Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli ahogy Batan készíti

Bejgli ahogy Batan készíti
Bejgli ahogy Batan készíti
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet édesanyám az öccse anyósától tanulta (vagyis unokatestvéreim nagymamájától). A titka a sima bolti sertészsír. Ettől omlós lesz, és ha véletlenül lassan fogyna el (kicsi az esély rá :-)  ), még akkor sem szárad ki. A töltelék sem száraz az alma miatt.

A képen a két bejgliféle között gyümölcskenyér látható. Ezt a kimaradt tojásfehérjékből szoktuk készíteni.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához (6 rúdhoz)

A diós töltelékhez (3 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)

ajánlat

Legalább fél napos program elkészíteni, de megéri. Édesanyám a család több tagjának is ezzel kedveskedik karácsonyi ajándékként.

A tésztát akár este is össze lehet állítani, és éjszakára a hűtőben hagyni megkelni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta: A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk (mintha omlós tésztát készítenénk).
  2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejben kevés cukorral megfuttatott élesztőt, a cukrot és annyi tejfölt, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell tejföl!)
  3. Az összegyúrt tésztát szobahőmérsékleten két órát állni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát hat egyforma darabra vágjuk és lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk, megkenjük a hideg töltelékkel, az egyik szélén 2 cm-t üresen hagyunk. Először a két végén ráhajtjuk a tésztát a töltetékre, majd feltekerjük. Az üresen hagyott széle kerüljön alulra. Átemeljük a rudat a sütőpapírral bélelt sütőlemezre (átlagos sütőbe való zsírfogó tepsi) és eligazítjuk (a rudat óvatosan megigazítjuk a tepsi szélességére).
  5. Elkészítjük a többi 5 rudat is.
  6. A rudakat megkenjük 1 tojássárgájával és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a tojás meg nem szikkad teljesen (kb. fél óra). Ezután átkenjük a tojásfehérjével és hideg helyen ismét állni hagyjuk, amíg meg nem szárad. (Lehet látni, hogy kissé megszakad a réteg.)
  7. Tűvel (fogvájóval) megszurkáljuk, hogy a gőzök ki tudjanak jönni.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc). (Ha nagyon sülne, alufóliával letakarjuk.)
  9. Szeletelés előtt a rudakat éles késsel hosszában végigvágva szétválasztjuk.
  10. Töltelékek (A két töltelék hasonlóan készül): A tejet felforraljuk a cukorral.
  11. Beletesszük a diót (mákot), a zsemlemorzsát (búzadarát), és a többi hozzávalót, kivéve az almát. Tovább már nem kell főzni. Hagyjuk kihűlni.
  12. Közvetlenül a töltés előtt a reszelt almát a töltelékhez keverjük.
  13. Ha a töltelék túl híg, zsemlemorzsával (búzadarával) sűrítjük, ha túl sűrű, baracklekvárral higítjuk.
  14. Kihűlés után alufóliába csomagoljuk, hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 50x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 595
elküldve: 5
receptkönyvben: 81
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Batan

Mióta szakács: 2012.05.14.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós bejgli, mákos bejgli, diós-almás bejgli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1070
finomliszt 60 dkg
margarin 15 dkg
sertészsír 15 dkg
tojássárgája 3 db
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
porcukor 6 dkg
1 csipet
tejföl 1 ek
tojás 1 db
dió 30 dkg
tej 2 dl
cukor 15 dkg
zsemlemorzsa 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 1 marék
sárgabaracklekvár 3 ek
alma 0.5 db
mák 25 dkg
cukor 15 dkg
tej 2 dl
citromhéj 1 citromból nyert
búzadara 3 evőkanál
mazsola 1 marék
sárgabaracklekvár 3 ek
alma 0.5 db