Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli burgonyás beigli

Békebeli burgonyás beigli
Békebeli burgonyás beigli
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám találta ezt a receptet valahol még sok évvel ezelőtt. Állítólag még az 1800-as évek végéről származik. Nem tudom, mindenesetre nagyon finom, amióta anyám rálelt erre a receptre, azóta ő is, és mióta saját háztartásom van, én is csak ezt a bejglit sütjük.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Ez a mennyiség ugye 3 rúdra való. Ennek értelmében lehet felezni vagy harmadolni, duplázni stb. a mennyiségeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez felfőzzük a cukrot egy kevés vízben (kb 1 dl), majd 3 részre osztjuk. Belekeverjük egyenként a töltelékeket. A mákhoz a reszelt citromhéjat, és egy kevés mazsolát, a dióhoz a rumot és szintén egy kevés mazsolát, a gesztenyéhez pedig egy tábla reszelt csokit és a reszelt narancshéjat. (Én ezt előző nap el szoktam készíteni.)
  2. A tésztához a langyos tejbe beleteszünk egy evőkanálnyi cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, simára keverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 3 adagra osztjuk, majd megtöltjük és feltekerjük a bejgliket.
  4. Kizsírozott tepsibe helyezzük mind a 3 rudat, megkenjük tojássárgájával, és fél órát hideg helyen szikkasztjuk.
  5. A sütőt előmelegítjük, a bejgliket újra lekenjük, és kb. 35-45 perc alatt megsütjük őket.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 830
elküldve: 18
receptkönyvben: 467
elkészítve: 25/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos beigli, gesztenyés beigli, diós beigli, krumplis beigli

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brekikri
brekikri Tue, 2014-04-15 07:55

Én is Békebeli párti lettem :-) Húsvétra is ez lesz. :) Jól lehet szállítani aránylag és tovább puha mint a nem békebeli. :)

Csupp
Csupp Sat, 2013-12-21 13:21

Kedves Tmea! A gesztenyés töltelékhez étcsokoládé vagy tejcsoki passzol ?

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-12-21 21:36

Amelyiket jobban szereted. Én egyiket sem szoktam bele tenni. :-))

Sotim
Sotim Mon, 2013-12-16 17:00

Tmea! Most vettem ki a sutobol eletem elso beigliet! :) A te recepted hasznaltam! Isteni lett! Koszonom szepen! Boldog unnepeket!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2013-12-16 22:25

Köszönöm szépen, és nagyon örülök, hogy pozitív tapasztalatot szereztél életed első beiglijével!!! Neked is Boldog Ünnepet!!! :-)

KZsuzsi
KZsuzsi Fri, 2012-12-28 17:40

Nagyon köszönöm ezt a receptet, mostantól nálunk is ez lesz A Bejgli. Mindenki dicsérte, és folpackba tekerve a harmadik nap is friss, puha volt (addigra fogyott el, én négy rudat készítettem ebből az adagból). Annyiban tértem el a megadottól, hogy libazsírt használtam, kenyérsütőben dagasztottam száraz élesztővel, és a család ízlése miatt kicsit kevesebb cukrot tettem a tésztába. Zseniális, remek, köszönöm!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-12-28 18:44

Örülök, hogy ízlett nektek is! Én tepsistül betettem egy zacsiba és kitettem az ablakpárkányra, ott tároltam, és nálunk 4 napig tartott az idén, de még a negyedik nap is szenzációs volt. A lányom épp ma kérte, hogy szilveszterre is süssünk megint...:-)))
Boldog Új Évet!
Szeretettel
Tímea

D.Mónika
D.Mónika Mon, 2012-12-24 20:55

Kedves Timea! Megsütöttem, valóban könnyen formázható tészta lett belőle, de sajnos nem sikerült túl jól.Kirepedt, bár annak sok oka lehet, de olyan a tészta mintha nyers, sületlen lenne a közepe, az alja és a teteje pedig jól megsült.

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-12-25 09:18

Kirepedés ellen vannak ilyen-amolyan trükkök. Most én azt próbáltam ki, hogy először sárgájával kenem le egy irányban, hagyom megszáradni, aztán az ellenkező irányban pedig fehérjével, azzal is hagyom megszáradni. Na most ez a taktika nekem az idén bejött. Nagyon szép lett a teteje, nem repedt ki csak oldalt...:-)
A belső sületlen érzésnek több oka is lehet. Elsősorban a sütők közti különbség. Most sütésben is kipróbáltam egy új módszert. Negyed órát sütöttem 190 fokon aztán lejjebb vettem 170-re és úgy is negyed órát. Most így tökéletes lett. Egyébként is jó szokott lenni, de ez most így fenomális volt! Olyannyira, hogy a harmadik az idén almás lett a gesztenyés helyett, és még annak sem lett szappanos a belseje. Még egy ötlet, ha még neki állsz legközelebb, hogy ha már látod, hogy rózsaszín a teteje, takard le fóliával, és úgy süsd tovább.

Szeretettel
Tímea

lilia113
lilia113 Fri, 2012-06-08 16:28

Kedves Tmea! Ma elkészítettem ezt a régóta keresett finom kalács receptet, nagyon jól sikerült, férjem édesanyja készítette így, igaz margarin helyett zsiradékot használtam, nagyon finom lágy,
könnyen formázható tészta lett belőle. Nagyon köszi a receptet! lilia113:)

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-06-08 21:13

Én is zsírt szoktam használni...:-)
Örülök, hogy megtaláltál valamit, amit régóta kerestél, és annak is, hogy finom lett!
Üdv
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-03-05 19:54

Én nem tudom mások gépén milyen, de az én gépemen úgy tűnik, hogy ez a kép bizony jól el lett szerkesztve...ezerszer jobb volt az eredeti.

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2012-03-05 20:22

A kép nem a megfelelő (421x289) méretű, ezért a rendszer automatikusan kivesz belőle egy ennek megfelelő darabot. Sokat segít egy átméretezés, mielőtt feltöltöd, ami a képet a megfelelő dimenziókkal látja el.

816
finomliszt 60 dkg
burgonya 30 dkg
margarin 25 dkg
cukor 20 dkg
tejföl 1 dl
tej 1 dl
élesztő 1 dkg
cukor 30 dkg
mák 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
dió 20 dkg
rum 1 ek
mazsola 1 marék
gesztenyemassza 25 dkg
csokoládé 10 dkg
narancshéj 1 tk