Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Besameles rakott krumpli

Besameles rakott krumpli
Besameles rakott krumpli
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már az egészségesebb változatot, a rakott zelleres csicsókát feltettem ide a NoSalty-ra, most jöjjön annak az eredeti verziója, a nagynéném isteni, überfinom rakott krumplija. A hagyományostól abban tér el, hogy ez besameles tejföllel készül, amibe beforgatjuk az összes összevágott hozzávalót, és így sütjük meg a krumplit, ami gyorsabb verzió, hisz nem kell sorban lerakosgatni a burgonyát, tojást, stb, és nem utolsósorban a tejfölös besamel teljesen beivódik a krumpliba, mindenhol átjárja az ételt, ezáltal nagyon finom, szaftos lesz. Nem egy diabetikus kaja, de ha rakott krumpli, akkor én csak ezt készítem, és saját burgonyából, tojásból, házi töltésű kolbászból.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bátrabbak csípős kolbásszal is készíthetik, nekem a gyerekek miatt most csemege, házi töltésű kolbászból készült.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: A burgonyát megsikáljuk, majd sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, a héját lehúzzuk.
  2. A tojásokat keményre főzzük, majd ezt is megtisztítjuk. A kolbász héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
  3. Amíg fő a krumpli/tojás, egy nagy edényben elkészítjük a besamelt. (Mivel ebbe vágjuk bele utána az összes hozzávalót, én az egyik legnagyobb lábasom szoktam használni.) A vajat megolvasztjuk, a lisztet belekeverjük, majd miután kész a halványbarna rántás, felöntjük a tejjel. Amint besűrűsödött, belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, sómentes ételízesítővel ízesítjük.
  4. Ebbe a kész, kissé sós masszába kezdjük el belevágni a burgonyát, a felszeletelt tojást és a kolbászt. (3 részletben szoktam 2-3 burgonya, 2-3 tojás, a kolbász harmada, keverés, és így tovább.)
  5. Amint az összes alapanyag bekerült a masszába, sütőtálba simítjuk a besameles rakott krumplit, majd 200 fokra elmelegített sütőben megsütjük. Mivel minden alapanyag előfőzött, így 20-30 perc alatt összesül, és a teteje is szépen megpirul.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 58 934
elküldve: 9
receptkönyvben: 363
elkészítve: 26/26
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rakott krumpli besameles tejföllel, tejfölös rakott krumpli besamellel, besamel mártásos rakott burgonya

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laurencia
Laurencia Mon, 2015-06-01 13:01

Nagyon finom, szaftos, ízes így a rakott krumpli, szerette az egész család.
Laura

kaboci
kaboci Wed, 2015-05-27 18:40

Köszönöm szépen a receptet, nekem finomabb, mint az eredeti változat, mindig így fogom készíteni ezután!!!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2015-05-29 13:05

Szia, igen, kb 15 éve tanultam meg ezt a verziót a kedvenc nagynénémtől, azóta így csinálom. Imádjuk. Remélem, még sokszor elkészíted :-) Andi

Pista39
Pista39 Mon, 2015-05-25 21:32

Tudom! Új mondat kezdő szó nagybetűvel.

üdv.: Pistabá

Pista39
Pista39 Mon, 2015-05-25 21:30

Kedves Andi!

Köszönöm a leegyszerűsített változatot. Jobb mint a hagyományos. Legalább is nekem.

686
burgonya 8 közepes db
tojás 8 db
kolbász 25 dkg
vaj 10 dkg
zabpehelyliszt 2 púpozott ek
tej 4 dl
tejföl 450 g
himalája só 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint