Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berlini sütemény

Berlini sütemény
Berlini sütemény
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újonnan felfedezett, 1954-ben megjelent szakácskönyvemből való recept alapján készítettem ezt a hagyományos rácsos, linzertésztás finomságot.

Mandulával töltöttem, igen nagy sikere volt. Szinte egyre finomabb lett, 2-3 nap alatt. Ezért ajánlom, hogy legalább fogyasztás előtti napon készítsük el. De mi frissiben is lelkesen pusztítottuk :-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 50 g porcukrot, a lisztet, vajat, a 3 egész tojást, és a citrom héját összegyúrjuk.
  2. Kb. a kétharmad részéből négyszögletes lapot nyújtunk ki, tepsibe fektetjük, kissé megszurkáljuk, és előmelegített sütőben félkészre megsütjük (180 °C).
  3. Mandulát vagy diót megdarálunk, összevegyítjük a kakaóval, 100 g porcukorral, fahéjjal, és 3 egész tojással.
  4. A megsült tésztát megkenjük 4 ek lekvárral, és ráhelyezzük a mandulás keveréket.
  5. A megmaradt nyers tésztából rudacskákat sodrunk, és rácsalakban ráhelyezzük a tetejére.
  6. Újra és véglegesen megsütjük az egészet gyenge tűznél (170 °C).
  7. Ha kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük. A rácsok közti hézagokat lekvárral töltjük ki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 x 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 137 867
elküldve: 148
receptkönyvben: 1 997
elkészítve: 101/129
Facebookon megjelent: 4

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rácsos mandulás linzer, rácsos diós linzer, mandulás rácsos

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2017-03-19 00:29

Kedves Vicikó!
Már régóta elmentettem a receptedet, de csak most kerül rá sor, hogy elkészítsem. Emiatt most néztem meg jobban a leírást és a kommenteket is. Hiányolom a töltelék hozzávalói közül a cukrot, megnéztem más hasonló recepteket és mindenhol szerepel, véletlen lenne, hogy nálad kimaradt! Fura, hogy senki nem hiányolta. Csupán a lekvár kevés a töltelék édesítéséhez még akkor is ha a tészta édes. Én minden esetre teszek bele úgy 15 dkg-ot. A sok hasonló sütemény közül a tied a legmutatósabb!
Időközben elkészültem vele, és készítéskor vettem észre, hogy a készítés leírásánál van feltüntetve 10 dkg cukor hozzáadása, viszont a hozzávalók felsorolásából kimaradt. Holnap szüli, ill. névnapi családi összejövetelre viszem így még nem kóstoltuk meg, szépnek szép, csak kár, hogy nem gondoltam rá, hogy nagyobb távolságra helyezzem rá a rácsokat, bár a szállítás miatt most még nem tettem a rácsok közé lekvárt, mert elkenődne, inkább külön viszem és ott fogom rátenni.
Üdv: Margó

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-09-27 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

nicky_hikari
nicky_hikari Wed, 2014-04-16 22:38

dió helyett mogyoróval is lehet? én nem emlékszem hogy a nagymamám mivel sütötte, de a dióra sajnos allergiás vagyok :S

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2014-04-17 14:48

Szia!

Biztosan mogyoróval is el lehet készíteni, nem hiszem, h vmi akadálya lenne.
Én mandulával készítem.

Üdv: Vici

dadimami
dadimami Fri, 2013-12-20 00:03

A süti így is szép és biztosan finom is, egy apróság, a rácshoz sodorgatás helyett, javaslom kinyújtani a tésztát és derelyevágóval vágni a csíkokat, nem olyan macerás.
üdv.: Margó

venika
venika Tue, 2013-09-24 18:18

Drága hölgyeim! Ha minden igaz, akkor ezt a sütit régebben Berliner néven lehetett vásárolni... nagyon finom!! Viszont ha valóban az, akkor a krémje nem igazán krém jellegű, hanem egy kicsit sűrűbb állagú... valószínűleg ezért az állagért kell bele az a 3 tojás :) Ha tévedtem, bocs :)

Bán Imréné
Bán Imréné Fri, 2013-07-26 13:00

Szerintem elég 3 tojás elég az egészhez, a tésztájába a sárgája, a diós krémhez a felvert tojáshab. Három egész tojással a tésztája nagyon ragadós lett. Amúgy guszta és finom lett.

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-07-26 15:16

A harmadik mondatodra reagálnék először, ha lehet. Örülök, hogy guszta, és finom volt!!!

Ezek szerint ( sem ) hiszem, hogy változtatni kell a recepten, mert így lett ilyen!

Valószínűleg a vaj megolvadt összegyúrás közben, és emiatt volt nehéz vele dolgozni. A mostani forró napokban nagyon hideg vajat kell használni, és gyorsan kell összeállítani a tésztát, mint az összes, hasonló jellegű tésztát.

Még egyszer örülök, hogy ízlett!

Üdv:-) Vici

csahebo
csahebo Tue, 2013-05-21 12:32

Szia!

Megcsináltam és tényleg a 2-3 napon érte el a csúcsot a finomság terén. Én nem sütöttem elő a tésztát, hanem alsó-felső sütéssel, 190-200 °C-on egyben, rácsostul, diókrémestül sütöttem. így is szépen átsült. Viszont kérdésem lenne: a diós rész az normális hogy piskótaállagúra sül és sötétbarna a kakaótól? Azt hittem olyan lesz, mint a mágnás-diós pite teteje, de nem hasonlított rá. Amúgy nagyon finom, nagyon esztétikus, gyors sütemény. Vendégségbe vittem, nagy sikere volt. Köszönöm a receptet.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-05-22 22:01

Kedves csahebo!

Először is örülök, hogy elkészítetted a sütit, de annak még jobban, hogy ízlett, jól sikerült, és sikert arattál vele! :-)

Igen, a kakaótól sötét színű a töltelék, nekem ugyan nem piskóta jellegű volt, annál kicsit " keményebb " , de egyáltalán nem volt száraz. És a 2-3 nap csak használt neki.
Jó, hogy megírtad, hogy egyszerre sütötted, így egy infóval gazdagabbak lettünk.

Köszi, hogy visszajeleztél, ja, és természetesen: nagyon szívesen!!! :-)

Üdv:-) Vici

Eva21
Eva21 Wed, 2013-03-13 01:07

Szia, honnan tudom hogy félig megsült? Csak hogy ne süssem túl sokáig az alját. Kb 15 perc?

bazsu69
bazsu69 Tue, 2013-03-12 19:43

Én a tölteléknél a tojások fehérjét felverném habbá és úgy adnám hozzá.Sokkal könnyebb és lazább lenne :)
Majd kipróbálom!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-03-07 23:17

Kedves Vici:)
pötyögd már le lécci a tepsiméretet:) Köszi Gabi
(most fedeztem fel, tudom, jobb későn mint soha:D :)

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-03-08 00:30

Szia Gabi!

32 x 22
Jó, hogy írtál, ki is töltöm ezt a rovatot is, nem tudom, hogy maradt ki? Én is köszi :-)

Üdv:-) Vici

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-03-08 00:43

köszi:) annyira szép és guszta, holnap + kell csináljam:) Jó éjt:) Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-03-07 19:17

Kedves Vicikó!
Gyönyörű és szuperprofi!!!! Csak gratulálni tudok.
Üdv: fahéj

Dina79
Dina79 / Dina79 Thu, 2013-03-07 08:39

Nagyon jól néz ki!! Igaz van jól bevált omlós tészta receptem, de az ötletet nagyon köszönöm!!
Szép napot! Üdv. Edina

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 10:35

Vicikó!

Nagyon szép, guszta, látványos és természetesen finom süti , köszönöm a receptet. :)
Éva-A.

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-04 23:47

TÔKÉLETES!!! Elképesztően gyönyörű ránézni is!!! GRATULA Vici!!! Üdv, Torma :)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2013-03-04 21:40

Engem pedig az érdekelne, hogy hogyan lett ilyen sakktáblaszerű. Erről nem szól a fáma...:-)

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-03-04 22:02

Szia Tímea!

De, szól a fáma ;-) A leírásban írtam, hogy a maradék kb 1/3 rész tésztából rudacskákat sodrunk, és rácsalakban ráhelyezzük a töltelékre.
Kicsit izgultam, hogy pont jó vastagságúra sodorgassam, és pont jó szélességben tegyem rá őket, hogy pont elég legyen, de pont elég lett. pont. :-)
Majd ha kihűlt beporcukrozzuk az egészet és " sakktáblaszerűen " lekvárral kitöltjük a rácsokat.

Üdv: Vici

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-03-05 08:58

Most már így világos. A leírásban csak azt írtad, hogy kitöltjük a hézagokat. Ezért nem értettem, hogy jó, oké, kitöltjük a hézagokat, a lekvárral. De mitől lesz az egyik narancssárga a másik meg ilyen drappos színű. De így már érthető. A drappos a mandulás töltelék, és nem minden hézagot töltesz ki lekvárral.
Nagyon guszta egyébként, én is szívesen beleharapnék azon nyomban! :-)

tilkandi
Áfonya / tilkandi Mon, 2013-03-04 15:29

Szia! Ha jól olvasom az elkészítést akkor összesen 6 db egész tojásra van szükség????????? A hozzávalóknál csupán csak 3 db szerepel!!!!!! Hétvégén szeretném megsütni ezért is várom a válaszodat! Köszönöm!

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-03-04 21:48

Szia tilkandi!
Így igaz! Összesen 6 db tojás kell bele. Köszi, hogy szóltál.

A receptes könyvből írtam le a receptet, és ott is így szerepel, ahogy írtam. Nincs második 3 tojás a hozzávalóknál.
De már ki is javítom! :-)
Remélem jól sikerül hétvégén a süti, és ízleni fog! :-)

Üdv:-) Vici

620
porcukor 150 g
finomliszt 300 g
vaj 200 g
tojás 3 db
citromhéj 1 citromból nyert
mandula 150 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
tojás 3 db
fahéj 0.5 kk
sárgabaracklekvár 8 ek
porcukor 1 ek