Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Katharosz konyhájából

Bejgli Katharosz konyhájából
Bejgli Katharosz konyhájából
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, igazi omlós a tésztája, és látványra sem utolsó, csak ajánlani tudom!!!

hozzávalók / 6 adag

Tészta 6 rúdhoz

Diós töltelék

Mákos töltelék

ajánlat

Ez egy nagyon finom recept, én pontosan betartottam a leírást, olyan lett, mint ahogy az a nagy könyvben megvan írva, csak ajánlani tudom! Ha kihűltek, egyenként folpackba csomagolva tároljuk. A formázást érdemes a Laptopkonyha oldalán megnézni, ezt a finom receptet náluk találtam.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta 6 rúdhoz

  1. A lisztet betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy jól lehűljön. A hozzávalónak ugyanis hidegnek kell lennie! NAGYON FONTOS!
  2. A hideg lisztbe beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, és belecsipkedjük gyors mozdulatokkal a fagyos vajat és a zsírt. Ezután egy kis időre betesszük a hűtőbe, hogy újra hideg legyen. Végül gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel a zsiradékot.
  3. Egy kisebb tálban elkeverjük a tojások sárgáját, a tejet, vaníliát, élesztőt, a narancs és citrom reszelt héját (persze mondanom se kell, minden HIDEG legyen!).
  4. A morzsalékos liszt közepébe öntjük a tojásos keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután egy mérleg segítségével hat egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és egy tálcára téve újra hidegre tesszük legalább 1 órára!
  5. A nyújtást érdemes sütőpapíron végezni, így nem ragad le, és nem kell feleslegesen lisztezni! 20x25 centis téglalappá nyújtjuk, rátesszük a tölteléket úgy, hogy a széleken 1-1 centi szabadon maradjon. Ezután a tésztacsík három oldalát ráhajtjuk, és szorosan feltekerjük, megformázzuk, és a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni.
  6. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, egymástól kicsit távolabb (én két tepsit használtam hozzá).
  7. Az első lekenéshez 2 db tojássárgája és 1 egész tojás kell, villával felverve. A sütőpapíros tepsiben lévő bejgliket egy szélesebb ecset segítségével lekenjük, majd hidegre tesszük őket száradni kb. 30 percre.
  8. Második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával kicsit fellazítunk, majd a teljesen száraz bejgliket lekenjük vele, vigyázzunk, ne tocsogjon, nehogy leáztassuk az előző rászáradt réteget! Ismét hidegre tesszük száradni. Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy márványos legyen a teteje a sütés után.
  9. A teljesen száraz bejglik tetejét és oldalait egy hurkapálcával megszurkáljuk. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon. Ne repedjen szét a tészta!
  10. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 25-30 perc alatt megsütjük, majd két darab nagyobb habkártya segítségével kicsit megformázzuk a meleg bejgliket.

Diós töltelék

  1. Egy kisebb lábasba beletesszük a vizet, a cukrot, a narancs és citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát, felforraljuk, és szép lassan pár percig főzzük. Ezután ráöntjük a szirupot a diós-morzsás keverékre, fahéjjal ízesítjük, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk.

Mákos töltelék

  1. A mákossal ugyanígy járunk el. Érdemes előző napon elkészíteni a tölteléket, hogy kellően hideg legyen. A töltelékeket egy mérleg segítségével három felé mérjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 267
elküldve: 11
receptkönyvben: 145
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
457 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi bejgli, diós bejgli, mákos bejgli

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2015-01-13 20:36

Szerintem nem, de biztos keményebb lesz egy kicsit, majd a tészta, de egy pici állás után tudsz majd vele dolgozni.
Üdv. Kati

krisztinahajnalka
krisztinahajnalka Sun, 2014-01-05 14:13

Kedves Kati..a következő kérdésem lenne..mit gondolsz a beigli tészta felhasználható lenne pozsonyi kifli készítéséhez is?
üdvözlettel krisztina

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2014-01-05 19:14

Szia, én még nem próbáltam, de mivel a pozsonyi kifli tésztája is hasonló ezért jó lehet.
Üdv. Kati

gubuznai
gubuznai Mon, 2013-12-23 16:49

Jól értem, hogy az élesztőt felfuttatás nélkül kell a hozzávalókhoz adni? Friss élesztőről van szó? Vagy instantról? Előre is köszönöm a választ, remélem olvassa valaki, mert már készülőben van a bejgli.

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2013-12-24 02:28

Szia, remélem még nem késő, de el voltam foglalva a bejgli sütéssel, valóban nem kell felfuttatni a friss élesztőt, mivel ahogy olvastad, mindennek folyamatosan hidegnek kell lennie, így lesz nagyon finom omlós.Az enyém már elkészült nagyon szépek lettek. Sok sikert hozzá neked is.
Üdv. Kati

gubuznai
gubuznai Thu, 2013-12-26 22:58

Szia, nagyon köszönöm a választ. Úgy csináltam mindent, ahogy a receptben írtad, és nagyon finom, és nagyon szép bejglik lettek. Másfélszeres adagból 8 rúd készült. Köszönöm a nagyszerû receptet! Ezentúl mindig ezt fogom készíteni.

helgácska6
helgácska6 Sat, 2013-12-21 17:55

Ha csak diósat csinálok ennyi tésztához dupla diós tölteléket csináljak?

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2013-12-22 22:01

Szia, akkor a diót duplán kell venni, mivel a tészta hat rúdhoz van megadva, vagy felezni kell a tészta mennyiségét, attól függ hány rudat szeretnél.
Üdv.Kati

éva juhász
Évi baba / éva juhász Thu, 2013-12-19 11:45

Kedves Katharosz!
Nagyon sok bejgli receptet megnéztem ,,,Én is évek óta sütök bejglit a receptem finom , de most újítani szeretnék, a te recepted mellet döntöttem. Holnap elkészítem..
Egy éjszakát pihentetni fogom a tésztát sütés előtt..
Tényleg finom a tésztája??
Áldott karácsonyt kívánok!
Üdv : évi baba

katharosz
Katharosz / katharosz Thu, 2013-12-19 20:14

Kedves Éva!
Én is ebben a cipőben jártam tavaly karácsony előtt, és félve mertem belevágni ebbe a receptbe, de nagyon finom lett, nálunk pillanatok alatt elfogyott, úgy, hogy idén is ezt fogom elkészíteni.
Üdv. Kati

2100
finomliszt 78 dkg
tej 1.5 dl
tojássárgája 3 db
élesztő 1.5 dkg
porcukor 7.5 dkg
3 csipet
vaj 24 dkg
mangalica zsír 15 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
dió 31.5 dkg
víz 180 ml
cukor 19 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
babapiskóta 4.5 dkg
mazsola 1 marék
fahéj 2 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
mák 31.5 dkg
víz 180 ml
cukor 19 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
babapiskóta 4.5 dkg
vörösáfonya 5 dkg
fahéj 2 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert