Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berliner VZsófitól

Berliner VZsófitól
Berliner VZsófitól
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Ich bin ein Berliner" John F. Kennedy híres mondata. De mi is az a Berliner?

A berliner az egy tradicionális német fánk. Nincs olyan pékség, amibe nem lenne megtalálható ez az enyhén édeskés tészta, közte lekvár, és alul felül megszórva porcukorral. Létezik baracklekváros, szilvalekváros, vegyes gyümölcsös, nutellás, csokis, mindenféle.

Más néven is ismerik egyes helyeken Pfannkuchen-nek vagy nemes egyszerűséggel Krapfennek nevezik.

Amióta a téli szünetemet Németországban töltöttem a barátom családjánál, és megkóstolhattam ezt az utánozhatatlan fánkot, azóta sem sikerült itthon hozzá hasonlót ennem. Rengeteg helyen kerestem receptet, és ez az a recept, ami megközelítheti azt az ízvilágot, amit az igazi Berliner képvisel.:)

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet szitáljuk egy tálba. Mélyesszünk bele egy lyukat.
  2. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsünk rá a langyos tejből egy kicsit. Szórjunk rá egy csipet cukrot, majd a lyuk tartalmát óvatosan keverjük össze.
  3. Szórjuk meg liszttel, és fedjük le, és hagyjuk kelni 15 percig.
  4. Ezalatt a tojássárgákat, a tojást és a cukrot habosítsuk össze. Ezután reszeljük bele a citromhéjat, és adjuk hozzá a vanília aromát. Keverjük össze.
  5. Ezután szórjuk bele a vaníliás cukrot, és öntsük bele a maradék tejet. Jól habosítsuk össze.
  6. Öntsük össze a liszttel, és keverjük őket jól össze.
  7. Majd adjuk hozzá a csipet sót és az olvadt vajat. Dagasszuk.
  8. Kelesszük meleg helyen 20 percig.
  9. Gyúrjuk át, és kelesszük megint 1 órát.
  10. Miután letelt az újabb kelesztés, nyújtsuk ki 1,5-2 centiméter vastagságúra. 7 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat.
  11. Kelesszük meleg helyen 30 percig. Fontos lépés, ne hagyjuk ki.
  12. Felmelegített olajba rakjuk. Először a tetejét süssük ki, és 2-3 percig süssük mindkét oldalt.
  13. A felső részének a sütésénél még legyen rajta a fedő, a másiknál viszont vegyük le róla.
  14. Miután megsült, konyhatörlőre szedjük ki őket.

Töltelék

  1. A kisült még meleg fánkokat habzsákkal töltsük meg tetszés szerint választható lekvárral (barack, vegyes gyümölcs, szilvalekvár).
  2. Majd az alját és a tetejét is, szórjuk meg porcukorral.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 18 216
elküldve: 1
receptkönyvben: 180
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

VZsófi

Mióta szakács: 2014.02.16.
10 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

német töltött fánk, fánk töltve, lekváros töltött fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szregike95
Regi / szregike95 Sun, 2014-03-09 16:20

Ma megsütöttem ezeket a fánkokat, fantasztikusak lettek!:) Ezer köszönet a receptért! :)

458
finomliszt 300 g
friss élesztő 21 g
tej 100 ml
cukor 40 g
tojássárgája 3 db
1 csipet
vaníliaaroma 2 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 10 g
tojás 1 db
margarin 40 g
lekvár/ dzsem 300 g