Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli sós kifli

Békebeli sós kifli
Békebeli sós kifli
24 perc / előkészület: 10 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma kacsazsírt készítettem, így nem kellett olvasztanom, hanem máris tehettem a kenyérsütőbe dagasztani. Nem is mesélek a finom tepertőről.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejjel, cukorral/ vagy joghurttal felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A kacsazsírt felovasztjuk, és minden tésztához való alapanyaggal összedagasztjuk.
  3. A tésztát megkelesztjük duplájára.
  4. Kerek formára nyújtjuk, derelyevágóval 8 cikkre vágjuk.
  5. A cikkeket feltekerjük kifli formájúra, sütőlemezre rakjuk.
  6. Tetejét megkenjük a joghurtos tojással, megszórjuk sóval, köménnyel.
  7. Kb. 20 percet kelesztjük (én 60 C-os sütőben szoktam).
  8. Sütőben aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x20x2 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 234
elküldve: 7
receptkönyvben: 524
elkészítve: 23/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, édes leveles, briós, buci, croissant, perec, pita, hamburger-buci, zsemle, burek

egyéb elnevezések

kacsazsíros sós kifli, kacsazsíros köménymagos sörkorcsolya

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yoffi01
Yoffi / yoffi01 Thu, 2014-10-23 15:51

Köszönöm a receptet! Ma megsütöttem az egy éves kislányomnak, nagy siker volt! Isteni lett! :)

nemgabi
nemgabi / nemgabi Thu, 2012-05-10 15:08

Kedves Évi néni!
A kiflidre itt reagálok, hiszen már nem az én tökmagos kenyeremről van szó. Szóval elkészült a kifli, amit végül nem is én, hanem a 17 éves lányom sütött meg. Ezzel várt bennünket egyik este!!! Sőt még egy kicsit csavart is rajta: mindegyik cikkbe beletekert egy csík füstölt sajtot. Isteni lett! Tényleg olyan igazi békebeli, van benne anyag, de rugalmas a tésztája, és nem olyan " benyomom és úgy marad " fajta. Gratulálok a recepthez!
Szeretettel üdvözöl: Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-05-10 19:57

Annyira örülök, hogy tetszett Nektek. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a sikereteket. Üdv: Évi néni

orsolya77
Hókifli / orsolya77 Thu, 2012-02-16 14:43

Kedves Éva néni! Juj de nagyon fini lett ez a kifli..csak egy a lényeg vele kapcsolatban: amikor kisül, gyorsan menjünk el otthonról, hiszen ha otthon maradunk, egész nagy lehet annak a kockázata, hogy ott melegében nekiesünk és nem fogjuk abbahagyni amig egy morzsája is marad :)) Hála a finom receptért. Orsi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-02-16 21:02

Kedves Orsi!

Hálásan köszönöm, bearanyoztad az estémet. Elég fárasztó napom volt, de az egészet elfelejtettem, úgy megörültem az üzenetednek. További sikeres sütést-főzést kívánok. Üdv: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-09-08 15:20

Kedves Évi néni!
Ne haragudj, jól leöregítettelek, már látom, hogy hozzád képest én vagyok a néni!
Várom a sikerről a beszámolót ! Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-09-07 17:13

Kedves Évi néni !
Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsokat, megfogadom őket és aszerint cselekszem!
Csak akkor érezhettél hasonlóképpen, ha te is 52 körül születtél !
Isten éltessen sokáig ! Szeretettel üdvözöllek: Anci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2011-09-08 07:49

Kedves Anci!

Én 60-ban születtem, de a suliban még volt üveges tej és kakaó, sós kifli, sőőőőőt, vajas is . Na olyat még nem sikerült készítenem, pedig olykor nekiszaladok. Olvastam a Limara pékség honlapján, hogyha állítólag a sütés előtt a megkelt kiflit egy kicsit forró vízben megfőzöd, akkor olyan lesz, de még ebbe nem vágtam bele. Most viszont lehet, hogy valamelyik nap megpróbálom. Ha sikerült, feltétlenül értesítelek róla. Jó főzést, sütést. Údv: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-09-07 12:22

Kedves Évi néni !
Köszönöm a tényleg kimerítő választ. Azt hiszem átveszem ezt a 2 kg bőrös kacsahájas dolgot is !
Hogy ez még nekem nem jutott eszembe ! Ha ily módon lesz kacsazsírom, kipróbálom a kifli receptet,
olyan jó lesz egy kicsit nosztalgiázni ! Amikor az általános iskolában műanyag kosárból árulták
a sós kifliket a nagyszünetben 40 fillérért ! Búslakodva néztem ki az utcára a járókelőkre,hogy
milyen jó nekik, " szabad emberek" Akkor még nem tudtam, hogy akkor voltam a leggondtalanabb
az életemben! Még egyszer köszönöm és szép napot kívánok ! Anci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2011-09-07 15:39

Kedves Anci!

Kacagva olvatam leveled, mert hasonlóképpen éreztem akkor én is. Na ez a kifli nekem olyan kifli lett. A kacsahájat jól mosd át folyó hideg víz altt, darabold fel (ne túl kicsire), lassú tűzön, gyöngyözve süsd, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Amikor már látom, hogy kész, akkor tésztaszűrőn átszűröm a zsirt (kis bödönbe-pont ennyi fér bele), kinyomkodva a tepertőből a zsírt, majd visszateszem az edénybe (én teflon használok erre a célra)- és kevés tejet, vagy tejszínt öntök rá, avval sütöm még tovább, mert úgy lesz szép piros, ropogós. Sok sikert hozz, és jó étvágyat kívánok!

Üdv: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-09-05 17:56

Kedves Évi néni !

Csatlakozom a kérdező társamhoz. Lehet tyúkzsír vagy sertészsír is ? Vaj, margarin ?
Elmentve, köszönöm és Szép estét ! Anci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2011-09-06 19:11

Kedves Anci!

Olvasd el kérlek azt, amit itt fent írtam, szerintem elég kimerítő. Én pl. a tyúkzsírt nem kedvelem, de úgy gondolom, hogy amit szeretsz, vagy ami megszokott ízvilágod, avval fog legjobban esni az elkészített étel. Én már eleve úgy vadászok receptet, hogy megfeleljen az én ízlésemnek, vagy pedig úgy, hogy azt látom, azt át tudom alakítani olyanná, ami számomra és a családom számára tetsző, ízletes. Köszönöm a hozzászólást, és hogy elolvastad a receptet. Szép estét!

Üdvözlettel: Évi néni

Othello
Othello / Othello Mon, 2011-09-05 17:16

Szeretném megkérdezni mivel lehet helyettesíteni a kacszsírt (margarin vagy vaj) mert én soha nem használok zsírt. Köszönöm.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2011-09-06 19:05

Szia!

Természetesen lehet helyettesíteni a kacsazsírt, mondjuk margarinnal (tudjuk, hogy kőolajszármazék- ettől még én is használom), de érdemes utánanézni,- nem tudom feltették-e már, amit a kacsazsírról írtam, de a legkevesebb a telített zsír benne, és több mindennél (aláhúzva) az egyszeresen zelítettlen és a telítettlen zsírsav benne, mint bármi másban. Tehát, a kacsazsír egészséges, természetesen megfelelő mennyiségben használva. Én kb. negyed évente veszek 2 kg bőrös kacsahájat, amit kisütök, így lesz belőle zsírom (amiről tudom, hogy tényleg az) és lesz tepertőm is, amit mondjuk megsűtök egy pogácsával. Tudok élni. Mind emellett egészségesen táplálkozom, és nincs is semmi bajom. Csak ajánlani tudom a kacsazsírt. Rama margarint is sokat használok, és szeretem is. Igazán, ha fel kell váltani valamivel, akkor a vajat tudnám javasolni. Sok írást elolvastam az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról,- szerintem jól is csinálom, de én merem letenni a kacsazsír mellett a voksomat, pedig használok vajat, margarint, napraforgó,-szója, olíva,-mogyoró, -szezámolajat is. Tehát nem mindig a kacsazsír a favorit, de vannak ételek, amelyekhez kifejezetten ajánlott. Pl. ha köretnek sült burgonyát készítek, akkor azt megfőzőm, ketté vágom, megszórom minimális Na szegény sóval, frissen őrölt borssal, rozmaringgal és egy nagy tepsi krumplihoz teszek kb. 2 ek. kacsazsírt, --> NAGYON FINOM!!!.
Köszönöm a türelmedet, hogy ezt mind elolvastad. Még egy kis utóíratszerű, mert ez most villant be. Számtalanszor próbáltam ilyen kiflit sütni (millió kipróbált jó kifli, kenyér, zsemle receptem van), de ez volt eddig a régi "békebeli sós kifli" ízét visszahozó péksütemény az összes között. Most már döntsd el, Te mivel sütnéd. Azt tedd bele, ami neked a legjobban tetsző, és hidd el, az fog a legjobban esni.

Üdvözlettel: Évi néni

487
finomliszt 35 dkg
cukor 0.5 teáskanál
élesztő 1.25 dkg
tej 2 dl
kacsazsír 5 dkg
1 tk
tojás 1 db
joghurt 0.5 dl
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint