Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes
Bécsi almás rétes
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem hallottam erről a finomságról egészen addig, míg végig nem lapoztam szakácskönyvtáram legújabb egyedét, a Desszertek c. süteményeskönyvet. Első látásra szerelemből másnapi elkészítés lett. Aki szereti az almás sütiket, annak kipróbálása kötelező!

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A tésztához

A mázhoz

A szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez adjuk a sót.
  2. A tojást egy kis tálkába ütjük, lazán felverjük, és belekeverjük az olajat és a vizet. A liszthez adjuk ezt az egyveleget, alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felülelten dagasztjuk a tésztát.
  3. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a buci felülete.
  4. Olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és fél órán át pihentetjük.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeleteljük. Tálba tesszük, hozzákeverjük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a rumot. A zsemlemorzsát pedig vajon világos színűre pirítjuk.
  6. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Amikor egészen vékony, óvatosan kézzel meghúzkodjuk minden irányban, hogy még vékonyabb és nagyobb legyen a tészta. (A folyamat végén nem a mi rétesünk hajszálvékonyságára számítsunk, mert a bécsi almás rétes tésztája vastagabb annál.)
  7. Nagy konyharuhára terítjük a tésztát. Jól megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük mindenhol zsemlemorzsával, és egyik felén elosztjuk a tölteléket, a széleket kissé szabadon hagyva.
  8. A töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük, a végeket összecsípve lezárjuk, és kivajazott tepsibe patkó alakra hajlítva átemeljük. Tetejét megkenjük a cukros tejszínnel.
  9. Az előmelegített sütőbe dugjuk úgy 45 percre, közben többször átkenjük a tejszínes mázzal.
  10. Amikor kész, a sütőben hagyjuk negyed órán át, majd langyosan tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 65
össznézettség: 78 007
elküldve: 13
receptkönyvben: 828
elkészítve: 13/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grízes almás rétes, almás rétes

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boanka
boanka Sun, 2013-03-24 18:27

Én is elkészítettem, túl vékonyra nyújtottam a tésztát, így egy kicsit kiszáradt.
A töltelék ISTENI FINOM, csak szerintem legközelebb vékonyabbra szeletelem, vagy lereszelem az almát, mert feltekerésnél olyan viccesen szögletes lett a kiálló almaszeletektől:-) De nagyon finom lett a végeredmény, különleges a máz a tetején, a töltelék pedig egyenesen leírhatalan! Sosem ettem ilyen finom almás tölteléket, mindenkinek ajánlott a kipróbálása aki almapárti!

carissima
carissima Wed, 2020-04-22 17:25

A bécsi almásrétesbe jobb, ha nem reszeled le az almát, hanem csak feldarabolod. így sokkal jobban megmarad az alma íze, és állagra is jobb lesz. Készítik leveles tésztából is, azzal is nagyon fímon! :-) Szerintem a világ legjobb almásrétese a Wiener Apfelstrudel! :-)

raca001
raca001 Sun, 2012-11-11 19:30

Megsütöttem és nagyon finom. A töltelék egyszerüen tökéletes! A mázon elöször kételkedtem, de jobb mint ha csak vajjal kentem volna le a tésztát. Ez így szuper ahogy van. :-)

janoki76
janoki76 Thu, 2011-11-10 09:06

Tegnap este megsütöttem nagyon jó lett a tölteléket máshogy csináltam!köszi a receptet!

741
alma 5 közepes db
mazsola 10 dkg
mandula 10 dkg
nádcukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
rum 2 ek
zsemlemorzsa 10 dkg
vaj 6 dkg
finomliszt 25 dkg
tojás 1 db
víz 5 ek
napraforgó olaj 2 ek
1 kk
vaj 5 dkg
habtejszín 0.5 dl
porcukor 2 teáskanál
porcukor 5 dkg