Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bécsi almás pite

Bécsi almás pite
Bécsi almás pite
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hawelka, a mindig nyüzsgő bécsi kávézó! Nekem még volt részem Josefine néni kiszolgálásában. Sajnos Ő már nincs közöttünk, de varázslatosan egyszerű és nagyszerű sütireceptjeinek termékeit a mai napig készítik, felszolgálják a kedves vendégek számára.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Igazából nem kell hozzá semmi, de ha nagyon flancosak akarunk lenni, akkor kínálhatjuk vaníliasodóval, mandulafagyival vagy egyszerűbben, porcukorral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
  2. Kézzel morzsalékos tésztát készítünk belőle, miközben az olvasztott vagy csipkedett vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk. A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat hámozzuk, magozzuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk, és egy nagyobb edényben 8 dkg darált mandulával, cukorral, fahéjjal és szobahőmérsékletű vajjal keverjük össze.
  4. Egy kerek sütőformát (tortaformát) bőven kivajazunk.
  5. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a sütőforma aljába helyezzük úgy, hogy az oldalait is kibéleljük vele, és villával megszurkáljuk pár helyen, majd jöhet a töltelék kanalazva.
  6. A maradék tésztát kinyújtjuk, és betakarjuk vele a tölteléket úgy, hogy az alsó tésztaréteg széleivel összezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgával, megszurkáljuk villával, és megszórjuk egy marék szeletelt mandulával.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 45 percig aranybarnára sütjük.
  8. Tálalás előtt letakarva picit hűlni, állni hagyjuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 84 646
elküldve: 135
receptkönyvben: 2 041
elkészítve: 125/167
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, almás torta, osztrák almás lepény

Hozzászólások (62)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mogarka
mogarka Mon, 2019-02-25 22:14

Szia Gréti, a tölteléket hidegen kell összekeverni vagy egy kicsit össze kell melegíteni/főzni? Köszönöm előre is :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-02-21 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.02.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tompika22
tompika22 Sat, 2016-10-15 22:43

Hmmm...azt kell mondjam, hogy ez Isteni!!! Egy jó kis capuccinoval, tiszta kávéházi hangulatot csináltunk itthon!! :)
Két apró megjegyzésem van csak. Az egyik, hogy nekem azért a 25 perc előkészítés picikét több lett, bár idővel biztos, hogy le lehet ebből faragni, ha már rutinosabb benne az ember! Persze ez nem a recept hibája! ;)
A másik pedig, hogy volt egy olyan érzésem, hogy be kéne burkolni az alját kívülről alufóliába, hátha kifolyik az olvadt vaj...de nem tettem, mondván a recept nem írta. De be kellett volna! Olyan füst és égett szag lett az elején!! Ekkor raktam alá az alufóliát, és végül minden oké lett. Neked nem szokott kifolyni?
Mindent összevetve, bekerült a repertoárba!
Kata

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2016-10-17 11:12

Szia! Hát, még idáig ennél a sütinél nem történt ilyen eset, hogy kifolyt volna, de valóban, nekem is volt olyan régi tortaformám, aminek rosszul zárt az alja. Hiába pattintottam be a helyére, mindig kijött egy kicsi az illesztés mentén. Nagyon zavaró volt, ezért lecseréltem egy kevésbé szépre, de újra...Az előkészület valóban nem 25 perc, csak, ha már megvan a tészta, onnantól kezdve ennyi, majd módosítom, szerencsére ez nem von le a süti élvezeti értékéből, örülök, hogy nektek is ízlett!!! köszi, hogy írtál, üdv, G

libaláb
libaláb Mon, 2016-01-11 00:47

Ez valami eszméletlen finom, még nekem is, pedig én még csak nem is szeretem az almás sütiket :) Zajos sikert arattam vele, konkrétan a cukorkómáig ette magát mindenki, ráadásul nagyon mutatós, köszönöm a receptet

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Tue, 2015-07-14 09:55

Óóóh, el is felejtettem, én régóta ezt a receptet sütöm:)!!
Annyi különbséggel, hogy előfordul, nincs otthon mandula, viszont dió van így az kerül a töltelékbe, a tetejére meg inkább semmi.. vagy a nagy lyukú reszelőn lereszelem a tészta tetejét a nyújtás helyett, s akkor rusztikus is lesz ;) persze így nem az igazi bécsi almás, de fincsi ;)

Cipolla
Cipolla Tue, 2015-05-05 19:56

Kedves Gréti!

Kipróbáltam a recepted, és pár dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban írni.
Először is ez AZ almás pite recept. Én innentől kezdve, ha almás pitét készítek, csak ezt fogom sütni. Ez lesz az alapreceptem, itt meg is állnék egy életre a kereséssel :)
Aztán tésztája egyszerűen mennyei! Az egyszer fix, hogy ez lesz az egyik alap tészta receptem, máshoz is fel tudom használni, de nem bírtam vele betelni. Tökéletes.
És akkor most a kérdés:
Nekem széthullott a töltelék. Gyanús volt, hogy lehet nem öklömnyi almákat kellene választani, vagy legalábbis abból nem nyolcat, de úgy gondoltam, a recept az recept! Egyelőre bontogatom a szárnyaim, és elképzelésem sincs, hogyan tudnám legközelebb egyben tartani a tölteléket. Volt ilyen jellegű tapasztalatod, hogy szétesett a piteszelet? (Konkrétan kifordult belőle a rengeteg töltelék) Mit javasolsz, legközelebb hogyan készítsem el? Kevesebb alma, érjem be mondjuk öttel? Ha esetleg ragaszkodnék az elképesztő mennyiségű almatöltelékhez, annak a "rögzítésére" mit javasolsz?
Nagyon köszönöm a válaszod előre is, a receptet meg utólag is :)
Csilla

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2015-05-06 11:44

Szia Csilla!
Először is nagyon örülök, hogy ízlett a süti. A töltelék általában a súlyától és a cukortól összeáll. Gyorsan kell dolgozni, mivel ez nem a hagyományos módszer, ahol a citromlével lecsöpögtetett reszelt almát kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el a tésztát. A nagyobb darab almák megtartják a levüket, ettől ízesebb ez a pite. Ha neked nem áll össze, akkor lehet, hogy starking vagy más grízesebb almával dolgoztál, legközelebb próbáld ki a sárga, közepes nagyságú almákat, ezek nagyon édesek (kevesebb cukor is elég hozzájuk), könnyen hámozhatóak és sütiben nem rakoncátlankodnak. Egy másik lehetőség, ha egy tojást felhabosítasz és egy marék zsemlemorzsa kíséretében a töltelékhez kevered. Remélem, sikerült segítenem! Üdv, Gréti

evikike7
evikike7 Wed, 2015-03-25 15:55

Kedves Gréti!

A hétvégén vendégek számára sütöttem meg a pitét. Vendégváráskor mindig kipróbált receptekkel készülök, de ezúttal kivételt tettem. Nem okozott csalódást! Nagyon-nagyon finom lett! A tészta kellemesen ropogós, jól kiegészíti az almás-mandulás ízhatást.

Sajnos nem lett elég a tészta, hogy a tetejét is teljesen befedje. Kissebb darabokból, elszórtan takartam le, mandulával díszítve. Így is szép lett, nyoma sem volt a bakimnak :)

Biztos vagyok benne, hogy ezentúl gyakran elő fog kerülni a recept :)
Köszönöm szépen, hogy megosztottad!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2015-03-25 17:20

Kedves Évi! Ez nagyon jó hír, köszönöm hogy megírtad! A tésztából meg legközelebb készíts többet vagy nyújtsd vékonyabbra, talán úgy kiadja a tetejére való részt. Lehet, hogy a forma volt más, mint amilyenben én sütöttem?! Üdv, Gréti

Bregya
Bregya / Bregya Tue, 2015-02-03 16:37

:-)
Már vagy 4x megsütöttem, külön pitetálat vettem a tiszteletére! Nagyon finom!!! Köszi a receptet!!

juditneu
juditneu Sun, 2014-12-14 19:53

Megsutottem a pitét, betartottam mindent, ahogy írva van. Próbáltam már sok-sok féle almás pitét, tortát...stb., de ez úgy jó ahogy van!
Judit

ann86hu
ann86hu Sun, 2014-10-05 21:24

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett!
Annyit változtattam rajta, hogy teljes kiőrlésű lisztből készítettem, a töltelékhez 5 nagyobb, frissen szedett alma, fele mennyiségű cukor és 3 dkg vaj is is elég volt. Illetve cukor helyett xilittel/eritrittel/sztíviával édesítettem. 200 fokon alsó-felső sütéssel kb. 35 perc alatt kész lett. A sütőformába mondjuk épp hogy csak belefért. :)

Nefelejcs62
Nefelejcs / Nefelejcs62 Sun, 2014-03-02 13:25

Kedves Gréti!
Kipróbáltam, mert nagyon guszta a fotón! :-) Egy kérdésem van a sütéssel kapcsolatban, mert nekem is kicsit kemény lett a tészta, komoly a hőlégkeverős? Legközelebb mindenesetre megpróbálom 200 fokon, simán sütni - amúgy mindent ezen szoktam.
Másik megjegyzés - nem kötözködésből -, hogy a 450 ft-os árat nagyon alul kalkuláltad, mert csak a 25 dkg vaj annyiba kerül. Szóval, szerintem minimum a duplája...
Ősz óta tart nálam a "Tökéletes almáspite keresése" projekt, családom nagy-nagy örömére, mondanom sem kell, hogy nagyanyám sütijének az ízét próbálom megtalálni! Ez a recept tényleg nagyon közel áll hozzá, gratulálok!
További jó sütögetést, üdvözlettel
Janka

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-09-29 14:30

Kedves Janka! Csak most láttam a hozzászólásod, bocs, hogy idáig nem válaszoltam.
Amikor ezt a sütit készítem (légkeverős álláson, ha neked kiszárítja, akkor próbáld simán), akkor sütés után konyharuhával letakarva hagyom hűlni, azalatt az almatöltelék nedvessége átpuhítja a tésztát. Sokáig finom marad, mondjuk erre nálunk nincs ideje...Az árat javítottam, ez ugyan egy korábbi receptem, de valóban alacsony volt. Köszi, hogy szóltál, Gréti

Mariann45
Mariann45 Wed, 2013-12-25 08:04

Kedves Gréti!
Tegnap megsütöttem Karácsony esti ünnepi desszertként - ez a pite egész egyszerűen szenzációs és valóban egy elsőrangú cukrászda szintjét idézi! A mandulával való kombináció azért jobb a nálunk hagyományos dió helyett, mert a mandula visszafogottabb így az alma ízének több teret enged. És igen, a szeletelt alma valóban jóval nagyobb élményt nyújt mint a reszelt. Nem vagyok igazán gyakorlott a sütemények terén, de ezzel a recepttel elsöprő sikert arattam.
Köszönettel :)
Mariann

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2013-12-26 20:17

Szia Mariann! Hát, ez fantasztikus hír! ...és Te is nagyon bátor vagy, hogy pont karácsonykor bevállaltál egy teljesen új receptet! Szuper ügyes vagy! Gratulálok és további jó pihenést, ünneplést kívánok! Üdv, Gréti

Tücsi85
Spyke / Tücsi85 Wed, 2013-10-09 18:32

Kedves Gréti!

Érdeklődnék, hogy az is jó, ha az almát nagy lyukú reszelőn lereszelem, vagy inkább jót tesz neki, ha nagyobb darabokban van beleszeletelve?

Köszönöm a választ!
Tündi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2013-10-10 11:44

Szia Tündi!
Ebben a sütiben az a szuper, ha beleharapsz hatalmas almás élményben lehet részed. Reszelt almával biztosan más féle ízhatása lesz, tehát elveszíti a sajátos jellegét. Amennyiben nincs korábbi rossz élményed a szeletelt almával, akkor ne váltsd le másra!
Üdv,
G

Lorelai
Lorelai Wed, 2013-10-09 18:32

Én azt szeretném megkérdezni, hogy ez a mennyiségű tészta mekkora tortaformához való. Mert én a piteformámban szeretném megsütni, ami 30 cm átmérőjű és félek, hogy ez kevés lesz hozzá. Köszönöm.

VampCarmen
VampCarmen Wed, 2013-10-09 21:04

Én 28 cm-be sütöttem, nekem pont elég lett. Szerintem csinálj kicsit több tésztát :)

annacska
annacska Mon, 2013-10-07 15:26

Nem kellene bele sütőpor? Mert nekem elég kemény lett a tésztája.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2013-10-08 11:13

Szia Annácska!
Nem, nem. Ez linzertészta. Ebbe nem kerül sütőpor. A vajtól lesz puha a tészta. Nem szabad túl sokáig sütni, akkor kiszáradhat. Esetleg túl vastagra hagyhattad? Nem tudom. Takard be alufóliával, úgy hagyd kihűlni, akkor a tölteléktől biztosan megpuhul a tészta.
Üdv, Gréti

annacska
annacska Thu, 2013-10-10 13:54

Nem sütöttem addig ahogy írtad, mikor megpirult a teteje kivettem, és elég vékony lett a tészta. mikor nyújtottam, akkor összeugrott, nem tudtam rendesen formálni. nem tudom miért. De másnapra tényleg megpuhította az alma és végül is jó lett :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2013-10-10 14:09

Szia Annácska!
Én a tésztát jól bele szoktam nyomkodni az ujjaimmal a sütőformába, akkor nem ugrik össze, a vaj miatt pedig könnyen kivehető marad így is. Nem tudom mekkora formát használtál?!
Hát igen, ha állni hagyjuk, akkor nagyon jó állaga lesz, segít neki a pihenés, de erre nálunk nem sok esélye van!
Üdv, Gréti

annacska
annacska Thu, 2013-10-10 16:33

ja igaz elég nagy formába tettem, majd legközelebb szerzek egy kisebbet. nálunk is elfogyott, azzal nem volt baj.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Mon, 2013-10-07 15:08

Ami azt illeti, ez a pite minden ponton megegyezik a nagyim receptjével, amit még az Ő nagyijától tanult, mi máshogy neki sem állunk...:) A Hawelka a kedvenc kávézóm Bécsben, évek óta kötelező program, ha ott járok. Ezt a receptet nem azért "lájkolom", mert új, hanem épp azért, mert "régi", már persze a fenti értelemben. Imádom, csodálatos, biztos siker. Nem véletlen, hogy a Hawelkában és a nagyimnál is fogyasztható:D Köszönöm, hogy feltetted!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2013-10-08 11:03

Én is imádom a hagyományosan elkészített sütiket. Ezt a receptet én próbáltam megírni, a bécsi élmények után. Otthon nagy sikere volt és ahogy látom, másoknak is nagyon ízlik. Ennél nagyobb öröm nem érhetett volna! Egészségetekre és köszönöm a pozitív visszajelzéseket! Üdv, Gréti

VampCarmen
VampCarmen Sun, 2013-10-06 18:51

Isteni lett, igaz én kicsit változtattam rajta: mandula helyett diót használtam és a 8 alma soknak tűnt, ötöt raktam bele (szép nagy rétesalmák voltak). Első pitém volt, de fél délután alatt megették, úgyhogy tuti befutó :D

928
finomliszt 40 dkg
cukor 8 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
vaj 20 dkg
1 csipet
vaj 1 ek
alma 8 db
mandula 8 dkg
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 2 kk
vaj 5 dkg
tojássárgája 1 db
mandulapehely 3 ek