Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Boszitól

Bejgli Boszitól
Bejgli Boszitól
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony nem lehet bejgli nélkül! Hallottam és olvastam sokszor, hogy nem sikerül a bejgli, mert kidurran. Nagyon sokat keresgéltem a receptek között, amíg rátaláltam a nekem megfelelőre. Ez az ! Andi konyhája blogról származik ez a csodálatos recept, amit úgy jellemez, hogy "Bejgli cukrász apukám receptje alapján".  Valóban egyszerű és szinte elronthatatlan. Nekem most kicsit sötétre sikerült, mert elszúrtam. Éveken keresztül 4 rudat csináltam, és tettem ebbe a tepsibe, most meg valahogy beletuszkoltam mind a hatot. Persze nem volt elég a szokásos sütési idő, így vissza kellett tenni. Hiába takartam már le, azért barnult még. Ráadásul a fénykép is sötétített rajta. De az íze... Az ugyancsak jó lett, úgy mint eddig minden évben. Köszönet a receptért Andinak és az apukájának! :)

Én robotgéppel gyúrtam és a tésztát mérleggel kimértem, biztos ami biztos!

Az eredeti sütést úgy írja, hogy 180 fokon légkeveréssel 25-30 perc. Ezt így még nem mertem sütni, valahogy nem bíztam benne. Legközelebb tuti, hogy kipróbálom, hiszen a recept működik!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A diós töltelékhez (2 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)

A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)

A kenéshez

ajánlat

Karácsonyra, de akár évközben is lehet enni. Nem is tudom miért csak karácsonyra sütöm?

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, nem kell keleszteni. Összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot, a sót és tojássárgákat.
  2. Belegyúrjuk a tejszínt és a vizet, amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. Olyan legyen az állaga, hogy ha szétnyomjuk, akkor feltekerhető legyen. Érzésre keménynek kell lennie.
  3. A tésztát egyenlően 6 felé osztjuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a töltelék készül, de legalább 20 percre. (6 db, 50 dkg-os rúd lesz belőle.)
  4. Ha kész vannak a töltelékek és ki is hűltek, elkezdjük a betöltést (érdemes előző nap elkészíteni a tölteléket, mert gyorsabb az elkészítése).
  5. Lisztmentes felületen kb. 20-25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Érdemes két tepsit használni, hogy ne legyenek olyan zsúfoltan, mint az enyémek (látható a képen). A betöltött tészta legyen olyan hosszú, mint a tepsi, amiben sütjük. Tepsinként 3 rúd legyen benne kis közökkel (ellentétben az enyémmel, mert én most szűrtem le a tanulságot).
  6. A tölteléket úgy tesszük a tésztára, hogy a szélein ne legyen, mert azt behajtjuk, majd feltekerjük. Továbbra sem szabad lisztezni, mert nem lesz fényes. Ha szükséges, a puhasága miatt, szabad még belegyúrni lisztet viszont.
  7. A rudakat hármasával betesszük a tepsibe, és lekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, de nem hűtőbe. Este lefekvés előtt bekenjük tojásfehérjével, és a hűvös helyen éjszakáznak a tészták.
  8. Másnap bemelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztákat hurkapálcával megszurkáljuk, és a sütő erejétől függően 30-40 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírt tegyünk rá.
  9. Töltelékek: a tejet a cukorral jól fel kell forralni, majd belekeverni az összes hozzávalót (természetesen külön a diós és a mákos).
  10. Gesztenyés: a masszát fellazítjuk a rummal, de csak annyira, hogy ne legyen túl lágy, de száraz sem.
  11. Ha megsültek és kihűltek, fóliába csomagolva hűvös, száraz helyen tartjuk. Persze,  ha jóval az ünnepek előtt elkészül, a fagyasztóba is mehet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 689
elküldve: 13
receptkönyvben: 175
elkészítve: 16/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi bejgli, gesztenyés bejgli, diós beigli, mákos beigli

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lilyann
Lilyann Fri, 2014-02-07 10:09

Kedves Boszi! Isteni és csodaszép bejglit készitettem Önnek köszönhetően! :) Nagyon boldog voltam, bár a 6 rúdra öten voltunk 2 nap alatt elfogyott mind. Nagyon szépen köszönöm a receptet idén is ez alapján készitem majd el ;) Lili

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2013-12-30 21:16

Bocsi mindenkinek, de nem jártam erre mostanában. Gondolom, ha valaki elkészítette megoldódott a probléma. Az idén készültek bejglik és azok is ilyen szép sötétek lettek. :)
Én sütőpapírt szoktam a tepsibe tenni.
Igen , annyi tej kell a töltelékbe (2 db. bejglihez) Mondhatjuk úgy is, hogy 160 ml., de a szakmám miatt én a folyadékot gr-ban szoktam mérni. (tápszer, anyatej tejcsi) :)

Lilyann
Lilyann Thu, 2013-12-12 09:53

Nagyon jól néz ki, már csak egyetlen kérdésem lenne, a tepsit kivajazom, kilisztezem, vagy sütőpapirt használjak?? :) Válaszát előre is köszönöm :)

Teakonyha
Teamami / Teakonyha Tue, 2013-11-19 21:40

Nagyon csinos bejglik ezek, igazán étvágygerjesztőek. Nincs semmi baj azzal, ha kicsit barnábbra pirultak. :)
Ha világosabb képet akarsz feltenni máskor, képszerkesztőben tudsz javítani az állapotán.

1399
finomliszt 90 dkg
margarin 25 dkg
disznózsír 12.5 dkg
porcukor 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
1 dkg
tojássárgája 2 db
habtejszín 1 dl
víz 2 dl
cukor 16.6 dkg
mazsola 1.5 dkg
tej 160 ml
dió 28.3 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
fahéj 1 késhegynyi
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
szegfűszeg 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
lekvár/ dzsem 2 ek
alma 1 db
cukor 16.6 dkg
mazsola 1.5 dkg
tej 160 ml
mák 28.3 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
fahéj 1 késhegynyi
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
szegfűszeg 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
lekvár/ dzsem 2 ek
alma 1 db
gesztenyemassza 50 dkg
rum 1 ek
cukor 1 ek
narancshéj 1 teáskanál
tojássárgája 3 db