Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Dédikétől

Bejgli Dédikétől
Bejgli Dédikétől
125 perc / előkészület: 70 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám (Dédike) klasszikusa, bár az övét kellett volna lefotózni, neki szebben sikerültek. Gazdag ízek, tömény töltelék, a tészta csak arra van, hogy feltekerjük vele. A népszerűsége töretlen. Nagymamám receptje szerint ennek triplája, 18 nagy rúd bejgli készül 1 kiló lisztből. Annyira szeretik, hogy megéri a fáradtságot. Nem szakácskímélő recept, már az előkészítés aprítás, reszelés, pláne a darálás is ennél a mennyiségnél roppant időigényes, de egy évben egyszer megérdemlik szeretteink. Amit nem ettek meg, a fagyasztóba mentem, tökéletes vésztartalék váratlan vendégek esetén.

Érdemes kipróbálni fiam találmányát, a kívül diós belül mákos bejglit, felét mákkal, felét dióval kenjük, és a mák felől feltekerjük. 

A képen mini mákos bejgli látható, mert itthon kicsi a sütőm, ezért a megadott mennyiségből dupla annyi mini bejglit sütöttem.

hozzávalók / 12 adag

tészta

máktöltelék

diótöltelék

befejező műveletek

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd elkeverjük a tojássárgájával. Közben felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben.
  2. Végül a lisztet hozzáadjuk és két csepp ecetet, hogy könnyebben nyújtható tésztát kapjunk.
  3. Jól kidolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Háromszor kinyújtjuk, közte ½-½ órát pihentetve. 6 részre elosztjuk a rudakhoz (vagy 12 mini rúd, attól függően, mekkora rudakat szeretnénk), ismét ½ órát pihentetjük.

mák-töltelék

  1. Forró tejben feloldjuk a hosszában, lapja mentén ketté vágott vaníliarudat, a cukrot és a csokit.
  2. Apróra felkockázzuk a datolyát, birsalma sajtot, lereszeljük az almát, citrom és narancs héját, majd a mazsolával, mákkal, mézzel, baracklekvárral jól összekeverjük, és folyamatos kevergetés mellett megforraljuk.
  3. Ha kihűlt, beleforgatjuk a felvert tojás kemény habját.
  4. Előre kiporciózzuk: 3 nagy vagy 6 mini bejglihez előkészítjük.

dió-töltelék

  1. Forró tejben feloldjuk a hosszában, lapja mentén kettévágott vaníliarudat, a cukrot és a csokit (a dióshoz kicsit kevesebb tej kell).
  2. Apróra felkockázzuk a datolyát, birsalma sajtot, lereszeljük az almát, citrom és narancs héját, majd a mazsolával, dióval, mézzel, baracklekvárral jól összekeverjük, és folyamatos kevergetés mellett megforraljuk.
  3. Ha kihűlt, beleforgatjuk a felvert tojás kemény habját.
  4. Előre kiporciózzuk: 3 nagy vagy 6 mini bejglihez előkészítjük.

befejező műveletek

  1. A tésztát késfok vastagságú négyzetes lapokra nyújtjuk, tiszta konyharuhára fektetjük, beborítjuk töltelékkel. A vanília rudakat kiszedjük, ha előkerülnek. (Érdemes kipróbálni fiam találmányát, a "varázs bejglit", felét mákkal, felét dióval kenjük, és a mák felől feltekerjük.)
  2. Felgöngyöljük, a tepsit sütőpapírral béleljük, ráfektetjük. Az egész tojásokat keskeny pohárban villával "habosra" kavarjuk, majd megkenjük a rudakat.
  3. Sütés előtt 15 percig pihentetjük, megkenjük ismét, megszurkáljuk. (Ha vegyes is készül, figyeljünk, hogy más jelet kapjanak a különböző ízek.) Közepes tűzön pirosas barnára sütjük.
  4. Letakarva 1-2 napig pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.
  5. A megmentett rudakat fagyasztva tároljuk. Fagyasztóból elővéve szeleteljük, csak utána engedjük ki, így sokkal szebben szeletelhető, nem törik a teteje és nem lesz olyan lapos, mint a képen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 058
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hild Csorba Bernadett

Mióta szakács: 2019.12.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

beigli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1055
vaj 10 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 0.5 ek
tej 1.6 dl
friss élesztő 1 dkg
finomliszt 33 dkg
ecet 2 csepp
tej 3.33 dl
cukor 33 dkg
vanília 0.2 db
étcsokoládé 15 g
mák 50 dkg
datolya 5 dkg
mazsola 5 dkg
birsalmasajt 5 dkg
alma 1.5 közepes db
sárgabaracklekvár 1 ek
méz 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
tojásfehérje 1 db
tej 2.5 dl
cukor 33 dkg
vanília 0.2 db
étcsokoládé 12 g
dió 50 dkg
datolya 5 dkg
mazsola 5 dkg
birsalmasajt 5 dkg
alma 1.5 közepes db
sárgabaracklekvár 1 ek
méz 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
tojásfehérje 1 db
tojás 2 db