Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A bejgli második élete

A bejgli második élete
A bejgli második élete
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk nincs karácsony bejgli nélkül. Sőt, továbbmegyek, nincs karácsony sok-sok bejgli nélkül. Már évek óta a családunk kedves nőtagjai a férfitagok örömeit keresve mindenféle finom bejgliket sütnek. Ez még nem is lenne akkora baj, de akkora mennyiségben, mintha sokféle más finomság nem is készülne. Így az ünnep elején még mindenki el-el csipeget néhány szeletet, de az ünnep végére már mindenki eltelik az ételekkel. Mivel először mi férfiak lopva rá-rá járunk a bejglikre, később már nem fűlik hozzá a fogunk. Ezért az ünnepek után csak nézegetjük egymást és a megmaradt, száradófélben lévő bejgliket. Lassan-lassan azért valahogy csak elkopnak egy-egy reggeli kakaóhoz vagy tejhez. Ennek vetett most radikálisan véget Edit menyünk, aki egyben a lányunokáink anyukája is. Kreatív gondolkodásával új életet lehelt a megmaradt bejglikbe. Az elkészült édesség viszont egyáltalán nem diabetikus. Annyira finomra sikerült, hogy a nálunk megmaradtakat én is feldolgoztam, az újévet köszöntő barátaink nagy örömére.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki nem szereti kidobni a megmaradt süteményeket. Ezzel a módszerrel bármilyen sütemény új életre kelthető. Viszont egyáltalán nem diabetikus, ezért éppen csak megkóstoltam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot alaposan megmossuk, és a héját lereszeljük. A bejgliket (legjobb, ha többféle) morzsává törjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, és vékony cikkekre vágjuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. A tojásokat feltörjük, a fehérjéket és a sárgájukat külön edénybe tesszük.
  3. Robotgép edényébe tesszük a vajat és a tojások sárgáit. A gép dagasztókarjaival habosra keverjük.
  4. Hozzáadjuk a rumaromát, és beleszórjuk a néhai bejglik morzsáit. Teljesen tészta állagúra keverjük.
  5. A tojásfehérjéket egy másik edényben kemény habbá verjük. Édesítőszerrel édesítjük, és óvatosan beleforgatjuk a reszelt citromhéjat.
  6. Egy kerámia vagy hőálló sütőedényt vajjal kikenünk. Beletesszük az összekevert tésztát. Beborítjuk almaszeletekkel, és megszórjuk fahéjjal. Óvatosan ráhalmozzuk a tojáshabot.
  7. Sütőbe tesszük, és százhetven fokon addig sütjük, ameddig a hab aranybarna nem lesz.
  8. Az elkészült süteményt kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 845
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rakott almás pite, bejglimentő sütemény, habos mákos almás süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

462
bejgli 40 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
alma 15 dkg
tojás 4 db
rumaroma 30 ml
vaj 15 dkg
édesítőszer 2 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint