Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bécsi diótorta - személyre szabva

Bécsi diótorta - személyre szabva
Bécsi diótorta - személyre szabva
170 perc / előkészület: 120 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Szamos torták között nálunk ez az (egyik) első számú kedvenc. Nagyon régóta kerestem, hogyan kell ezt a sütit elkészíteni, aztán egy nap, legnagyobb örömömre a Szamos honlapjára feltették a receptet - csak az sajnos tartalmazott néhány elírást, mértékegység átváltási hibát, szóval nem mertem kockáztatni. Majd ráleltem egy másik receptre az interneten, és a kettőt egybeolvasztva készítettem el ezt a verziót - a megtévesztésig hasonlít a cukrászdaira! 

hozzávalók / 6 adag

A piskótához:

Első krémhez:

Második krémhez:

Összeállításhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskótához:

  1. A tojásfehérjéket felverjük a cukorral, hozzáverjük a tojássárgáját, beleforgatjuk a megolvasztott margarint, a lisztet és a kétféle diót.
  2. Kivajazott-kilisztezett, 25 cm-es tortaformában 160 °C-on tűpróbáig (40-50 perc) sütjük. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk.

Első krémhez:

  1. A két tojást elkeverjük a cukorral, a pudingporral és a tejjel, sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Második krémhez:

  1. A pudingport a tejjel, a cukorral és a darált dióval tűz fölött besűrítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni.
  2. A 150 g margarint felhabosítjuk, majd a kihűlt első és második krémhez keverjük.

Összeállításhoz:

  1. A krémet beletöltjük a tortába, vigyázzunk vele, hogy jusson a külsejére is.
  2. Hűtőbe tesszük a tortát 1-2 órára, hogy a krém egy kicsit megkeményedjen.
  3. Kinyújtjuk a marcipánt, bevonjuk vele a tortát, felezett dióval vagy ételfestékkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 7 897
elküldve: 2
receptkönyvben: 65
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

halkonyat

Mióta szakács: 2014.08.06.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marcipános diótorta, marcipánbevonatú diótorta, pudingos diótorta marcipánnal

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nb050604
nb050604 Mon, 2016-02-22 23:05

Szülinapra megcsináltuk, nagyon-nagyon finom lett, köszönjük a receptet!

Claudya
Claudya Wed, 2016-01-27 20:01

Szia :) A barátom szülinapjára szeretném megsütni ezt a tortát érdekelne, hogy milyen nagyságú tortaformára lenne szükségem a megsütéséhez. Előre is köszönöm :)

cicuka77
cicuka77 Tue, 2015-01-13 13:36

Szia! Hétvégén szeretném megsütni a tortát, csak a receptet olvasgatva azon tanakodom, hogy az általad írt 7 g, illetve 17 g vaníliás pudingpor az nem 7 és 17 dkg akart lenni? Mert nagyon kevésnek tűnik. Találtam ugyanitt a nosaltyn egy hasonló receptet (bécsi diótorta fzizu konyhájából), és ő a két krémhez 50 g illetve 150 g pudingport használt. Azért nem mindegy. Akkor most melyik a jó?

És egy másik kérdés: biztosan kell bele 6 tojássárgája és 9 tojásfehérje?! Én a bevált vizes piskótámat a 26 centis formához 5 tojásból szoktam készíteni, és annyira feljön, hogy pont eléri a forma peremét. Vagy ez azért más, mert dió és vaj is van benne?

Köszönöm a segítséged!

halkonyat
halkonyat / halkonyat Tue, 2015-01-13 22:34

Szia! :) Nem, az a pudingpor valóban 7 és 17 g akar lenni, éppen csak annyi kell belőle hogy a két krém egy kicsit jobban besűrűsödjön. Kihűlés után sem fog megállni bennük a fakanál, de ez egy kicsit másabb jellegű töltelék lesz, mint a szokásos :) Ha többet szeretnél beletenni, szerintem nyugodtan tedd, nagy baj nem lehet belőle, legfeljebb kicsit vaníliásabb és keményebb lesz tőle a krém.

A másik kérdésedre: valóban ez a tojássárgája-fehérje arány ebben a tortában. Először én is bizalmatlanul álltam hozzá, de miután kihűlt, gyönyörűen három részre tudtam vágni a piskótát, egyáltalán nem morzsálódott, és a krém se nyomta össze :)

Mondjuk azt azért hozzáteszem, hogy az interneten sokáig keresgettem ennek a tortának a receptjét, de tökéletest sehol nem találtam, ezért összeállítottam saját magamnak a legmegfelelőbbet. Nekem ezek az arányok váltak be, de lehet nyugodtan kísérletezni! Majd írd meg kérlek, hogy hogyan sikerült, kíváncsi vagyok rá :)

1219
tojássárgája 6 db
tojásfehérje 9 db
cukor 140 g
dió 150 g
finomliszt 95 g
dió 35 g
margarin 35 g
tojás 2 db
cukor 125 g
vaníliás pudingpor 7 g
tej 1.5 dl
tej 2.5 dl
cukor 70 g
dió 40 g
vaníliás pudingpor 17 g
margarin 150 g
marcipán 400 g