Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Beigli karácsonyra

Beigli karácsonyra
Beigli karácsonyra
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én a leírástól több töltelékkel készítettem, mivel a családom a jó sok tölteléket szereti benne. Bár így is elégnek kell lennie bele. Egyfajta tölteléknél 60 dkg -ot kell venni. A képen látható, milyen gusztusos, szép, márványos lett. Próbáljátok ki... így tanul az ember!! Nem csak karácsonykor szoktam bejglit készíteni, nálunk mindig elfogy. Ha netalán szétrepedne, nem kell megijedni, még forrón két vágódeszka között össze kell nyomni a repedésnél, így összeforr ismét!!!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, vajat, zsírt, porcukrot, sót. Összemorzsoljuk.
  2. Másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját.
  3. A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk, addig, amíg egynemű nem lesz a tésztánk. (Ne gyúrjuk túl!)
  4. Felosztjuk kb. 25 dkg-os darabokra. Téglalap alakúra igazítjuk, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálba a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat elkeverjük.
  5. Másik tálban a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát szintén. Felforraljuk a tejet a cukorral, egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük. (Ne legyen túl híg, viszont összeálljon.)
  6. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Azonos vastagságúra.
  7. A tölteléket először az egyik felét, majd a másik felét elsimítjuk a nyújtott tésztán. A rövidebbik oldalát visszahajtjuk, majd ügyesen feltekerjük.
  8. Sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hűvösre tesszük, amíg meg nem szárad rajta.
  9. Mikor száraz, tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban végezzük a kenést - ettől lesz márványos.
  10. Mikor ismét megszáradt 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 perc elteltével lejjebb vesszük 190 fokra.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 155 913
elküldve: 51
receptkönyvben: 888
elkészítve: 73/92
Facebookon megjelent: 1

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
775 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos-diós bejgli Ilus konyhájából, bejgli, beigli

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mariann1978
Mariann1978 Sun, 2018-12-09 19:52

Én már ezt a receptet sütöm 5 éve, most lesz a hatodik év. Nekem mindig jó lett, igaz kisebb repedéssel, de nem számít. Finom, az a lényeg!

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2018-12-10 10:21

Ez igen!!!Gratulálok!!-és köszönöm,hogy az én receptemet választottad az ünnepekre!!Boldog karácsonyt!!! :-))

ildike61
ildike61 Sun, 2016-12-25 16:12

Szia Iluska ! Nagyon tetszik a recepted, jövőre ezt fogom megsütni. A töltelék arra az adag tésztára vonatkozik amit a receptben írtál, vagy meg kell duplázni a tésztát ?

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2016-12-26 21:10

Kedves Ildike!
Igen jól értelmezed,kapsz 4 tekercset,és a 30 dkg mák 2 tekercsbe,a szintén 30 dkg dió 2 tekercsbe kerül majd! :-))

amina69
amina69 Thu, 2016-12-22 16:09

Hosszú válogatás ez a recept mellett döntöttem! Ma sütöttem meg, dupla adagot 8 rudat készítettem. Tökéletes recept, nagyon szépen köszönöm! Minden évben ezt fogom készíteni. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2015-12-22 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Pintér Lászlóné
Pintér Lászlóné Sat, 2015-12-19 14:16

Isteni lett, pont olyan ami a "nagy" könyvben írva lett a karácsonyi sütire..még a márványozás is bejött...elmentettem és ezt fogom sütni minden karácsonykor! Köszönöm!
Bori

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2015-12-19 16:43

Köszönöm a visszajelzést,és örülök,hogy szintén neked is tetszik a receptem!!Kellemes ünnepeket!! :-))

Pintér Lászlóné
Pintér Lászlóné Sun, 2015-12-20 11:31

Kívánok és is nagyon szép áldott ünnepet Neked!
( Remélem marad a bejgliből a vendégeknek is...nem lesz könnyű eldugni)

nadir
nadir Fri, 2015-12-11 19:05

Csudijó lett, ráadásul gyönyörű! Nélküled soha nem mertem volna nekiállni beiglit sütni. Köszönöm!

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2015-12-11 20:12

Köszi a visszajelzést,és a dicsérő szavakat!!!!Annak külön,hogy 'én' segíthettem neked.....!!! Kellemes ünnepeket!! :-)))

nadir
nadir Wed, 2015-12-23 11:03

Harmadik adag sül, ismét csodás és mennyeien finom! Boldog Karácsonyt!

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2015-12-23 18:15

Hú,te aztán nem aprózod el!!!Úgy veszem észre,nagyon bejött ez a beigli nálad,aminek persze nagyon örülök!!!Áldott,békés,boldog karácsonyt neked és családodnak is!! :-))

Piroska73
Piroska73 Fri, 2013-12-27 15:39

Karácsonyra sütöttem meg,és el is fogyott hamar.Az én sütőm éget,ezért én legfelül sütöttem,és 10 perc elég volt.Gyönyörű lett a színe,igazi márványos (végre) az íze pedig tökéletes volt.Egyet sajnálok,hogy már elfogyott-de nem baj ismét megsütöm....

boszi790
boszi790 Mon, 2013-12-23 13:27

Ma megsütöttem, de biztos, hogy többet nem fogom! Mindent úgy csináltam ahogy a receptben le van írva, de ettől még a bolti is jobb! A teteje megégett, nem lett márványos és ízetlen is lett!

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2013-12-23 16:45

Akkor szerintem te tényleg a boltinál maradj,hisz a "megégés" a te hibád,ha nem lett márványos,az is lehet a te hibád,az íze meg-,ha mindenből annyit tettél bele,mint ami kellett,-nem lehet rossz,hisz akkor másnak is épp úgy íztelennek kellene lennie.....de nem az.

boszi790
boszi790 Wed, 2013-12-25 23:24

Ha elolvastad volna figyelmesen a receptet, akkor talán neked is feltűnt volna, hogy 200 fokon írta a sütést, majd 15 perc elteltével kell lejjebb venni! Nálam a 15 perc alatt megégett! Mivel recept alapján mentem, ez nem az én hibám, hanem a receptben írtak hülyeséget! Mindent a recept alapján csináltam! Én először megcsinálom a leírtak alapján és utána döntöm el, hogy érdemes-e vele foglalkozni vagy sem! Egyébként a szomszédom is ezt a receptet csinálta meg, ő tömören csak annyit mondott, hogy "ez sz@r"! Szerencsére találtunk másikat ami érdekes módon nem égett oda és még az íze is isteni lett!

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2013-12-27 15:35

Sosem szabad hagyatkozni csupán egy receptre,én sem szoktam,hanem tudom,mennyire süt jól a sütőm,és nem hagyom bent addig amíg írják,hanem megnézem nem sült e meg hamarabb,esetleg.Ugyanis mindenkinek máshogy süt a sütője,valakinek jobban éget,van akinek kevésbé.Sok mindenkinek lehetne itt íni azt,hogy a leírt időn belül megégett,de ez az én figyelmetlenségem oka,hisz mért nem néztem be a sütire......
A receptben nem hülyeséget írnak a sütési időre,csupán valaki még nem annyira jártas a konyhában,és nem ismeri a sütőjét!! (-érdekes,másnak nem égett oda)

boszi790
boszi790 Tue, 2013-12-31 18:51

Mások ismerik a kb. rövidítést! Mint már említettem először a receptben leírtak alapján csinálom meg a sütit, kaját és utána döntöm el, hogy érdemes-e vele foglalkozni, vagy szar! Ez az utóbbi kategóriába tartozik, még a szomszédom szerint is! Érdekes, hogy egy másik recept alapján csináltunk bejglit, annak semmi baja nem lett és még íze is volt!

edyna_18
Edda_baba / edyna_18 Mon, 2013-12-23 09:06

Szia Ilus :). Isteni finom a beigli, nagyon jo recept!!
Egy kerdes: ha megrepedt az oldalan, akkor nem hagytam eleget szaradni vagy sok a toltelek?

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2013-12-23 16:39

Tudod azt mondják,egy beiglit nehéz jól elkészíteni,mert több hiba miatt repedhet.Igen,lehet a sok töltelék miatt,vagy ha a cukor több lesz, vagy bármi miatt.(Viszont azt ne felejtsd el,ezt akkor is te csináltad,és ennek nem olyan az íze,mint a boltié........)

tszandi
Szandi / tszandi Sun, 2013-12-22 00:13

Szia. Remélhetőleg idén sikerül egy repedés mentes bejglit sütnöm, mert kedvesem lány jön haza olaszo-ból :) És erre pont a Te receptedet szúrtam ki :)
Kérdés:
Porcukorral is készíthető a töltelék? A bejglibe én eddig mindig azt tettem. + nem kell felfuttatni az élesztőt? Válaszod előre is köszönöm. És békés Ünnepeket Kívánok :)

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2013-12-22 15:51

Szia!Mivel porcukorral van a recept,nehogy ez miatt ne sikerüljön.Nem kell felfuttatni az élesztőt.Sikeres sütést neked,és kellemes ünnepeket! :-))

tszandi
Szandi / tszandi Sun, 2013-12-22 23:23

Szia. Bevallom, nem vártam meg a választ, (porcukorral) délelőtt neki álltam, dél után már ettük is. Sajnos a kirepedést nem úsztam meg, (nem volt vészes egyébként és a sütés 20. percében kezdte) de gyönyörű márványos lett, és nagyon finom. Ömlöttek a dicséretek :) Holnap munka, de utána este jön a következő adag, mert kedvesem lánya visz ki magával olaszba :) ( és ami a legjobb, múltkor mikor itthon volt is kapott bejglit, amit nem én csináltam, és azt mondta ez most finomabb mint múltkor :) ) Szóval köszönöm :)

tszandi
Szandi / tszandi Tue, 2013-12-24 14:55

Sajnos a tegnap már nem volt olyan sikeres, nem sikerült a tészta, alig tudtam nyújtani. Valószínűleg túl sokat pihent. De ahol lyukas lett ott befoltoztam a leeső tésztával és most csak 20 percig sütöttem, úgyhogy még csökkentettem a repedést. Szóval kis taktikával sikerült megmentem, max így kisebbek lettek. De tegnap a kalácsot is picit megégettem, szóval van a nap mikor minden sikerül, és van amikor semmi. Azért boldog Karácsonyt kívánok Neked és családodnak
(hoztam haza szüleimnek is a tegnapi "nemolyanjólsikerült" adagból. Fogadtatás: "ez biztos bolti ;) )
egyébként aki panaszkodott, annak üzenem, hogy ha ízetlen, lehet bátran + ízesítéseket beletenni, hisz mindenki másképp szereti. Én pl. rumaromát tettem bele.

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2013-12-24 16:21

Azért mégis megoldottad,amit ügyességnek hívnak-ráadásul még a szüleidnek is ízlett......Örülök sikerednek!Békés,boldog karácsonyt!! :-))

kotyvasztó
kotyvasztó Fri, 2013-12-20 16:31

Jaj es meg valami: a tolteleknel leirt 22dkg cukor mennyiseget kette kell osztanom? felet a makos es felet a dios keverekbe, vagy pedig 22dkg Cukor szukseges kulon-kulon/toltelek?

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2013-12-20 20:56

A tejet felforralod a 22 dkg cukorral,és igen a felét a dióra,másikat meg a mákra öntöd.Majd a diós,és mákos töltelék felét kened rá 1-1 tésztára.Remélem érthetően írtam......

kotyvasztó
kotyvasztó Fri, 2013-12-20 15:25

Segitseg! Nagyon tetszik ez a recept, viszont meg eletemben nem sutottem bejglit es hat toredelmesen megvallom szinte semmit sem...imadok fozni, de a suteshez nem konyitok. Ezert itt van egy kerdes: sutoporral is el lehet ezt kesziteni vagy csak elesztovel? Van szaraz elesztom is...szivesen varoom tanacsaitokat es elore is koszonom szepen.

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2013-12-20 20:43

Szia!Élesztővel a jó,mivel lazább lesz tőle.Én friss élesztővel szoktam,nem tudom milyen lenne szárazzal.(Egyébként elsőre beiglit készíteni,merész,de gyakorlat teszi a mestert!!)
Sikeres sütést!! :-))

MuCoral
MuCoral / MuCoral Tue, 2012-01-10 23:45

Köszi! Nagyon jó kis recept! Én is több töltelékkel készítettem, plusz aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, szilva).
Életem első bejglije volt, család visszajelzései után marad köv. karácsonyra is, tökéletes. ;)

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2012-01-11 10:27

Az jó ha a családnak is tetszett amit sütöttél,gondolom hamar elfogyott!Sikeres további sütögetést neked!!

torkika
Torkika / torkika Sat, 2011-12-24 20:17

Megsütöttem, de végül nem kacsa zsírral, majd jövőre kipróbálom. :) viszont nem lett márványos:(

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2011-12-25 13:20

Lehet azért,mert nem száradt meg kellőképpen a tojás a tetején,vagy a kétszeri megkenés,nem ellentétes irányban történt!Boldog karácsonyt!

Sünivagyok
Sünivagyok Sat, 2011-12-24 13:21

Köszi a receptet! Most sütöttem életem első bejglijét és nagy sikert arattam vele, nem repedt szét és finom krémes lett a töltelék. A recepten viszont annyit változtattam, hogy nem raktam a töltelékbe fahéjat és mazsolát, mert a család egyes tagjai nem szeretik az említetteket :) Köszi még egyszer és ÁLDOTT BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK!

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2011-12-25 13:18

Üdv Süni!Örülök,hogy sikert arattál vele!Kellemes ünnepeket neked is és a családodnak is!

Piroska73
Piroska73 Sat, 2011-12-24 12:50

Szia Iluska!Tegnap megsütöttem,és én még ilyen istenire sikerült beiglit nem ettem.Nem repedt szét,a töltelék pont elegendő lett hozzá.Köszönet érte!!-és kellemes ünnepeket!!

torkika
Torkika / torkika Fri, 2011-12-23 22:57

szia,
Az lenne a kérdésem, hogy most itthon csak kacsa zsírom van. Az jó bele?
Köszönöm!
Üdv!

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2011-12-24 12:31

Üdv!Szerintem nem fog az ízén rontani,mivel nem olyan rengeteg az a 10 dkg.Ha megsütöd írd majd meg,hogy milyen lett!Boldog karácsonyt!!

1855
finomliszt 55 dkg
vaj 16 dkg
disznózsír 10 dkg
porcukor 6 dkg
1 csipet
friss élesztő 8 g
tojássárgája 2 db
tej 1 dl
tojás 1 db
mák 30 dkg
dió 30 dkg
cukor 22 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 2 marék
tej 2.5 dl