Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berliner Eisbein - Berlini sertéscsülök

Berliner Eisbein - Berlini sertéscsülök
Berliner Eisbein - Berlini sertéscsülök
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A németek kedvence, hajdan még az NDK-ban is kedvelték. Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De  Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve.

Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sós krumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze  Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá.

Nos, én egy előző bejegyzésben írt főtt füstölt csülköt használtam fel ehhez az ételhez, azzal a kis csavarral, hogy a csülköt barna sörrel locsoltam, a káposztához fehérbort öntöttem, s a sós krumplira petrezselymet szórtam.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt egy serpenyőbe tesszük, locsolunk rá sört s betesszük a hőkeverés fokozaton 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Utána átkapcsolunk grill fokozatra és még 15 percig sütjük.
  2. A krumplikat megpucoljuk, kockára vágjuk, s sós vízben feltesszük főni.
  3. Egy serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát megsütjük, rátesszük a köménymagot, az aprított hagymát. Majd, amikor a hagyma megpirult és egy kicsit karamellizálódott, hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy darabokra tépett babérlevelet, rávágjuk a chilit s beleöntjük a bort.
  4. A borsókat kevés vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá tejet, s botmixerrel pépesítjük.
  5. Tálaláskor teszünk a tányérra két szeletet a csülökből, mellé káposztát, borsópürét és krumplit, az utóbbira vágunk petrezselymet.
  6. Lehet még mustárt kínálni hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 773
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Barna sörben sült csülök, savanyított párolt káposztával, zöldborsó pürével, barna sörös csülök, német csülök

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

515
füstölt sertéscsülök 75 dkg
barna sör 1 dl
burgonya 4 db
petrezselyem 6 szál
savanyú káposzta 25 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
0 ízlés szerint
köménymag 1 kávéskanál
fekete bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
babérlevél 1 db
chili 1 db
fehérbor 1 dl
zöldborsó 15 dkg
tej 1 ek