Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berlini almatorta

Berlini almatorta
Berlini almatorta
110 perc / előkészület: 50 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jöttek a sógoromék, és hoztak egy tejesrekesznyi almát. Gondoltam elkészítem piteformában, nem túl nagy adag, hamar megbirkozok vele.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tölteléhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral. A cukrot, vanílliás cukrot, a sót, a tojást beletesszük, elkutyuljuk.
  2. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, és összedolgozzuk. Először száraz, morzsaszerű lesz a tészta, de ahogy a vaj olvad a kezünk melegétől, úgy lesz egyre jobban kezelhető a tészta.
  3. Ha szép, sima gombócot kaptunk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. Pihentetés után a felét kinyújtjuk, és a kivajazott, lisztezett piteformába tesszük (az oldalára is jusson tészta), villával megszurkáljuk, és 3-4-es fokozaton elősütjük kb.15 percig.
  5. Ekkor jön rá a kihűlt töltelék, amit a következőképp készítünk el. Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk.
  6. A cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a borral, a mazsolával megpároljuk.
  7. Ha már csak kevés levet enged, beletesszük a darabolt mandulát.
  8. A keményítőt csomómentesre keverjük a hideg vízzel és besűrítjük vele az almamasszát. Majd kihűtjük.
  9. Az elősütött tésztalapra simítjuk, befedjük a megmaradt tésztából nyújtott lappal. 3-4 es fokozaton 20 percig sütjük.
  10. 1 tojássárgáját felverünk, lekenjük a megsült torta tetejét.
  11. 1 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk, óvatosan belekeverünk 50 g darált mandulát, és a torta tetejére kenjük.
  12. Visszatesszük a forró sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab megszárad, és kicsit megsül.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 034
elküldve: 0
receptkönyvben: 144
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Belly

Mióta szakács: 2010.10.07.
6 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite berlini módra, mandulás almatorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1333
finomliszt 300 g
sütőpor 2 tk
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
tojás 1 db
vaj 150 g
alma 1 kg
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 tk
fehérbor 2.5 dl
mazsola 10 dkg
mandula 10 dkg
étkezési keményítő 2 evőkanál
víz 4 ek
tojás 1 db
cukor 5 dkg
mandula 5 dkg