Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli 1.

Bejgli 1.
Bejgli 1.
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem múlhat el karácsony diós és mákos bejgli nélkül.
A bejglikészítésben Horváth Ilona volt segítségemre.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a csipet sót, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tésztánk, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
  3. Letakarva, langyos helyen két órán át kelesztjük a tésztát.
  4. Közben elkészítjük a kétfajta tölteléket: a tejet felforraljuk, majd lehúzva a tűzről belekeverjük egyikbe a mákot, a másikba a diót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, illetve a mazsolát. Hűlni hagyjuk.
  5. A kelesztési idő leteltével a tésztát két cipóra osztjuk.
  6. Mindegyiket kb. fél centisre és téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Egyikre rákenjük a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a szélein 2 cm-es sávot üresen hagyunk.
  8. Összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlemezre emeljük a csavarás végével lefelé. Megkenjük az egész tojással és langyos helyen 1 órát pihentetjük a bejgliket.
  9. Utána tojásfehérjével kenjük át a tetejüket és hideg helyre tesszük fél órára.
  10. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, légkeverésen.
  11. A forró sütőbe téve, kb. 25 perc alatt megsütjük a bejgliket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 130 391
elküldve: 60
receptkönyvben: 837
elkészítve: 32/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós és mákos bejgli, diós és mákos beigli, beigli

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t anita
t anita Sat, 2013-12-28 21:04

Az idén először készítettem bejglit. Kicsit félve kezdtem neki hogy mennyire fog szétrepedni! :) Mert mindenkitől csak azt hallottam hogy nagyon nehéz készíteni. A te recepted volt a legszimpatikusabb nagyon örülök hogy ezt választottam isteni finomra sikerült és nem is nyílt szét! :) Ezután csak ezt készítem! A páromnak is nagyon ízlett nem bírtam olyan gyorsan sütni ahogy fogyott. :) 3 adaggal készítettem! Biztos ami biztos! köszönöm a tuti recepted!! A többi receptjeid is nagyon szimpatikusak!

kao1
kao1 Mon, 2013-12-23 23:03

Lehet,hogy én nem értelmeztem jól a receptet,de a töltelék iszonyat sok így.A fele is elég lett volna.Pedig ez volt az első bejglim :-(

kathleen
kathleen Tue, 2013-01-08 16:00

Életem első bejglije volt, köszönöm szépen a receptet! Dupla adag készült belőle, és nagyon szép és nagyon finom lett. Érdekességképpen, a négy rúdból kettő úgy repedt meg, hogy a közepén keresztben, mint amit kettétörtek, de amikor odaértünk a szeletelésnél,már nem is látszott. :)

kreditke
kreditke / kreditke Wed, 2012-12-26 10:39

Évek óta a Horváth Ilona féle recept szerint készítem a bejglit, az idén a viszont a férjem mondta, hogy legyen vékonyabbb a tésztája és több a tölteleék, úgyhogy kerestem itt az oldalon egy bejgli receptet a képek alapján, ami megfelel a kivánalmaknak. És megtaláltam EZT! Mint kiderült ez egy és ugyanaz a recept :-), de vékonyabb lett a tészta relatíve, mert így két kicsit csináltam, mindenki legnagyobb örömére! Amúgy nekem még szerencsére soha nem repedt meg!

petra
Petra / petra Wed, 2012-12-26 15:09

Kedves Kreditke,
Örülök, h jól sikerült. Ahogy a story részben is utalok rá, ez Horváth Ilona recept:-).
Üdv
Petra

kreditke
kreditke / kreditke Thu, 2012-12-27 10:46

Igen, ez a vicces benne, hogy kiválasztottam itt is ugyanazt. :-) Nagyon jó recept, jó hogy megosztottad itt is!

Julishka
Julishka Mon, 2012-12-17 23:38

Kedves Petra,
mit jelent a fel cs. szaritott eleszto? Milyen kiszerelesre gondolsz?

TNNiki
TNNiki Fri, 2011-12-30 15:26

Életem első bejglijét készítettem a recepted alapján, és nagyon finom lett! :)) Köszi ;)

Rudina
Rudina Sat, 2011-12-24 22:47

megcsináltam és sikerült nekem mindig szétrepedtek a bejglik. ez nagyon jól sikerült

Battacukor
Battacukor / Battacukor Sat, 2011-12-24 03:57

Kedves Petra! Évek óta ugyanazon recept alapján készítettem a bejglimet nagy sikerrel, mindig tökéletes volt, ízre, küllemre egyaránt. Idén gondoltam kipróbálok valami újat, és a Te receptedre esett a választásom, nagyon tetszett. Sajnos azt kell mondjam, megbántam hogy váltottam... mindent a leírás alapján csináltam, a bejglik mégis szétrepedtek, pedig nem tömtem túl őket és nem is nyújtottam túl vékonyra... sajnálom hogy nem írhatok pozitív véleményt s azt méginkább, hogy az ünnepi asztalra nem kerülhet idén tökéletes sütemény. Viszont az íze tényleg kifogástalan! Kellemes Karácsonyt!

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Fri, 2011-12-23 22:36

Megcsináltam gesztenyével....nem néztem utána ezt a tölteléket hogyan is kell, mert mindig diós, meg mákosat csinálok. De írtad hogy tejszínnel higítanád, meg rummal.... 50 dkg masszához 2,5 de főzőtejszínt, és kb 10 dgk darált kekszet, meg rumaromát tettem. HMMM nagyon finom, puha lett!!!!!!!!!!!!! Azt hiszem most ez lesz a sláger:-) Boldog Karácsonyt!

zafirov
zafirov Mon, 2011-12-19 18:40

Kedves Petra!
Elfelejtettelek megkérdezni, hogy nincs valami jó ötleted, ha gesztenyés és csokis bejglit csinálok, hogy készítsem el a tölteléket. Bocsi, hogy ezzel zavarlak, de sztem amit te leírsz az úgy is van.
Ja és még azt szerettem volna tudni, hogy rontana e a tészta állagán ha tennék bele egy kicsivel több cukrot?
Köszi

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-19 21:34

Az utóbbi kérdésedre válaszolva: én inkább a töltelék édességének fokozásával tenném édesebbé a bejglit, nem a tésztába tennék több cukrot.
A gesztenyés bejglihez egy kis tejszínnel, és egy kis rummal hígítanám a gesztenyemasszát, a csokis bejglit pedig a kakaós csigánál használatos töltelékkel (vaj, porcukor, kakaópor) kenném meg.
Remélem tudtam segíteni.
Petra

zafirov
zafirov Tue, 2011-12-20 10:32

Köszönöm gyors válaszod, kipróbálom mindkettőt.
Üdv: Zafirov

zafirov
zafirov Sun, 2011-12-18 18:01

Kedves Petra!
Ma adtam még egy esélyt a bejgli sütésemnek. Tudnod kell, hogy mult karácsonykor sajna 2 receptet is kipróbáltam és mind a kettő a kukában landolt, legnagyobb bánatomra. Ez elég furi volt, mert már nagyon sok sütit elkészítettem az itteni receptek alapján és szinte mindig sikerült, ezért voltam nagyon bánatos, hogy pont a bejgli nem. Hát ezért volt ez az uccsó esély, és láss csodát ez valami szuper finom lett. Ugyanis gondoltam, hogy kari előtt teszek egy próbát és nagyon nem bántam meg, hogy a te receptedet választottam.
A gond ott van, vagy lesz, hogy ebből legalább dupla adagot kell készítenem, mert a mostani 2 tekercsből már csak apró morzsácskák vannak. Nagyon, nagyon köszi ezt az egyszerű ám de nagyon nagyszerű receptet.
Ja és annyit változtattam rajta, hogy én tk.tönköly lisztből készítettem, mivel én csak azt használok. Mégegyszer nagyon köszönöm és Békés Boldog Ünnepeket Kívánok neked és kedves családodnak.

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-19 14:14

Kedves Zafirov,
Örömmel olvastam a sikerélményedet! Akkor nem marad más hátra, mint a duplázás, ez legyen a legnagyobb baj:-). Jó készülődést és kellemes ünnepeket kívánok!
Petra

virag48
virag48 Fri, 2011-12-09 19:10

Kedves Kukta-társak és Mesterszakácsok!
Az miatt, hogy kireped a bejgli ne szomorkodjatok:). Én már legalább 40 éve sütök mákos és más töltelékes kalácsot, bejglit és még sem jöttem rá a titkára:(, de az vigasztal, hogy soha egyetlen morzsácska sem maradt meg belőle. (Természetesen a családom mák-faló természetének köszönhetően:))
Áldott, szép Adventet, karácsony illatú sütögetést kívánok szeretettel:)

petra
Petra / petra Mon, 2011-09-05 08:37

Kokrak,
A bejgli repedését sok minden okozhatja: túl lágy tészta, túl lágy töltelék, túl vékonyra nyújtott tészta, nem elég forró sütő stb.
Legközelebb több sikert! Azért örülök, hogy ízre jó lett:-).
Üdv
Petra

kokrak
kokrak Sat, 2011-09-03 19:22

Épp most sül a sütőben, de az oldala szétrepedt. Szerencsére nem folyt ki a töltelék, tehát menthető, de nagyon zavar. Nem kellene elégedetlennek lennem, hiszen életem első bejglije, de akkor is. Mitől van az, hogy szétreped? Ráadásul ilyennel még nem is találkoztam, hogy oldalt. Leginkább a teteje szokott repedni, nem? Figyeltem arra, hogy a feltekerés az alján legyen.

kokrak
kokrak Sun, 2011-09-04 13:34

Az íze egyébként isteni finom lett, puha, omlós, pont el lett találva az ízesítés is. Nagyon köszönöm a receptet, soha más bejglit nem fogok sütni, csak ezt. Isteni!!!!!!!!!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-24 19:10

Életem első (első 3!) bejglije! Egy mákos, egy diós és egy kakaós. Igaz, orvul kenyérsütőre bíztam a munka nehezét dupla adag tésztával, de a végeredmény fantasztikus lett: mindhárom bejgli egyben maradt, a tésztája puha, omlós, a töltelék még a kakaósból sem folyt ki. Csupán egyetlen hibája van: a dupla adag tészta is kevés!:D
Köszönöm a receptet. Boldog Karácsonyt minden No Salty-zónak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-12-22 15:26

A mákos sajnos kiszakadt, de a diós nagyon jól sikerült, bár én dupla tésztát csináltam mert nálunk nagy keletje lesz a bejglinek :P
Ráadásul, butítottam, gyümölcscukorra édesítővel és zab tejjel készült >.<

petra
Petra / petra Mon, 2008-12-29 19:21

Mi köszönjük az elismerést és boldog, ízekben, sok finomságban gazdag új évet kívánunk!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2008-12-28 18:40

NAGYON JO OTLET EZ A SOK FINOMSAG.KOSZONOM SZEPEN.
BOLDOG UJ EVET KIVANOK.

829
finomliszt 250 g
instant élesztő 0.5 tasak
vaj 125 g
tojás 1 db
cukor 25 g
tej 1 dl
1 csipet
dió 15 dkg
tej 1.3 dl
porcukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
mák 15 dkg
tej 1.3 dl
porcukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db