskeméti webáruház, ahonnan biztosan lehet rendleni)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2014-02-24 12:28

Merre laksz? Itt Bp-en én az Ázsia boltban szoktam vásárolni. Ha kihagyod nem olyan vészes. Nem tudom, az elérhető -e, de javasolnék helyette egy kevés fekete kardamommagot. Az is nagyon finom füstölt aromát ad.
Üdv: Évi néni

engusz
engusz Mon, 2014-02-24 13:12

Budapest, és köszönöm a tippet. Közben találtam új helyeket a környéken, ahonnan szinte mindent be lehet szerezni. Változatlanul egy igen összetett feladatnak tartom a BBQ szószt, de akkor is megcsinálom :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-02-23 20:41

Kedves Balázs!

Azért írtam 12 adagot, mert többet nem lehet. 3 kb. 700 ml-s üveg lett belőle. Ez azért is jó, mert nem kell mindig újra nekiállni a főzőcskézésnek. Most télen ajánlanám a hámozott paradicsomkonzervet.
Üdv: Éva

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-18 11:30

Jó fűszeres, szép sűrű szósz lett, Vass!!! A kis piros edényt meg imádom; jó fotó! T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-09-18 13:37

Hat órát dolgoztam vele összesen, de finom lett. Ma egy jó oldalast sütök vele. Van ám más színben ilyen kis tálam, nagyon szeretem. Puszi:Vass

258
paradicsom 5.5 kg
olívaolaj 0.5 dl
lila hagyma 0.5 kg
fokhagyma 1 közepes fej
kápia paprika 4 közepes db
barna cukor 10 dkg
himalája só 2 ek
balzsamecet 4 ek
sherryecet 4 ek
mustár 2 ek
sárgabaracklekvár 7 ek
tabasco szósz 1 teáskanál
chiliszósz 3 ek
fűszerpaprika 2 ek
füstölt pirospaprika 4 ek
cayenne bors 1 teáskanál
négyszínű bors 2 ek
szójaszósz 6 ek
golden szirup 2 ek
zellerlevél 4 db
kakukkfű 2 ek
oregánó 2 ek
babérlevél 2 db
worcestershire-szósz 5 ek
bors 1 tk
zsálya 1 teáskanál
vaj 5 dkg