Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli ahogy Hevike készíti

Bejgli ahogy Hevike készíti
Bejgli ahogy Hevike készíti
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztanyukámtól kaptam évekkel ezelőtt ezt a receptet. Először kicsit megijedtem a liszt mennyiségétől, na meg attól, hogy élesztő is, és sütőpor is kell bele. Gondoltam ez biztos elírta. Azt mondta mindent csináljak úgy, ahogy le van írva. Hát én kipróbáltam, és azóta ez a MI bejgli receptünk. A tölteléket szárazon tesszük rá, nem főzzük, vagy forrázzuk, mégsem lesz fojtós, se nem potyog szét. A bejgli repedezéséről csak annyit (ezt anyukám üzeni, miközben én szerkesztem a receptet), hogy ha "szépre és tökéletesre" akarjuk (pl. karácsonykor) akkor biztos kireped, ha pedig "csak úgy " hétköznap sütöm, akkor tuti nem reped ki. :-) Ezt valahogy még nem sikerült befolyásolnunk. Egyszer így sikerül, egyszer meg úgy. Az biztos, hogy nálunk eddig még mindig elfogyott. :-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mákos töltelék

A diós töltelék

A tetejére

ajánlat

A leírt mennyiséget nyugodtan felezhetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben az élesztőt 1 ek cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a 4 ek cukrot, az olajat, végül a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta ragad, akkor kevés lisztet adunk még hozzá.
  3. Meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.
  4. Amikor megkelt, 4 cipóra osztjuk, egyesével kinyújtjuk.
  5. A töltelékhez valókat szárazon összekeverjük.
  6. A tölteléket úgy osztjuk el rajta, hogy két rúd lesz diós, két rúd pedig mákos.
  7. Ezután feltekerjük a bejgliket, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  8. A tetejüket felvert tojással lekenjük, és villával megszurkáljuk.
  9. 15-20 percig pihentetjük még, utána mehet a sütőbe. 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 651
elküldve: 1
receptkönyvben: 186
elkészítve: 1/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bejgli, mákos bejgli, diós bejgli

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

koboldegér
koboldegér Sun, 2018-12-23 14:27

Én nem szárazon raknám bele a tölteléket! Az lenne a kérdésem, hogy tejjel forrázva lehet-e ebbe a tésztába tenni? Köszönöm a választ!

mayva
mayva Wed, 2013-12-18 23:19

Nagyon tetszik a recept, már csak azért is, mert én nem szeretem az "elázott" tölteléket. A nagynénémnél ettem nagyon finomat, Ő is szárazon csinálja a tölteléket, annyi különbséggel, hogy a megmaradt tojásfehérjét felveri habnak, és egyenlő arányban elosztva belekeveri a töltelékbe. Pont olyan így, ahogy szeretem. Más bejglije már nem is ízlik! Csak így csinálom én is!
:-)

ani48
Ani mami / ani48 Tue, 2011-12-27 18:31

Biztos hogy valamit én nem jól csináltam,de majd még megsütöm egyszer:-)

1813
tej 5 dl
élesztő 10 dkg
cukor 5 ek
finomliszt 1 kg
sütőpor 1 csomag
tojássárgája 4 db
napraforgó olaj 4 dl
mák 40 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 teáskanál
dió 40 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 teáskanál
tojás 1 db