Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli mákos (kelt tésztából)

Bejgli mákos (kelt tésztából)
Bejgli mákos (kelt tésztából)
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen finom, puha süti lessz belőle.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőnek elkészítjük a tölteléket.
  2. Egy lábasba beleöntjük a darált mákot, belereszeljük a 2 almát, beletesszük a cukrot a mazsolát és a vaníliás cukrot, ráöntjük a tejet, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve, kb 5-8 perc alatt összefőzzük, hogy az alma összeessen, és a mák felszívja a folyadékot.
  3.  Még a tésztát készítjük, addig a tölteléket hagyjuk kihűlni.
  4. A tésztához a 2 dl tejet meglangyosítjuk, beletesszük az 1 tk cukrot és a szárított élesztőt, és felfuttatjuk.
  5. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, és kis lisztet a folyadékba kotorva, híg kovászt csinálunk a lisztkupac közepébe. Ezt 10 percig pihentetjük, ezalatt kicsit felhabosodik.
  6. Majd hozzátesszük a 4 tojássárgát, a puha margarint, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és jól kidagasztjuk, még el nem válik a tészta az edénytől és a kezünktől is, majd letakarva langyos helyen, 50 percig kelesztjük.
  7. Mikor megkelt, gyúródeszkára borítjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, a téglalapot középen megfelezzük, és a két téglalapra elosztjuk a tölteléket egyenletesen, hogy mindenhová jusson, csak a téglalap széleitől hagyjunk üresen 1,5 cm-nyi részeket.
  8. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel, a végeit kicsit nyomjuk vissza, tegyük zsírozott-lisztezett tepsibe, arra ügyelve, hogy a tekercs befejezése legyen a tepsiben alul, és még pihentessük 10 percet, majd kenjük meg 1 felvert tojással.
  9. Süssük szép pirosra. A sütési idő sütőtől is függő. Először amíg nem kezd kicsit rózsaszínesedni a teteje, addig magasabb hőfokon süssük, majd mérsékeljük kissé a hőmérsékletet, és addig így süssük, míg szép barnás nem lesz a teteje.
  10. Akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 32x23 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 44 660
elküldve: 19
receptkönyvben: 255
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

pufinlekvár

Mióta szakács: 2011.03.06.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-mákos kelt tészta mazsolával, kelt kalács mákos-almás töltelékkel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pamacska
Pamacska Thu, 2012-11-29 16:05

Köszönöm szépen a szuper receptet! Elkészítettem, és nagyon jól sikerült!:)
Mindenkinek ajánlom próbálja ki!
Üdv. Tünde

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Fri, 2012-11-30 19:59

Szia Pamacska !
Örülök hogy sikerült a bejglid!
Már nálam is készenlétben vannak a hozzávalók, és várják a startot a karácsonyra! :) :)

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2011-12-22 20:58

Szia!
Vicus, örülök a sikerednek!! :)
Ebben a tésztában tényleg nem lehet csalódni, és bármivel megtölthető.
Én holnap este jutok még csak oda hogy megsüssem, nálam is lesz 2 mákos és 2 diós.

Vicus51
Vicus / Vicus51 Wed, 2011-12-21 19:14

Szia !
kedves pufinlekvár köszönöm a választ, és örömmel újságolom, hogy ma megsütöttem, 2 mákost, 2 dióst és 1 aszaltszilvás gesztenyést, nagyon- nagyon jól sikerült és már kóstoltuk is és nagyon finom lett.
Gyönyörűen megkelt, és a sütés is tökéletes lett. Nagyon köszönöm ezt a remek receptet , ezek után csak igy fogom késziteni!!
Boldog karácsonyt kivánok!!

Vicus51
Vicus / Vicus51 Tue, 2011-12-20 20:27

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha nem száritott, hanem friss élesztővel csinálom akkor is ilyen jó lesz?
Nagyon tetszik a recept, igy az ünnepek közeledtével nagyon sok receptre kerestem már rá de a tiednél leragadtam!!
Köszi a választ

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2011-12-20 20:51

Szia Vicus!
Nyugodtan készítheted friss élesztővel.
Én is szoktam frissből is meg szárítottból is készíteni, éppen mikor melyik van itthon.
(most éppen egy friss élesztőből fog készülni, mert van itthon)
Ugyanaz lessz az eredmény, egy finom puha tészta, ami még napok múlva sem lesz száraz.
Jó sütögetést, és Boldog Karácsonyt!! :)

TimusTimus
TimusTimus Sun, 2011-09-18 11:52

Természetesen a recept elmentve a szakácskönyvembe, és az "Ezt ma elkészítem" linkre rákattintva! További jó főzőcskézést-sütögetést mindenkinek!! :-)))))))
pufinlekvárnak még egyszer üzenem :köszi!

TimusTimus
TimusTimus Sun, 2011-09-18 11:45

Köszönöm a receptet! Nagyon finom kis kalács sikeredett, bár én csak sima almásat sütöttem, mivel ez kedvencem! Eddig még sosem sikerült puhára, mindig megkeményedett a tésztám, vagy általában mire megsült megégett a teteje meg az alja! Mondjuk a sütöm (gáz sütőm van )nem nagyon szereti a kelt tésztás dolgokat, sosem sikerül a pogim sem, pedig amikor másik sütőben sütöttem addig semmi gondom nem volt! Ezek az arányok jól beváltak, szereti a sütőm a tésztádat :-). Előmelegítve 3-4-es fokozaton sütöttem, úgy hogy a tepsi alá bedugtam a sütőrácsot melyre alufóliát tettem, és kb 1 óra alatt sütöttem meg! Ja , és amikor kivettem a sütőből , bekentem teavajjal a tetejét, csili-vili lett! ( erre felé ez a szokás! ) Üdvözlettel: Timus! Remélem hozzászólásommal segíteni tudtam, akik hasonló cipőben járnak a sütőikkel!

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sun, 2011-09-18 16:12

Szia Timus!!
Nagyon örülök a sikerednek!! :) Köszönöm az elismerést !! Azelőtt nálunk anyukám sütötte mindig a mákos kalácsot, de valahogy neki is mindig megkeményedett másnapra, meg ki is száradt. Mióta viszon összeállítottam ezeket az arányokat a tésztához, innen-onnan szedve az ötleteket, már csak ezzel a tésztával sütünk minden féle töltelékkel megtöltött kalácsokat.
Pl.: cseresznyés, meggyes, diós stb.
A vajas ötleted az nagyon tetszik, és még a vaj is puhít gondolom a tésztán, és nem engedi kiszáradni, az tuti hogy a következő sütésnél kipróbálom.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sun, 2011-08-14 20:03

Szia!
mariah54
Nem fogod megbánni ha megsütöd, mert egy olyan finom puha tészta, ami még 2 nap múlva sem lesz szikkadt, és a töltelék sem az a vad kesernyés ízű, mert az alma lágyít rajta.
Eddig aki kipróbálta az ismerőseim közül senki sem csalódott még benne.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-06-09 19:23

Kedves puffinlekvár!
Teljesen igazad van, és el lesz készítve, bár mondtam nekik, hogy nyáron nincs kelt tészta, de ez kivétel lesz:-))
Szép hosszú hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

fabine
fabine / fabine Thu, 2011-06-09 10:43

Tuti, hogy finom, én már többször csináltam almával és érdekes, hogy a férjem szerint is sokkal finomabb így a mák, pedig ő nem annyira szereti.
Üdv: fabine

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2011-06-09 17:49

Szia Fabine!
Én még csak most próbáltam először almásan de szuper jó így.
Hálistennek nálunk mindenki nagy mákimádó.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-06-08 20:34

Nekem nagyon bejön, és elkészítem:-))
Köszönöm szépen, elmentettem:-))
A mák a család és főleg a férjem kedvence, úgyhogy még egy csodás ötlet ,köszi:-)))
Éva-Anyóca

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2011-06-09 17:45

Szia Éva-Anyóca!
Nem fogod megbánni ha megcsinálod!
Nálunk már be is jelentette a család, hogy karácsonykor is ezt a sütit kéri a hagyományos bejgli hejett, mert annyira finom, és nem utolsó sorban még 2 nap múlva is ugyanolyan puha szinte a tészta mint frissen,(már ha marad belőle) és ez nem egy hátrány a kelttésztánál.

920
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 1 tasak
cukor 1 teáskanál
tej 2 dl
margarin 8 dkg
porcukor 8 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
tojássárgája 4 db
tojás 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tej 2.25 dl
cukor 10 csapott ek
alma 2 közepes db
vaníliás cukor 1 csomag
mák 20 dkg
mazsola 10 dkg