Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli orosz krémtorta

Békebeli orosz krémtorta
Békebeli orosz krémtorta
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi pesti klasszikus, a '30-as évek sztárja! További történet a blogon.

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

A mazsolát beáztathatjuk rumba, de nem kötelező. Mint ahogy a mazsola sem, azt is lecserélhetjük bármilyen aszalt vagy kandírozott gyümölcsre. A habfészkekbe nyáron kerülhet friss gyümölcs, télen koktélcseresznye vagy kivi. A mandulát szintén elhagyhatjuk, vagy lecserélhetjük másmilyen darált magra.

Szólj hozzá!

elkészítés

A psikótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  2. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A sárgáját a cukorral habosra-krémesre keverjük, amíg kicsit kifehéredik.
  4. A lisztet a sütőporral együtt a fokozatosan a tojásfehérjéhez keverjük, felváltva a cukros sárgájával. Lukas fakanállal óvatosan összekeverjük.
  5. Egy 23 centis tortaforma oldalát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt vágunk. Beleöntjük a piskótaalapot, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt! Utána viszont figyeljük, tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e.
  6. Ha kész, 10 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából. Legalább másfél órát pihentetjük, mielőtt felvágjuk, de előző este is elkészíthetjük.
  7. Ha kihűlt, keresztben négybe vágjuk. Ha ez nem az erősségünk, akkor négy adagban is megsüthetjük a piskótát, de így macerásabb.

A krémhez

  1. A tejszínt előző este felforraljuk, majd ha kihűlt, hűtőben éjszakáztatjuk. (Emiatt jó kemény lesz azután is, hogy felvertük, és nincs szükség habfixálóra). A sárgákat habosra-keményre keverjük a cukorral (mixerrel).
  2. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliai kikapart magjait, a keményítőt, és kis lángon folyamatosan kevergetve krémet főzünk belőle. Ne forraljuk fel, mert kicsapódik a tojás, és úgy nem guszta.
  3. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a rumot és teljesen kihűtjük.
  4. Ha kihűlt, a zselatint feloldjuk egy fél dl meleg vízben. A hűtőből elővesszük a tejszínt, és keményre verjük. Ha kész, kiveszünk belőle decinyi habot. A többit óvatosan összeforgatjuk a kihűlt krémmel és a zselatinnal. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze nagyon. Ha van időnk, tegyük a hűtőbe egy fél órára. Így könnyebb vele dolgozni, de nem kötelező.
  5. Elővesszük a négybe vágott piskótát. Az alsó réteget megkenjük a krémmel, rászórunk némi mazsolát, majd lefedjük a következő réteggel. Így teszünk a többi réteggel is. Ügyeljünk arra, hogy maradjon elég a torta bevonására!
  6. A maradék krémet habkártyával felvisszük a tortára. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük (de minél tovább áll, annál jobb).

A díszítéshez

  1. Az oldalára vigyük fel a mandulaforgácsot, tálalás előtt pedig habzsákba töltött maradék habbal nyomjunk kis díszeket a torta tetejére.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 70
össznézettség: 103 063
elküldve: 29
receptkönyvben: 849
elkészítve: 41/41
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krémes torta, klasszikus oroszkrémtorta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

March
March Fri, 2015-02-27 11:00

Nekem nem sikerült az iszonyúan sok tojás (13) ellenére, Ráadásul fennmaradt 6 tojás fehérje a krémből. A tejszín forralás után nem verődött föl, pedig kihűtöttem, a hideg krémbe kevert langyos zselatin összeugrott kicsapódott, a krém folyós maradt. A krém ízében a keményítő és a zselatin enyv íze dominált, még a rum sem tudta elvenni. Pedig gondosan betartottam az utasításokat.

zsuzsuu
zsuzsuu / zsuzsuu Wed, 2015-02-25 13:47

Szia! 18 cm-es forma esetén milyen arányban csökkentsem a hozzávalókat szerinted?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2015-02-25 14:01

Szia!
Én kicsit kevesebb, mint ötödével csökkenteném. Mondjuk, hogy 5/5-öd az én tortám, akkor a tied 4/5-öd. 5X5=25, ha abból levonok 2 cm-t, akkor jön ki az enyém. 4x5= 20, ha abból levonunk kettőt, akkor az 18, a tiéd. Bocs, de mindig utáltam a matekot, remélem ezzel tudtam segíteni. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

mreka1989
mreka1989 Wed, 2015-02-11 11:03

Kedves Dacota! A hozzávalók között szerepel a rum, viszont a receptben nem találom. Melyik lépésnél kell felhasználni?
Köszönöm a válaszod!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2015-02-11 11:44

Szia!
Ne haragudj, ez kimaradt. :( A vaníliakrémbe kevertem, mielőtt kihűlt. Javítom!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

focaccina
focaccina Mon, 2014-11-03 21:42

Kedves Dacota, elkèszitettem ès isteni finom lett, sajnos nem volt itthon mazsola helyette csokit reszeltem a krèmre szerintem szuperul passzol, mindenkinek nagyon izlett! :) koszonom a receptet, kedvencek kozè mentve! tovàbbi jo sutogetèst, udv Judit

410
tojás 7 db
finomliszt 7 csapott ek
porcukor 7 csapott ek
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
vanília 1 db
tojássárgája 6 db
tej 6 dl
étkezési keményítő 2 evőkanál
zselatin 1.5 ek
habtejszín 5 dl
cukor 4 ek
mazsola 2 marék
rum 1 ek
mandula 80 g