Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes
Bécsi almás rétes
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor jártunk már Bécsben várost nézni, Ausztriában síelni, és az „Apfelstrudel“-t vagyis almás rétest soha nem hagytuk ki. Tésztája nem teljesen olyan, mint a magyar változaté, kissé vastagabb, kívül roppanós, beljebb puha. Ezért is gondoltam, hogy első próbálkozásra, réteskészítő szárnyaim bontogatására megfelelő alanyként szolgál. Itt a végeredmény, ami magáért beszél! Legközelebb jöhet a magyar verzió, a hártyavékony tésztájú csoda.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Korábban kis hazánkban ünnepségek és lakodalmak fő édessége volt a rétes, mára belopta magát a mindennapokba. Hétvégén, ha akad egy kis időtök, próbáljátok ki, nem bánjátok meg, hiszen a házi rétes az igazi!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztagyúrás

  1. Egy nagy keverőtálba, hogy kényelmesen elférjen a kezünk, beleszitáljuk a lisztet, közepébe lyukat képezünk. Ide öntjük a langyos vizet, a citromlevet, az olajat és egy kevés sót.
  2. Gyors mozdulatokkal elegyítjük az alapanyagokat, majd kb. tíz perc alatt lágy, nyúlós, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Teljesen sima állagú legyen. Közben szórjunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon le, a tál szélein ne maradjon semmi.
  3. Ha elkészült, szórjunk alá egy kevés lisztet, felületét kenjük át egy kevés olajjal, takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk pihenni, ameddig elkészítjük a tölteléket, minimum fél órára.

Töltelék összeállítása

  1. A töltelékhez először áztassuk rumba vagy langyos vízbe a mazsolát. Ha nagy szemű aranymazsolát (ez sokkal édesebb és jobban magába szívja a rum ízét) használunk, akkor vágjuk kisebb darabokba.
  2. A szikkadt zsömléket daráljuk le, készítsünk zsemlemorzsát belőle. (Én a botmixer végéhez csatlakoztatható aprítóval végzem ezt a műveletet.) Majd közepes lángon egy serpenyőben olvasztott vajon a morzsát a darált mandulával együtt, folyamatos keverés mellett pirítsuk aranybarnára. Húzzuk le tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, fahéjat, és tegyük félre.
  3. Hámozzuk meg az almákat. Felezzük, negyedeljük, és vágjuk vékony szeletekre. Közvetlenül utána locsoljuk meg citromlével, nehogy megbarnuljon. Keverjük hozzá a leszűrt mazsolát, de a vajas morzsát még ne.

Tészta nyújtás töltés és sütés

  1. Enyhén lisztezett deszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztát (téglalap formában), amennyire csak tudjuk. Közben lisztezzük mostantól a tésztát és a deszkát, sőt a nyújtófát is, nehogy ráragadjon a tészta. Innentől a kézfejünkkel felfelé a tészta alá nyúlva, kifelé húzva, lebegtetve nyújtsuk tovább a tésztát.
  2. Ha már csak szakadna és érezzük nem enged tovább, óvatosan húzzuk át egy enyhén lisztezett, kisimított asztalterítőre. Itt próbáljuk tovább nyújtani. Szinte átlátszó és téglalap alakú legyen, kb. kétszer olyan széles legyen, a hossza pedig kicsit több, mint a sütőnkbe tehető legnagyobb tepsi mérete.
  3. Olvasztott vajjal kenjük meg a tészta felét. A másik felét szórjuk meg vajas morzsával, és oszlassuk el rajta egyenletesen úgy, hogy körbe a széleken hagyjunk neki üresen egy vékony 1,5 centis szegélyt. Ekkor jöhetnek a vékony, mazsolás almaszeletek, amelyekkel befedjük a morzsát teljesen.
  4. A töltelékes oldalról kezdve hajtsuk be az üres szegélyt, majd az asztalterítőt óvatosan emelve, a görgessük fel a tésztát, közben a végeken is hajtsuk fel az üres szegélyeket, így bent tartva a tölteléket.
  5. Ha teljesen feltekertük a tésztát, gurítsuk át a terítőről egy sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg a tészta utolsó, vajas részével lefelé. Kenjük át a rudat a maradék olvasztott vajjal.
  6. Ekkor mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, közepes magasságba, úgy 30 perce sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje.
  7. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Langyosan a legfinomabb. Miközben sül és hűl a rétes, készítsünk mellé vaníliasodót, ezzel leöntve a legfinomabb! Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x32x4 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 000
elküldve: 7
receptkönyvben: 224
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
309 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

apfelstrudel, almás-fahéjas rétes, almás rétes

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

325
finomliszt 15 dkg
napraforgó olaj 3 ek
víz 1 dl
citromlé 1 teáskanál
1 késhegynyi
finomliszt 2 csapott ek
vaj 4 dkg
zsemle 1.5 db
mandulapehely 2 ek
barna cukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
rum 3 ek
mazsola 5 dkg
alma 1 kg
citromlé 0.5 citromból nyert
vaj 2 ek
porcukor 2 ek