Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli füstölt csülök a kuktából

Békebeli füstölt csülök a kuktából
Békebeli füstölt csülök a kuktából
155 perc / előkészület: 5 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valami oknál fogva világ életemben kuktában készítettük a csülköt, soha nem is próbáltam másképp, annyira egyszerű és nagyszerű. Nehéz vörös hús, több-kevesebb kövérrel: ez hamisítatlan őszi-téli csemege. Sokféleképpen tálalható, és ebben elég nagy a szórás: van, ahol gondosan leszedik főzés után a bőrt, a zsíros részeket, és csak a vörös színhúst tálalják. Máshol éppen úgy, ahogyan a képen látható: egyben, kissé megvágva, minden alkotójával együtt kínálják. Egyes helyeken rizs-krumpli-tészta köret az elmaradhatatlan, másfelé elképzelhetetlen, hogy a friss kenyeret bármi ilyen leváltsa.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Frissen, forrón tálaljuk, mustárral, tormával és friss kenyérrel. Aki szereti, gazdagon fogyaszthatja a „kövér” részeket.

Az elemózsiázásból megmaradt részeket hűtőben 3-5 napig tárolhatjuk. Mikróban, letakarva 100-150W-on (legalacsonyabb fokozat, másképp szétrobban!)  6-10 perc alatt meglepően jól újramelegíthető. A maradékot (és a főzőlevet!) többek között lencse- vagy bableveshez, csülkös gulyáshoz és hidegtálakhoz is felhasználhatjuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt alaposan megmossuk. Ha házi készítésű hússal dolgozunk, érdemes előtte 2-12 órára bőséges vízbe beáztatni, hogy sótartalma egy részét így elengedje. A bolti termékek jellemzően kevésbé sósak.
  2. A kuktában feltesszük főni a húst, nem kell darabolni, bevagdosni. Hideg vízzel felöntjük úgy, hogy lehetőleg ellepje a hús felét. A kukta űrtartalmának 2/3-a a maximum, ezt tartsuk be. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát és a szemes borsot.
  3. Forrás közeléig magas lángon hevíthetjük, ekkor lezárjuk, és alacsony lángra kapcsoljuk tűzhelyünket.
  4. A bolti csülköknek elég 1,5-2 óra. A házi vágású és füstölésű portékának legalább 3-3,5 óra főzés szükségeltetik, attól függetlenül, hogy ~1 óra főzés után mindkettőnek megjön az illata. Házi hússal többször jártam úgy, hogy bő 2 óra után még nem lett teljesen puha sem a bőre, sem a csont melletti részei. Túlfőzni meg tk. nem tudjuk, mert elég hosszan megtartja a puha, omlós állagát, azelőtt, hogy teljesen a rostjaira esne szét.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 5 629
elküldve: 1
receptkönyvben: 26
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csülök, házi csülök, füstölt csülök, hátsó csülök, főtt csülök, kuktás csülök

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

502
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
fokhagyma 3 gerezd
fekete bors 12 szem