Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Zoly konyhájából

Bejgli Zoly konyhájából
Bejgli Zoly konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A beiglit mindig édesanyám készítette. Idén megpróbáltam én megcsinálni. Ez volt életem első beiglije, de nagy sikere volt a családban. 1 adag 4 db beiglihez elég, én 2 adagot készítettem, 4 db diósat és 4 db mákosat.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához (4 rúd)

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: Felfuttatjuk az élesztőt fél dl langyos tejjel és 1 tk cukorral.
  2. Kimérjük az 50 dkg lisztet, vajjal elmorzsoljuk (le szoktam reszelni nagyobb lyukú reszelőn, így könnyebb vele dolgozni), hozzáadjuk a 2 jól felvert tojást, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az 5 dkg porcukrot, a fél tk sót és ha szükséges, a másik fél dl tejet. Jól összedolgozzuk és 2 órára meleg helyen pihentetjük letakarva.
  3. Ha megkelt, 4 kb egyforma gombócra vágjuk 20-25 dkg/ db. Ezután érdemes 10-15 percre hűtőbe rakni, mert így könnyebb vele dolgozni.
  4. A hűtőből a gombócokat egyenként kivéve, téglalap alakúra nyújtjuk, kb fél cm vastagságúra.
  5. Rákenjük a tölteléket, a széleit 1-2 cm szélességben üresen hagyjuk, majd behajtjuk a széleit és feltekerjük, hogy a vége legyen alul.
  6. Sütőlapra helyezzük (én be szoktam olajjal kenni a tepsit, de nem szükséges), a tetejét egész tojással megkenjük, és 1 órán át langyos helyen kelesztjük.
  7. Utána kenjük át tojásfehérjével és 30 percre tegyük hideg helyre. Azért kell hűteni, hogy a márványos színe legyen.
  8. Mielőtt sütőbe helyeznénk, a tetejét és az oldalait villával megböködjük az egész felületén.
  9. Forró sütőbe (180- 200) 25-30 percen keresztül sütjük. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
  10. Diótöltelék: A 40 dkg diót, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg morzsát is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen se túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán. 
  11. Máktöltelék: A 40 dkg mákot, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, és a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg búzadarát vagy lisztet is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 759
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós bejgli, mákos bejlgli, karácsonyi kelt-töltött sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

893
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tojás 2 db
cukor 5 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
0.5 tk
tej 3 dl
dió 40 dkg
porcukor 12 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
kekszmorzsa 5 dkg
mazsola 0.5 marék
citromhéj 1 citromból nyert
tej 3 dl
mák 40 dkg
porcukor 12 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
búzadara 50 g
mazsola 0.5 marék
citromhéj 1 citromból nyert