Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Belga sült krumpli

Belga sült krumpli
Belga sült krumpli
18 perc / előkészület: 10 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült krumplit nagyon szeretem. És nagy néha azért bűnözni is lehet - ha pedig már ezt tesszük, együk a legjobb változatot! :)

hozzávalók / 3 adag

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg sertészsír (valójában marhazsír, de nem találtam az alapanyagok között)

ajánlat

Csak a tányéron sózzuk, hogy ne legyen szottyos! Kínálhatunk mellé bármilyen szószt, a belgák kedvence az andalúz nevű, majonéz alapú füstölt paprikás mártás.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplikat megmossuk. Fontos, hogy sütni való, puhább típus válasszunk. Megtöröljük, majd megpucoljuk - újra mosni, áztatni tilos, mert árt a sütésnek a fölös víz!
  2. Az átlagosnál kicsit vastagabbra vágjuk (olyan 1,5-2 centi szélesre).
  3. A zsírt 180 fokra melegítjük, és 3 adagban kisütjük a krumplit. Adagonként 4-6 percet számoljunk, akkor jó, ha a krumplik hólyagosodni kezdenek. Ügyeljünk arra, hogy az zsír ne legyen melegebb 180 foknál.
  4. Vegyük ki a krumplikat, egy papírtörlőn szárítsuk le, várjuk meg, míg kihűlnek. Ebben az állapotban órákig eltartható, sőt fagyasztható is.
  5. Melegítsük fel a zsírt újra 180 fokra, és ismét 2-3 adagban süssük ropogósra a krumplit 2-3 perc alatt.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 105 851
elküldve: 3
receptkönyvben: 745
elkészítve: 18/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: belga
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: köretek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsírban sült ropogós krumpli, ropogós belga sült krumpli

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gy.maco
gy.maco Tue, 2016-01-05 08:57

Szia Dacota! Nekem kevésnek tűnik a sütési idő. Valóban csak 4- 6 és 2-3 perc?

terranova56
terranova56 Wed, 2015-02-18 03:06

T. Nóra!
Mindig bajban vagyok az időkkel, 10 perc, megtisztítom a krumplit, majd 8 perc megsütöm. Ilyenkor azt gondolom 20 perc és kész a kaja. Viszont 3 adagban sütöm ki, 3x várom ki, hogy kihűljön, szerintem 1 óra míg elkészül, ha nem több
Persze tetszik és kipróbálom!
üdv: Ticcsi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2015-02-18 09:07

Szia Ticcsi!
Ugyanez a túloldalon is. :) Előkészület ok, hiszen mindent meg kell mosni/pucolni/vágni stb, d sütési/főzési idő az nem mindegy, hogy mennyi. Az egész adag biztos, hogy több, mint 8 perc, viszont ha írok teszem azt fél órát, akkor meg úgy tűnik, hogy egy adagnak fél óra a sütési idje...:( Ugyanez a kalóriával is. Megadod a hozzávalókat, a rendszer meg kiszámolja, hogy mennyi az annyi. Ez esetben pl leosztja a zsírt, amit a sütéshez használok arra, ahány személyt megadtam...pedig senki nem hajtja le a megmaradt zsírt! Mégis úgy tűnik, hogy ez egy 10000 kalóriás étel.
Ezek a számok inkább csak irányadó segítségek.
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-09-22 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-09-14 10:26

Hm, hát igen...nekem van egy konyhai hőmérőm, ami tudom, hogy felesleges baromságnak tűnhet (én is ezt gondoltam sokáig) de jó befektetésnek bizonyult, nem csak ehhez, főként húsoknál használom.
Ha nincs ilyen, akkor közepes lángon melegítsd kb. 5 percig (nekem eddig tartott) és ha beletetted a krumplit, akkor figyeld, hogy ne buzogjon túl az olaj - elég, ha a krumplikon kis buborékok keletkeznek, körülötte nem kell. :)
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel,
Nóra

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2014-09-11 11:46

Ajanlom, sokkal finomabb, mint olajban. A Mamam soha nem vett zsirt boltban (regen remes rossz Volt, akkoriban, az olaj is - ezt egyaltalan nem is hasznalt...) A mangalica zsir, es a libazsir is tartozeka a konyhamnak, ezt a kettöt alkalmankent szivesen hasznalom.

En is kivanok Neked szep napot!
Üdvözöllek: Marti

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2014-09-10 18:17

Anyukam sütötte igy a krumplit, hazilag keszült zsirban, nagyon-nagyon szeretem, es a feltett recepted egyszerüen a nosztalgiat ebresztette fel bennem - es a kedvet, ujfent e modon krumplit sütni... :)

Üdv: Marti

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-09-10 20:28

Örülök! :) Én Belgiumban kóstoltam így először, és ha sütnék bő zsiradékban, biztos, hogy így csinálnám. Sőt, ha beköszönt a farsangi szezon, a fánkot is szeretném így kipróbálni. :)
Szép napot!

Üdvözlettel,
Nóra

697
burgonya 50 dkg
sertészsír 20 dkg