Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bélszín steak ahogy én szeretem

Bélszín steak ahogy én szeretem
Bélszín steak ahogy én szeretem
64 perc / előkészület: 50 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bélszín a legjobb ételek egyike. Viszont sokkal könnyebb elrontani, mint bárki hiszi, és elég drága mulatság, ha nem sikerül. Jobbára jobb éttermekben próbálgattam, de egyszerűen nem hittem, hogy nem tudom megcsinálni... Aztán egy ismerős jelezte, hogy marhavágásra készül, és kérünk-e húst. Itt volt az alkalom, hogy nekiálljak a saját steak elkészítésének. Berendeltünk egy bélszínt. Első körben a bélszínjavából a testből csináltam steak-et, de akkor nem fényképeztem, ezért a csatolt képen a második körben, a felső részből készült steak látszik. Ez nem olyan szép kör alakú sajnos, mint az első körben készültek (vagy legalábbis nem mind), de ízre nem sok különbség van. :-)

hozzávalók / 4 adag

Pác+sütés

Köret

ajánlat

Mihez ajánljuk ezt az ételt? Mindenhez. :-) Ez az az étel, amit nem édesanyámtól tanultam, mert neki csak a serpenyőben átsütött steak ehető, de szerintem az gyakorlatilag egyenes út a steak meggyilkolásához. És részemről a keményre sütött steak ehetetlen.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pác

  1. A bélszínt illik pácolni, és elő is kell készíteni... Az előkészítés első lépése a hártyátlanítás. Azt annyira le kell szedni, amennyire lehet. Vagyis teljesen. Ehhez éles kés kell...
  2. A hártyátlanítás után vastag, kb. 3 cm vastag szeleteket vágunk. (Nálam ez a minimum. Sőt talán vastagabb is kissé.)
  3. A páclé olaj, bors, mustár összekeverve, és ebbe mennek a szeletek egy zárható dobozba, és be a hűtőbe. A húst teljesen lepje el az olaj, és a doboz mehet a hűtőbe pár napra. (Ami nálam minimum 5 nap.)

Köret

  1. Vajon pároljuk meg a kukoricát, zöldborsót és a kis kockára vágott sárgarépát. Kicsit lehet sózni.

Hússütés

  1. A steak lényege a sütés... De sütés előtt én körbetekerem mindegyik szeletet egy szelet bacon szalonnával, aztán körbekötöm nem műanyag madzaggal. Jobbára sima kendermadzaggal. Nem, nem tűzöm se fogpiszkálóval, se tűzőgéppel, se csavar+anyacsavarokkal. Nem szurkálom a húst.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen 250 fokra.
  3. A körbetekert húsokat kicsit még borsozzuk, és érzéssel sózzuk.
  4. Egy jó vastag aljú serpenyőben olajat forrósítunk, de csak pár cseppet. Én jobbára a pácból veszek ki egy kicsit. Amikor a serpenyő forró, mint a pokol, mehet bele a hússzelet. Mind a két oldalt úgy 1-2 percig, max. 3 percig sütjük. Akkor jó, ha tapintásra vagy finom nyomásra kb. olyan puha, mint a hüvelykujj alatti párna, amikor a hüvelyk és mutatóujjunkat összeérintjük.
  5. A húst a sütés után hőálló tálban vagy egyből a serpenyővel együtt betesszük az előmelegített sütőbe, és ott még eltölt 10 percet (van amikor csak 8 percet, és néha 12 percet, figyelni kell).
  6. A sütőből kivesszük, és pihentetjük 10 percet. És készen van. Belül rózsaszín, kívül barna. Szaftos és puha. Zöldségkörettel csúcs. De mehet mellé steak burgonya vagy krokett is, a zöldség mellé. Imádom.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 35 150
elküldve: 6
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: grill
receptverseny: Heinzegj kedvenc grill ételeddel!
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

steak, marha steak, steak vajon párolt zöldséggel, marhasteak, steak bélszínből

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1175
napraforgó olaj 3 dl
bors 0 ízlés szerint
mustár 3 teáskanál
marhabélszín 80 dkg
0 ízlés szerint
bacon 5 szelet
csemegekukorica 30 dkg
zöldborsó 30 dkg
sárgarépa 5 közepes db
vaj 3 dkg
0 ízlés szerint